Model de bune practici: ”Salvatorul Nemțean”

pietricica turism

Raportând strict la situația financiară a Asociației Salvatorul Neamțean, concluzia vine firesc: un model de asociație care a știut să atragă fonduri multe și care este înțelept manageriată, atrăgând invidia oricărui rival din breasla ONG-urilor mioritice.

tabelVeniturile pe anul trecut au atins suma de 255.617 lei, din care cea mai mare parte, 187.325 lei, sunt din contribuțiile membrilor. Semn că pompierii nu se dezmint la disciplină, că se aliniază frumos și la plata cotizației.

În momentul când vorbim de cheltuieli, trebuie să recunoaștem că sunt, și ele, pe măsură. Există o disproporție între decese pe de o parte – 45.500 lei -, nașteri și căsătorii de cealaltă parte – 20.500 lei -, dar ea reflectă situația actuală a societății românești și se încadrează în sporul natural. Intervențiile medicale au necesitat mai puțini bani, ca și apelurile umanitare, acestea din urmă fiind la nivelul mesei festive de Ziua Pompierilor, 13 septembrie, la care subofițerii speră să ajungă și ei anul acesta, nu neapărat prin reprezentanți.

Asociația sponsorizează din greu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț (instituție cu buget din subordinea Ministerului de Interne). Aflăm că cei de la ISU au participat la cursuri pe banii Salvatorului Nemțean, dar și că s-a contribuit la amenajarea centrului SMURD/ Dispecerat integrat, proiect în care 52.799.81 lei au venit doar de la Salvatorul Nemțean, dar proiectul ar fi fost sprijinit și de Rompetrol, pe componenta sa socială.

Se cuvin remarcate două componente din lista de cheltuieli: activitățile cultural-educative (15.756,08 lei) și cadouri de Moș Crăciun oferite copiilor (12.625,17 lei). Sigur, ar putea fi ridicat un semn de întrebare în dreptul rubricii ”contabilitate, ARR, multiplicări, taxe poștale, alte servicii”, unde s-au dus 13.183,54 lei, dar ne oprim asupra finalului de an financiar, unde observăm excedent de 36.922,39 lei în cap, semn că nu poate cheltui Salvatorul Nemțean câți bani pot aduna pompierii.

Mesagerul de Neamț

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.