Aceleași…

Cândva prin 2013. Un președinte de Consiliu Județean iese public și spune că, într-o companie județeană importantă, cu proiecte europene în derulare, există multe nereguli penale, că sunt interese enorme acolo și că, în mod sigur, vor fi dosare penale. Președintele, cu majoritate volatilă în consiliu, face demersuri să schimbe consiliul de administrație. Se opune conducerea executivă a companiei, sprijinită fățiș de consilierii unui partid social și democrat, care, în asta, colaborează fără nicio apăsare ori vreo mustrare de conștiință, cu foștii liberali și democrați. Toate acțiunile președintelui sunt blocate, politic în Consiliu și administrativ în companie. Directorul, în semn de recunoștință, acceptă să angajeze ”nește persoane”, care ”să mănânce și gura lor” politică o pâine albă pe degeaba.

roca-world-water-day-adÎn anul 2016, un președinte de Consiliu Județean constată că tot ce spunea celălalt președinte în 2013 se potrivește mănușă cu ce au constatat oamenii acestui președinte, trimiși în noua AGA. Așa că face demersuri pentru schimbarea consiliului de administrație, chiar dacă nu-s decât trei ani de când l-a sprijinit direct pe managerul companiei să rămână pe funcție. Un vajnic consilier județean era, atunci, pe baricade în AGA și susținea că totul este în regulă la companie, că nu trebuie schimbat nimic. Acum, același consilier cere să se schimbe tot, că s-au făcut abuzuri. Nici nu era foarte greu pentru un comunist convins, făcut peste noapte capitalist democrat pe bani de la buget, să-și schimbe discursul imediat. Directorul companiei și consiliul de administrație acuză presiuni în afara legii și anunță că nu pleacă. Interesant de văzut va fi cine îi sprijină de data aceasta.

Ce nu s-a spus în 2013 și nici în 2016? Că proiectul european era necesar, dar că, de la început, el a fost construit în așa fel încât să poată fi cheltuieli foarte mari, mai mari decât era necesar. Că hiba a plecat de la consultanță, a trecut prin proiectare și că a urmat licitația, câștigată de niște firme străine, care și-au bătut joc vreo trei ani de lucrări și au tras pe repede înainte la final, să poată fi făcute niște recepții de mântuială. Că s-au introdus în proiect materiale scumpe și nu neapărat de ultimă generație. Că au fost presiuni pentru cel puțin o firmă străină care are probleme cu DNA-ul în cel puțin încă vreo două proiecte și că semnarea recepției parțiale a lucrărilor a fost cu cântec, fiindcă strigăturile sunt apanajul altor reuniuni. Că, în acest moment, sunt corecții majore și nu din vina exclusivă a companiei, că toată tevatura nu mai exista dacă directorul ar fi plecat liniștit de la conducere și ar fi lăsat locul altora.

De fapt, nimic nu s-a schimbat. Dacă directorul pleca, totul era în regulă. Nu mai vorbeam de nereguli, de dosare penale, de consultanță, nu mai exista o movilă de reclamații și tot felul de păcăleli de prost gust. Metoda ”pleacă-ai noștri, vin ai noștri” s-ar fi făcut lin, pe nesimțite. Pentru că, în definitiv, la asta se rezumă totul, ca să cităm din clasici încă în viață: ”Decât să-și pună ei deștepții lor, mai bine ne punem noi proștii noștri”.

În realitate, este vorba despre aceleași lucruri și aceleași personaje. Iar miza o reprezintă un alt proiect european, pe bani la fel de mulți, care trebuie gestionat, cu o nouă consultanță, cu noi constructori, cu noi furnizori. Evident, principalii beneficiari vor fi numai și numai locuitorii județului. Care nu știm încă de-ai cui sunt, dar sigur plătesc.

Valentin BĂLĂNESCU

3 comments

 • Mirela

  septembrie 22, 2016 at 5:13 pm

  Fata de fostul, care vroia sa stabileasca pe cei care vor primi felii din lucrari, pe cel actual nu-l intereseaza cine face lucrarile ci doar procentul (insemnat) pe care trebuie sa-l primeasca. Si, credeti-ma, la ceea ce vrea actualul (fara negocieri) ar trebui ca cei care fac lucrarile sa vina cu bani de acasa.

  Răspuns

  • Trifescu Romeo

   septembrie 22, 2016 at 6:56 pm

   O, câtă dreptate ai, Mirela, se vede cu ochiul liber, chiar din stradă, unde chiar în perioada asta, unii constructori lucrează la dumnealui acasă! Dacă în vremurile astea tu faci așa ceva, înseamnă că are spate Generalul! E tare din toate punctele de vedere!!!

 • Viorel Cosma

  septembrie 22, 2016 at 8:49 pm

  Mda, cam pe acolo e subiectul. Hai, Vali, scrie mai apasat, cam cum o faceam eu.
  By the way, cit face metrul cub de apa in pusta ungara? Am aflat de la sursa, zilele trecute. Nu vreti sa stiti, se lasa cu lesin profund.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *