DSP Neamț a finalizat ancheta în cazul nou-născutului care a murit la Spitalul Județean

sjun 02Oficial, cauza decesului copilului născut la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț pare să fie „hemoragia cerebrală în contextul bolii hemoragice a nou-născutului prematur, confirmată prin necropsie”. Asta, în urma unei anchete efectuate de DSP Neamț, după ce reprezentanții SJU, așa cum reiese dintr-un comunicat remis de DSP, au declarat prezența unei „infecții nosocomiale – infecție bacteriologică confirmată a țesutului sanguin cu o hemocultură pozitivă”. Varianta hemoragiei cerebrale este ținută în picioare și de faptul că investigările bacteriologice ale epidemiologilor au scos la iveală faptul că rezultatele sunt „conforme cu prevederile legislației în vigoare . Comunicatul DSP Neamț, integral:

COMUNICAT  DE  PRESĂ

Cauza decesului pentru nou-născutul prematur geamăn I ,  născut în 9.07.2016 prin operatie cezariană la Spitalul Județean de Urgență Piatra- Neamț este hemoragia cerebrală în contextul Bolii Hemoragice a nou- născutului prematur confirmată prin necropsia nr.13C/18.07.2016 și buletinul histopatologic 13C/3.08.2016.

Spitalul Judetean de Urgență  Piatra-Neamt  declară infecție nosocomială – infecție bacteriologiă confirmată a țesutului sanguin cu o hemocultură pozitivă în baza definiției de caz din Ord.MS 916/2006.

În cadrul măsurilor impuse urmare a anchetei epidemiologice  s-au investigat  bacteriologic copii contacți, personalul medico-sanitar și mediul de spital, rezultatele fiind conforme cu prevederile legislației în vigoare.

Analizând istoricul infecțiilor nosocomiale din secția neonatologie a Spitalului  Judetean de Urgența  Piatra-Neamț (2008-2016) s-a constat că germenele izolat din hemocultura menționată  nu a fost  prezent în etiologia infecțiilor nosocomiale.

Din monitorizarea  stării de sanitație a secției în ultimii trei ani nu s-a observat prezența acestei bacterii în secția Nou-Născuți.

Comunicatul de presă a fost semnat de dr. Dan Dorin Morenciu, directorul DSP Neamț și dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț. (M.T.)

adolescenteen news