21 octombrie: Sfinții Mărturisitori Ardeleni

Sfinții Mărturisitori Ardeleni fac parte dintre slujitorii de Hristos din Grădina Maicii Domnului, care, prin jertfa lor, au contribuit și contribuie la realizarea visului hristic al strămoșilor protodaci, daci, continuat și susținut de domnitorii români – unificarea spirituală a plaiurilor românești.

  • Visarion Sarai s-a născut în 1714 și a primit la botez numele Nicolae. S-a călugărit în 1738, la Mănăstirea Sfântul Sava. În 1742, ajunge la Mănăstirea Pakra, din Slovenia. În ianuarie 1744, vine în Transilvania și începe lupta pentru apărarea creștinismului ortodox. A fost arestat pe 26 aprilie 1744 de autoritățile imperiale și supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. A fost trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timișoara, Osieck și Raab. Martiriul său a continuat la celebra închisoare Kufstein, din Munții Tirolului (Austria), unde și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Mai multe, puteți citi aici.
  • Sf. Sofronie de la Cioara a fost preot de mir. După ce a rămas văduv, s-a călugărit, la Mănăstirea Cozia. El a fost liderul popular și spiritual al răscoalei populare împotriva autoritarilor habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj, care patrona acțiunea de dezbinare a Bisericii Creștine Ortodoxe Românești. În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop creștin-ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închiși și respectarea libertății religioase. A murit la o dată care nu se cunoaște, fie la Mănăstirea Vierosi, fie la Mănăstirea Robaia. Mai multe, citiți aici.
  • Sf. Nicolae Oprea Miclăuș, originar din Săliștea Sibiului, satul Tilișca, a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plângerile românilor, în 1748, 1749 și 1752. În memoriile prezentate, aceștia cereau libertatea credinței creștin-ortodoxe și episcop creștin-ortodox. A fost arestat în anul 1752, la Viena, și dus în închisoarea de la Custeni, unde a și murit, ca mărturisitor pentru Biserica Creștin-Ortodoxă Română. Aflați mai multe aici.
  • Sf. Ioan din Galeș a înmânat lui Oprea Miclăuș un memoriu, pe care să-l adreseze Curții din Viena, și s-a aflat în fruntea mișcării de apărare a credinței creștine ortodoxe, la Sibiu. A cutreierat mai multe sate și a strâns semnături, prin care credincioșii ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credința creștin-ortodoxă. Din ordinul Mariei Tereza, ajunge în închisoarea de la Kufstein. Preotul Ioan a murit după anul 1780. Mai multe, puteți citi aici.
  • Sf. Moise Măcinic, pentru că a luptat împotriva uniației, a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni. La eliberare, i s-a cerut să nu mai slujească, ci să se întrețină din munca brațelor. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclăuș, pe care l-a însoțit în călătoriile sale la Viena și împreună cu care a fost arestat. A murit ca mucenic, în închisoarea de la Kufstein. Despre el, puteți citi mai multe aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *