“Zoologia” din Roman se modifică, dar nu se schimbă nimic!

Relatam, nu demult, despre avatarurile ”zoologiei” din Parcul municipal Roman, care – după moartea unui cerb lopătar (în decembrie, anul trecut) – a fost nevoită să se decidă ce anume este: ”expoziție temporară” (fără limită de timp…),  cum a definit-o în grabă fostul primar Leoreanu ori grădină  zoologică legală și riguroasă.

După nefericitul accident, distribuit foarte rapid pe o rețea de socializare, Primăria Roman a comunicat că vinovați se fac vizitatorii și a adăugat sec ”cerbul va fi înlocuit”. De aici au pornit efectiv controalele celor de la Mediu, care au fost obligați de reacțiile de pe rețelele  de socializare să ia atitudine și să pună piciorul în prag.

Așa încât primăria s-a simțit și  ea obligată să o țină pe a ei și să introducă în Consiliul Local două proiecte de asociere (cu  Asociația vânătorilor și pescarilor sportivi Roman și cu… SC Municipal Locato Serv SA Roman, societate aflată în subordinea Consiliului Local), în vederea organizării unei Grădini zoologice.

Proiectele au trecut (ca toate proiectele de până atunci) și deci primăria,  împreună cu asociații ei, vor înființa cât de curând o grădină zoologică. Toată lumea a fremătat la vestea că Romanul va avea, din nou, grădină zoo.

Iată însă că așteptările romașcanilor, mai ales ale celor foarte tineri, vor  înșelate în mod surprinzător, fiindcă primarul Lucian Micu, în ultima conferință de presă, a declarat următoarele: „La grădina zoologică din Roman nu vom aduce nici urși, nici lupi, nici vulpi, nimic altceva; e vorba doar de acea expoziție temporară care a existat în parcul municipal – și care există și acum -, însă Garda de Mediu consideră că, pentru a obține autorizație din partea lor… deși, repet, aveam autorizație ca și expoziție temporară, părerea lor este că trebuie să aibă denumirea de «Grădină zoologică». Așadar e doar o pură formalitate, sunt documentații pe care noi urmează să le punem la dispoziția organelor abilitate pentru obținerea autorizației de mediu. Și nici un alt animal nu vom aduce în acele țarcuri, le vom păstra pe cele existente. Nici nu vom crea disconfort oamenilor în zonă. Practic noi ne-am dorit să păstrăm acea oază verde și în care copiii totuși să se bucure de prezența acestor animale”.

Ce concluzii se trag?

  1. Că Garda de Mediu nu a mai vrut să riște să dea încă o autorizație ciudată unei ”expoziții temporare” care funcționează deja de câțiva ani.
  2. Că, de fapt, se va modifica denumirea și nimic altceva.
  3. Că nenea Iancu Caragiale e mai actual ca niciodată: „Din două  una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiasc, primesc! dar atunci să  se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele… esențiale… Din această dilemă  nu puteți ieși!” (O scrisoare pierdută, Actul III, scena 1, Farfuridi). (D.A.)
reclama psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.