Fostul primar de Bârgăuani își vrea funcția înapoi și se ”luptă” cu prefectul

Petrică Șchiopu, fostul primar de Bârgăuani, a dat în judecată Prefectura Neamț pe două fronturi, cerând mai întâi suspendarea actului administrativ prin care a fost scos din funcție și apoi anularea acestuia. El a înaintat două acțiuni Tribunalului Neamț, în ziua de 8 august și urmează să primească termen. Același drum a fost parcurs de fostul primar de Agapia, Neculai Nastasă, care a trecut de două termene de judecată și are o nouă înfățișare pe 10 octombrie 2017, astfel de litigii fiind în general de durată.

Dar Neculai Nastasă și Petrică Șchiopu nu au în comun doar lupta în instanță, ci și ”împrejurările” în care au ajuns în această situație. Soarta lor a fost pecetluită de Agenția Națională de Integritate. Primarul de Agapia avea niște legături cu o asociație de creștere a animalelor, în timp ce Petrică Șchiopu avea contracte cu ConsumCoop, unde administrator era sora sa. În luna aprilie a anului 2014, inspectorii de integritate au stabilit: „Petrică Șchiopu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în calitate de primar, având un interes personal de natură patrimonială, a achiziționat materiale de construcții de la Cooperativa «ConsumCoop Bârgăuani», al cărei administrator este sora sa (achiziție efectuată prin încheierea a două contracte încheiate între cooperativă și primărie). De asemenea, sora persoanei evaluate a achiziționat un imobil aflat în patrimoniul Primăriei Bârgăuani, printr-un contract de vânzare-cumpărare”.

După 3 ani de procese, pe 30 martie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat definitiv și le-a dat câștig de cauză inspectorilor de integritate. Încă din acel moment, Petrică Șchiopu ar fi trebuit demis. Prefectul a amânat decizia până pe 24 iulie 2017. Între timp, primarul și-a scris demisia, dar începând cu data de 1 august. Ordinul prefectului a venit, însă, cu o săptămâna mai devreme. Acum, Petrică Șchiopu își încearcă norocul în justiție. Iar ANI a amendat prefectul pentru că a întârziat să emită ordinul. E vorba despre actualul prefect, numit în funcție la sfârșitul lunii aprilie.

C.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *