Festivalul de Teatru, amânat pentru noiembrie

pietricica turism

tt (5)Devenit deja tradiție, Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț nu va mai avea loc în luna septembrie, după cum ne-am obișnuit, ci va fi programat abia pentru luna noiembrie, după cum a anunțat vicepreședintele legislativului nemțean, Laurențiu Dulamă.

„Conducerea și consilierii Consiliului Județean doresc și cu siguranță se va realiza Festivalul de Teatru la Piatra Neamț. Va fi decalat cu o lună și jumătate, deci va avea loc în noiembrie, pentru a putea urca pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț trupe și teatre de renume din România, pentru a nu fi o suprasolicitare a acestor trupe, având în vedere că, în perioada septembrie-octombrie, se desfășoară și alte festivaluri de profil în țară. Vizând participarea, pentru concursul «Pledez pentru tine(ri)» vor fi cel puțin 19 trupe din întreaga țară, iar regalul teatral va fi plin de surprize, trupe și piese noi, de care toți locuitorii județului Neamț se vor putea bucura. Este făcut un buget. Așteptăm acum rectificarea bugetară, pentru a vedea cu cât va contribui și Consiliul Județean. Cei de la conducerea Teatrului Tineretului luptă pentru a supraviețui, pentru că, așa cum știți, în orice activitate culturală, marea problemă sunt banii”, a declarat Laurențiu Dulamă, vicepreședintele CJ Neamț.

Anul trecut, Festivalul a fost finanțat cu 150.000 de lei, dar, în acest an, solicitarea a fost majorată cu 100.000 de lei.

„În acest an avem mai mulți invitați, așa că am cerut o sumă mai mare, dar nu știm încă dacă ne vor putea aproba sau nu, pentru că este criză. Mâine sper să primim un răspuns în acest sens. Noi selecția am făcut-o deja și vor fi 19 trupe în festival. Totodată, am cerut decalarea pentru luna noiembrie, pentru a nu ne mai suprapune cu festivalul național. Ne dorim să atragem cât mai multă critică de specialitate, iar în anii trecuți nu reușeam, tocmai pentru că se suprapuneau cele două festivaluri. Și secțiunea de regal teatral va fi cu mult îmbunătățită în acest an, dar acolo vorbim de finanțare din fonduri private, care nu au legătură cu bugetul public”, a explicat Liviu Timuș, directorul Teatrului Tineretului. (Andreea AMARIEI)