GALERIE FOTO Viață de câine la adăpostul Salubritas

Câini care te întâmpină încă de la intrarea în adăpost. Bătrâni, orbi sau șchiopi, te adulmecă, te mârâie, dar te lasă în pace. Alte zeci de perechi de ochi te privesc de după gard. Sunt înghesuiți câte 3-4 într-un țarc. Au cuști făcute din OSB și garduri din plasă cu ochiuri groase. Mizerie înăuntru nu e, dar mirosul e puțin mai acceptabil decât la depozitul de deșeuri al orașului. E adăpostul pentru care Salubritas a primit amendă săptămâna trecută. În spate e șantier. Se lucrează la extinderea padocului cu 80%, după cum ne-a declarat Tatiana Ciucanu, directoarea societății Salubritas, investiție despre care așteptăm încă datele de la Primăria Piatra Neamț.

Nu s-a ajuns la supraaglomerare, dar nici mult nu mai e. Sunt 260 de câini înăuntru, după cum au spus cei doi îngrijitori. „S-a ajuns în această situație după ce ne-au obligat să închidem celălalt adăpost. Am fost nevoiți să mutăm câinii într-un singur loc, pentru că nu puteam să-i lăsăm pe străzi. Dacă nu sunt grav bolnavi, pentru a fi eutanasiați, câinii rămân la adăpost pe termen nedefinit. Acum am cerut celor la Primărie să aprobe ca, dacă nu sunt revendicați sau adoptați de cineva în termen de 14 zile, să-i putem eutanasia. Au mai fost adoptați prin Asociația «Prieten Credincios», dar, în paralel, sunt aduși alții de pe străzi”, a spus Tatiana Ciucanu.

Și de aici apare adevărata problemă. Proprietarii de câini, mai ales cei care stau la case, pentru că nu și-au sterilizat patrupedele ajung să elibereze puii pe străzi. „În ritmul ăsta ajungem să ne luptăm cu morile de vânt și se ajunge și la supraaglomerare. Nu știm cine ne-a reclamat. Au fost trei controale în două luni. La primul control, am primit o amendă de 2.000 de lei pentru celălalt adăpost. În două săptămâni au venit și ne-au spus că trebuie închis. Ne-am conformat și am mutat câinii aici. Acum a venit un nou control, de această dată fiind o echipă mixtă, de la Neamț și de la București. Pentru acest adăpost nu am avut niciodată nici măcar un avertisment, iar acum ne-au dat direct acea amendă pe care avem termen să o contestăm până pe 20 iulie. Încă se lucrează la contestație, mai ales că unele lucruri au fost remediate pe loc”, a precizat directoarea de la Salubritas.

Taxa pentru întreținerea unui câine este de 11,9 lei/zi, sumă în care intră atât hrana animalului – aproximativ 3 lei, cât și cheltuielile cu autorizarea adăpostului, personal, utilități, echipa de ecarisaj, taxe și impozite și așa mai departe, după cum a spus directoarea societății de salubritate. „Comparat cu alte prețuri din țară, noi ne situăm în coada clasamentului. Numai la Târgu Neamț, de exemplu, tariful este de 33,86 lei/zi/câine”, a subliniat Tatiana Ciucanu.

Proaspăt intrat în atribuții, viceprimarul Bogdan Gavrilescu a făcut astăzi, 13 iulie, o vizită pe teren la adăpostul de câini pentru a vedea ce soluții se găsesc. „Sunt însoțit de arhitect și de reprezentantul constructorului. Până la finalul lunii august trebuie terminate și lucrările de extindere, iar acum încercăm să vedem ce nereguli s-au găsit la prima parte a adăpostului, pentru a nu se repeta și la extindere. Vor fi rigole mai mari, șapa de mortar va fi mai groasă și așa nu se va mai ajunge la înfundarea canalizării”, a declarat viceprimarul Gavrilescu.

30% din suprafața adăpostului este deținută de Asociația “Prieten Credincios”, după cum a afirmat viceprimarul Gavrilescu. „În partea lor arată de parcă nu s-ar fi făcut nici o investiție. Nu reușesc să vorbesc cu nimeni de la Asociație pentru a vedea ce au de gând. Problema rămâne și cu oamenii, care azi adoptă un câine, iar mâine îl eliberează din nou pe străzi. Au fost chiar și cazuri unde au sunat la Salubritas proprietari de câini care au avertizat că, dacă nu merge o echipă să le ia puii, îi eliberează în stradă. Verificăm acum cadrul legal, pentru a vedea dacă se poate aproba propunerea Salubritas de a eutanasia câinii care stau prea mult la adăpost, dar și pentru a vedea cum putem să-i obligăm pe proprietari să-și sterilizeze animalele dacă nu au ce să facă cu puii”, a adăugat viceprimarul de Piatra Neamț. (Andreea AMARIEI)

alegeri locale psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.