Parchetul General cercetează revoluționarii “determinanți”din Piatra-Neamț

pietricica turism

revolutie1Controversele legate de evenimentele din decembrie 1989 de la Piatra-Neamț (unii spun că a fost revoluție, alții că doar o mișcare de stradă pe care autoritățile comuniste au acceptat-o din start) vor fi lămurite de Parchetul General. În cauza „Certificate de revoluționar false” s-a extins acțiunea penală față de Adrian Sanda, Denisa Corina Tănase și Cristina Valentina Cechi, „întrucât s-au constatat noi fapte penale în sarcina acestora, respectiv comiterea a 5 infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și a 3 infracțiuni de abuz în serviciu”, după cum susțin procurorii.

„Cercetările au relevat că săvârșirea celor 3 infracțiuni de abuz în serviciu a constat în includerea în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului și a orașelor Piatra Neamț, Hunedoara și Suceava, cauzându-se prin aceasta o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale României, respectiv afectarea negativă a bugetului de stat prin crearea condițiilor necesare în vederea acordării indemnizațiilor unor persoane care nu au avut rol determinant la victoria Revoluției din 1989”, se arată în comunicatul Parchetului General.

„Stabilirea, în mod incorect, a modalităților de exercitare a recunoștinței pe care statul român o datorează față de persoanele care au avut un rol determinant pentru victoria Revoluției din 1989, nerespectarea criteriilor clare de evidențiere și determinare a persoanelor care au avut un rol determinant la victoria Revoluției din 1989, reprezintă aspecte care au încurajat abuzurile și încălcarea prevederilor legale și au  impact social negativ care aduce atingere autorității statului. Astfel, din probatoriul administrat a rezultat că, deși nu îndeplineau condițiile cerute de lege, au fost incluse în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, în total 13 localități: Constanța, Craiova, Reșița, Arad, Brașov, Piatra Neamț, Hunedoara, Suceava, Deva, Buzău, Băile Herculane, Târgoviște și Brăila”.

Până acum, anchetatorii au stabilit că 157 de persoane din Constanța au beneficiat, ilegal, de o indemnizație lunară de 2020 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2015, prejudiciul fiind de aproape 7 milioane de lei, 125 de persoane din Craiova (prejudiciu de 5,5 milioane), 228 de persoane din Reșița (10,1 milioane), 68 de persoane din Arad (3 milioane) și 330 de persoane din Brașov (14,6 milioane). Și la Piatra-Neamț au fost acordate aceste indemnizații, dar urmează ca procurorii să stabilească exact care este prejudiciul și cum va fi recuperat. (C.M.)

1 COMENTARIU

  1. ce este atat de greu si la p.neamt sa fie cunoscute persoanele care au primit bani pe acte false.SE STIE FOARTE PRECIS CA LA P.NEAMT NU A AVUT LOC NICI UN EVENIMENT IMPOTRIVA SISTEMULUI PANA LA DATA DE 22 .12.1989.mare parte dintre cei intrati in sediul cj.pcr neamt au participat la jaf si alte agresiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.