LIVETEXT ROMAN Candidații la urne

pietricica turism

Ora 17.55: Romanul are cea mai slabă prezență la vot dintre cele trei localități în care se votează astăzi cu 24,90%, față de aproximativ 46% în Bălțătești și 35% în Pipirig, conform datelor de pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Secțiile cu cea mai mare prezență la vot din Roman au fost Centrul de Îngrijire și Asistență Bătrâni cu 33,30% și Grădinița de copii cu program prelungit nr. 2 cu 32,05%.

ACTUALIZARE: Secție de votare nr. 88, ora 10:00, Lucian Micu: “A fost un vot pe care l-am dat pentru continuarea dezvoltării municipiului Roman, așa cum cred că va face marea majoritate a romașcanilor. Este important ca ceea ce s-a întâmplat  în ultimii 9 ani să continue și Romanul să redevină acel pol important în zona Moldovei și – de ce nu? – în țară. Mergem mai departe cu speranță, cu credință și cu încrederea că romașcanii vor alege astfel încât Romanul să continue pe drumul dezvoltării”. Întrebat cum s-a simțit votându-se pe sine, Lucian Micu a răspuns: “E prima dată când m-am votat pe mine… E drept că întreaga perioadă a fost diferită pentru mine, dar să te votezi pe tine îți dă un sentiment diferit”.

Marius Neculai: “Vreau să mulțumesc tuturor romașcanilor care votează astăzi. Eu mă bucur că e o zi frumoasă și, fiind duminică, am ținut să merg cu familia la biserică, să ne rugăm lui Dumnezeu să aibă grijă de noi toți, după care, fiind o zi de votare, ne-am prezentat la urne și ne-am făcut datoria de cetățeni, dar este și o zi de emoție. Pentru că noi suntem opțiuni și dumneavoastră sunteți cei care decideți. Eu sper ca romașcanii să aibă parte de un primar implicat, care să modernizeze acest oraș”.

 

Secția nr. 114, ora 10:30, Elena Chelmuș: “Am votat pentru un primar cu viziune, care poate schimba fața orașului și care vine cu soluții simple la probleme reale”. Laurențiu Dulamă, vicepreședintele CJ Neamț, a precizat: “Avem mare încredere în romașcani, avem încredere că atunci când doi așa-ziși mari se ceartă, s-ar putea să câștige… o doamnă”.

 

 

 

Ora 11:00, Radu Samson: “Am votat pentru întinerirea spiritului romașcan. Eu sper că vor ieși toți tinerii la vot, pentru că generația noastră e marele absent la alegeri”.

 

 

 

 

La ora 11:30, prezența la urne în Roman era de 7.500 de persoane, ceea ce – declară un reprezentat în Biroul Electoral – reprezintă 10,8%. (D. AILINCĂI)


Alegerile parțiale din Roman au debutat la ora 7:00. Scrutinul din această duminică se organizează de mai bine de trei săptămâni, dar, pe ultima sută de metri, au fost luate restul de măsuri organizatorice.  S-a modificat programul de lucru la biroul de evidență a persoanelor cu ocazia alegerilor locale parțiale astfel: sâmbătă (10.06.2017) biroul va fi deschis între  orele 8 și 16, iar duminică  (11.06.2017) între orele  7 și  21.

Primarul a dat, de asemenea, dispoziția regulamentară și obligatorie prin care, în ziua de 11 iunie 2017, între orele 7 și 21, se interzice comercializarea și consumul  de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul secțiilor de votare.

Toate cele 42  de secții de votare din Roman s-au deschis, iar romașcanii se pot prezenta la vot.

La Biroul electoral de circumscripție nr. 2 Roman s-a comunicat numărul de 59.118 cetățeni cu drept de vot în municipiul Roman, această cifră incluzând și cei 50 de romașcani cu drept de vot în Uniunea Europeană, înscriși în listele complementare.

Buletinul de vot cuprinde 4 poziții, iar candidații pentru funcția de primar al municipiului Roman sunt:

Lucian Micu (PNL): Vine din administrația publică locală; a fost consilier local și apoi, timp de 5 ani, viceprimar al Romanului, cu atribuții în conducerea unor direcții importante din primărie (Direcția de Asistență Socială, Direcția de Urbanism); a lansat seria dezbaterilor publice în Roman, întâlnindu-se cu toate categoriile socio-profesionale din oraș; s-a străduit să fie și primar interimar și să-și facă și campanie electorală, un adevărat slalom printre evenimente și acțiuni, având grijă să nu încalce legislația; a avut parte de momente critice în timpul campaniei, dar le-a depășit; a fost susținut de organizațiile locală și județeană PNL, de deputatul  Laurențiu Leoreanu, de parlamentarii PNL de Neamț, dar și de ”greii”  PNL național; a avut aceeași atitudine în campania electorală ca și la primărie, de solicitudine rezervată; a pedalat în campanie pe proiectul ”Roman 2020”, prin care și-a propus continuarea dezvoltării orașului cu fonduri europene.

Marius Neculai (PSD): vine din mediul de afaceri, dar a fost deputat PDL în legislatura 2008 – 2012; ambițios, și-a condus singur campania electorală, aducând unele noutăți în tiparul clasic al campaniilor electorale; a fost susținut tot timpul de organizațiile locală și județeană PSD, dar și de parlamentarii PSD de Neamț, precum și de mai mulți foști ori actuali miniștri; afișând o atitudine bonomă și modestă, a încercat să câștige simpatia tuturor alegătorilor, indiferent de vârstă, sex ori pregătire profesională; a promis mult, dar proiectele pe care le-a prezentat au fost, totuși, de nivel generalist.

Radu Samson (USR): vine din mediul de afaceri; atuul principal, tinerețea; a dus o campanie ușor atipică, pe măsura partidului care îl susține, dar fără ostentație; a fost tot timpul sprijinit de deputatul Iulian Bulai, dar și de mulți parlamentari și colegi de partid din toate județele Moldovei; a propus proiecte generoase, dar generale, multe doar în stadiu de principiu; a avut o atitudine pozitivă, reușind să transmită alegătorilor optimismul său.

Elena Chelmuș (PMP): vine din mediul privat, este psiholog și mediator; a fost mai întâi președintele comitetului de inițiativă din Roman la crearea filialei PMP, apoi secretar general; a avut o prestație modestă în campania electorală, dar de bun simț; nu a avut susținători ”de la centru”, precum ceilalți candidați.

Programul zilei include și momentele când votează candidații și susținătorii principali ai acestora. Există cutuma ca, la nivel de staff-uri electorale, să se cadă de acord asupra orelor de vot, dat fiind faptul că toată lumea dorește să fie mediatizată în acel moment. Cutuma era cât pe-aci să fie respectată și de data aceasta la Roman, dacă n-ar fi fost vorba despre ”originalitatea” USR. Cu alte cuvinte, candidatul Radu Samson a anunțat ora 11, oră care convenea tuturor, PSD începând votarea la 10:30, iar PNL mult mai devreme. A intervenit o modificare la PSD, astfel încât orele s-au decalat, candidatul PSD și deputatul Rotaru  votând acum la ora 11 fix, nu la 10:30. Suprapunându-se candidații pe aceeași oră, cineva trebuia să modifice programul. Evident că nimeni nu a vrut. Așadar programul de vot al persoanelor politice implicate în alegerile parțiale de la Roman este următorul:

Ora 9:00, Școala nr. 6 (Cartier N. Bălcescu) Lucian Micu;

Ora 10:00, Școala Al. I. Cuza, deputatul Laurențiu Leoreanu;

Ora 10:30, Școala Al. I. Cuza, Elena Chelmuș;

Ora 11:00, dispensarul de lângă Școala nr. 1, deputatul Alexandru Rotaru și Mariu Neculai;

Tot ora 11:00, Colegiul Tehnic ”Vasiule Sav”, Radu Samson;

Ora 11:15, Școala de arte, senatorul Dan Manoliu.

Ora 7: La ora asta, puțini romașcani ies din casă. Doar cei care pleacă la serviciu, fiindcă lucrează și duminica. Sau pensionarii, care se duc să voteze de la prima oră, ”ca să-și ia de o grijă”. La Secția de votare nr. 105, la ora 7:06,  votaseră 3 persoane. Cu două am stat de vorbă. Nistor Mandache, pensionar, fost muncitor la Întreprinderea de Tevi: „De când mă știu, eu la vot mă duc pe răcoare, dis de dimineață”.

A doua persoană ieșea pe poarta Seminarului teologic strigând către interlocutorul meu: „Anul ăsta mi-ai luat-o înainte, șmecherule ce ești!” Fost coleg la ”Țevi” cu domnul Mandache, domnul Ion Vieru nu concepe să voteze mai târziu de ora 7:30: „Îmi merge rău în ziua aia dacă mă duc mai târziu…

La Secțiile nr. 106 și 107, până la ora 7:15, votaseră doar membrii comisiilor. În jurul Școlii ”Roman-Mușat”, unde sunt amplasate secțiile, patrulau deja trei ”observatori” din partea principalelor partide angrenate în alegeri.

La Secția de votare nr. 77, la ora 7:20, votaseră 8 persoane (între care și membrii comisiei), dar erau probleme cu tableta, care nu scana cărțile de identitate, deși la proba făcută vineri, 9 iunie, funcționase. Se încerca rezolvarea problemei, până atunci codurile numerice introducându-se manual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.