Protest pentru Camelia Smicală la Ambasada Finlandei! Poziția MAE!

pietricica turism

Cazul doctoriței Camelia Smicală a adunat câteva zeci de persoane, duminică, 21 mai, în față Ambasadei Finlandei din București. Acestea au protestat față de modul în care a fost gestionat cazul de către autoritățile române, cărora manifestanții le-au solicitat mai multă implicare. Proteste s-au desfășurat și la Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Botoșani sau Brașov.

“Este începutul unui șir de proteste, pe care suntem pregătiți să le facem în România și chiar și în străinătate. Copiii sunt într-o situație disperată. Ambasada Finlandei în România nu dă dovadă de înțelegere. Dimpotrivă, încearcă să boicoteze orice formă de dialog. De asemenea, Ambasada României din Finlanda nu a reușit să intre în contact cu cei doi copii, nici măcar telefonic. Nu îi vom lăsa pe acești copii până nu vor ajunge din nou acasă, de unde au fost luați”, a declarat Victor Roncea, reprezentant al Asociației “Civic Media”, pentru Active News.

“Observăm o lipsă totală de implicare a autorităților române în a apăra drepturile cetățenilor români aflați oriunde în lume. Condamnăm autoritățile finlandeze pentru modul barbar în care s-au ocupat de cazul Cameliei Smicală. I-au luat copiii și au și condamnat-o la 6 luni cu suspendare, pentru defăimare, doar pentru că și-a apărat copiii”, a precizat și Doru-Petrișor Coliu, deputat PMP de diaspora, pentru aceeași sursă.

Comunicat MAE: “Au cetățenie finlandeză”

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat de presă în care a detaliat demersurile derulate în acest caz. “Ambasada României la Helsinki a solicitat date privind dosarul întocmit de serviciile sociale  finlandeze, care au dus la măsura instituționalizării celor doi minori, însă autoritățile finlandeze au precizat că, în conformitate cu legislația finlandeză, nu pot furniza astfel de informații, toate detaliile din dosar fiind confidențiale. De asemenea, misiunea diplomatică română la Helsinki a solicitat inclusiv dreptul de a-i vizita pe cei doi minori. Solicitarea de vizită a consulului a fost respinsă însă de autoritățile finlandeze, care au invocat interesul superior al minorilor. Totodată, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a transmis în luna iunie 2016 o solicitare de repatriere a celor doi copii, în vederea integrării în familia biologică extinsă din România prin încredințarea lor spre creștere și educare bunicilor materni. Solicitarea a fost înaintată pe cale oficială de Ambasada României la Helsinki către autoritățile finlandeze, care nu au dat curs însă acestei solicitări, prevalându-se de competența jurisdicțională exclusivă a instanțelor finlandeze, în conformitate cu normele de drept european în materie”, potrivit MAE.

Mai mult, zice MAE, “atât doamna Camelia Jalaskoski, cât și ambii minori rezultați din căsătoria încheiată în Finlanda dețin dublă cetățenie, română și finlandeză, și au domiciliul pe teritoriul Finlandei. Din perspectiva autorităților finlandeze, cetățenia efectivă atât a mamei, cât și a minorilor, este cea finlandeză, care prevalează în raport cu cetățenia română”. (Mesagerul de Neamț; FOTO: Radu Tuță – Agerpres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.