Emilia Arcan – Pentru Lazăr ciumă, pentru Timuș mumă?

emilia arcanDoi dintre cei trei manageri ai instituțiilor subordonate Consiliului Județean (CJ) Neamț, Carmen Nastasă de la Centrul pentru Cultură și Liviu Timuș de la Teatrul Tineretului, au trecut deja de evaluarea făcută de comisii.

Liviu Timuș, directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, a fost evaluat, pe 21 și 22 aprilie, de comisia condusă de Emilia Arcan, președinta CJ Neamț, și formată din Viorica Nistor, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, și Lucian Strochi, de la Uniunea Scriitorilor din România, filiala Iași.

Conform Consiliului Județean Neamț, în comisia de evaluare și-au adus aportul prestigioși oameni de cultură din județul Neamț, alături de specialiști din cadrul Consiliului Județean Neamț, care au analizat cele patru componente ale managementului: juridic, economic, resurse umane și managementul instituțional operațional. „În urma analizării și evaluării activității, s-a  constatat o serie de nereguli și de încălcări a obligațiilor contractuale, asumate de către domnul Liviu Timuș prin contractul de management încheiat cu Consiliul Județean Neamț în anul 2014. Pe de o parte, există o depășire atât a cheltuielilor per beneficiar în condițiile în care nu s-au realizat toate cele 35 de proiecte și programe estimate, iar pe de altă parte, din cele 9 capitole distincte de programe de realizat pentru 2015, doar 6 s-au realizat integral, un program parțial și două nu s-au realizat deloc. În aceste condiții, când doar 70% din indicatorii de performanță au fost atinși, a fost foarte greu să deliberăm asupra continuării contractului de management. Totuși, fiind în pragul Sfintelor Sărbători Pascale, când trebuie să fim mai toleranți, mai aproape unii de alții, am considerat, în ciuda nerealizărilor, să acordăm punctajul de trecere în vederea continuării activității domnului Timuș. Mai mult, fiind și într-o perioadă premergătoare campaniei electorale din acest an, am apreciat că nu ar fi oportun o eventuală reziliere a contractului de management, pentru ca să nu se facă alte interpretări, să nu se dea alte conotații. În continuare, vom monitoriza îndeaproape activitatea domnului Timuș și nu vom mai accepta niciun rabat de la realizarea indicatorilor de performanță a Teatrului Tineretului Piatra Neamț, în considerarea tuturor cetățenilor, beneficiari aia unui act de cultura de calitate”, am primit prin email un răspuns asumat de doamna Emilia Arcan, Președinte al Consiliului Județean Neamț.

În urma evaluării, directorul TT-ului din Piatra Neamț a primit nota 8. „Nu am nimic de comentat în acest moment”, ne-a comunicat domnul Timuș printr-un sms, după ce nu a putut fi contactat telefonic.

Directorul-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”, Adrian Alui Gheorghe va intra ultimul la evaluări, în perioada 27-28 aprilie.

Valentin Bălănescu