Acasă Actual Cazul Gheorghiu – Mărturii de la seminar: ”Era ora 8.30 când am...

Cazul Gheorghiu – Mărturii de la seminar: ”Era ora 8.30 când am ajuns în clasă şi l-am văzut pe Marius lipit de calorifer”

Moartea tânărului seminarist Marius Gheorghiu (detalii aici și aici) a provocat reacții și din partea celor de la Seminarul Teologic ”Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, conducere, profesori și colegi. Fişa medicală a băiatului, cea existentă la unitatea de învățământ, nu arată că ar fi avut vreo problemă de sănătate, că nu prezintă leziuni evolutive pleuri-pulmonare. Cel puțin nu avea când a început școala.

Preotul Ioan Mihoc, directorul seminarului: ”Suntem tulburaţi. Nici nu am cuvinte. Era un elev cuminte şi nu a creat niciodată probleme. La învăţătură, era pe undeva pe la mijloc. Chiar nu înţeleg cum s-a putut întâmpla aşa ceva. Din fişa lui medicală nu reiese că suferea de ceva”.

Profesorul de pictură Dan Ţârdea (click aici), dirigintele lui Marius, la rândul său a emis o declarație care vine să întregească filmul tragediei: ”Marius era elev la Secţia de Pictură. Era elevul meu. Cumine, respectuos şi talentat. Luni dimineaţă, am mers în clasă, iar colegii lui mi-au zis că se simte rău. Era şi palid la faţă. Era ora 8.30 când am ajuns în clasă şi l-am văzut pe Marius lipit de calorifer. L-am întrebat dacă vrea să chem Salvarea. A refuzat. A zis că e răcit şi că o să-i treacă. Între timp, au venit nişte rude de-ale lui de la Farcaşa şi l-au dus acasă. Din ce ştiu, rudele sale l-au dus la medicul de familie din comună şi probabil acest medic l-a trimis la spital la Bicaz. Părinţii lui lucrează în Spania. El stătea cu bunica lui. Mai are o soră care e studentă la Iaşi. A terminat şi ea seminarul de fete. Din ce spun colegii lui, Marius era galeş încă de duminică. Dar toţi bănuiau că e o simplă răceală, cel mult gripă. Lua pastile pentru răceală. Sora lui mi-a spus că a făcut analize medicale în primăvara anului trecut şi că au ieşit bine. Nu înţeleg cum să ai pneumonie la vârsta de 15 ani”.

Și colegul de cameră al băiatului, prietenul său cel mai bun, spune că Marius se simțea rău de câteva zile: ”Era un băiat deschis şi comunicativ. Eram ca fraţii. Nu crea probleme. Era un băiat liniştit. Niciodată nu s-a plâns că ar fi fost bolnav, dar în ultima vreme s-a plâns. Erau simptomele unei simple răceli. Cam de vreo 4-5 zile se simţea rău. Spunea că-l doare capul. Avea şi febră. Lua pastile de răceală şi de febră. Luni dimineaţă am anunţat pedagogul că lui Marius îi este rău, iar acesta a spus să se ducă în cameră. Marius a luat pastile când s-a dus în cameră. S-a pus în pat. A mâncat foarte puţin. Nu avea poftă de mâncare. Toată clasa i-am spus să plece acasă. A zis că nu are cum. Şi că o să rămână aici, că o să-i treacă. Când deja se simţea foarte rău, a decis să plece acasă. Pe la ora 9.30-10.00, a venit cineva cu maşina şi l-a luat acasă. E un vecin de-al lui, din Farcaşa. Dar prima dată a sunat-o pe mama lui din Spania, ca să-l sune pe acest vecin şi să-l ia acasă. Vecinul l-a sunat pe Marius şi au stabilit să vină să-l ia acasă. Vecinul l-a sunat când Marius era în clasă la ce-a de-a doua oră. Aveam istoria. S-a dus în cameră. Când m-am dus şi eu în cameră, după ora de istorie, Marius nu mai era în cameră. Deja plecase spre casă”. (C.T. STURZU)

FOTO:

4 COMENTARII

  1. titișor -PREOȚII nu popii
    când a fost înscris la seminar și ai nevoie de ei-PREOȚI- te adresezi cu apelativul -dacă știi ce înseamnă -PREOȚI nu popi
    De ce a rfuzat ambulanța din moment ce a fost chemată ambulanța de POPI ?

    D-ZEU SĂ-L IERTE

    CRED CĂ L-AM VĂUT PE HOLURILE SEMINARULUI DE MI MULTE ORI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here