Acasă Actual Dezbateri bugetare la Târgu Neamţ

Dezbateri bugetare la Târgu Neamţ

Luni, 12 februarie, aproximativ 50 de persoane s-au adunat să dezbată bugetul local pentru 2018 al oraşului Târgu-Neamţ. Reuniunea a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Local. Au participat primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, numeroşi consilieri locali, şefi de servicii din cadrul primăriei, directori de şcoli, managerul spitalului, dr. Florin Apostoae, directorul Civitas, Ionel Ungurianu şi simpli cetăţeni.

“Din taxe şi impozite avem un buget pentru acest an de aproximativ 79 de miliarde lei vechi. Dar, cu tot cu cotele defalcate, avem un buget total de 180 de miliarde lei vechi. Aceşti 180 de miliarde lei vechi trebuie să-i împărţim pentru funcţionarea primăriei, a spitalului, a şcolilor şi alte cerinţe ale oraşului. Primăria mai are în subordine şi instituţii care consumă bani de la bugetul local, cum ar fi de exemplu Spitalul, Creşa, Casa Culturii sau Direcţia de Asistenţă Socială. Apoi şcolile din oraş, cu tot cu cele trei licee, care au făcut solicitări pentru finanţare de la bugetul local. Casa Culturii ne-a solicitat în acest an 9 miliarde lei vechi de la bugetul local. Este imposibil. Trebuie să ne încadrăm în banii pe care-i avem. În acest an s-a hotărât ca salariile angajaţilor din primărie să fie reduse în procent de 15%. Până în anul 2017 fondul de salarii de la primărie era de 9,2 miliarde lei vechi pe lună, dar în acest an este de doar 7,4 miliarde lei vechi pe lună. Am văzut pe unele reţele de socializare, cât şi în mass-media, că la primărie ar exista salarii de 100 de milioane lei vechi. Este fals. Şeful Direcţiei de Taxe şi Impozite are un salariu de 40 de milioane lei vechi. De asemenea, am decis în Consiliul Local să reducem cheltuielile de întreţinere a primăriei cu 10%, tot în ideea să avem bani de investiţii. Bugetul local este exagerat de mic faţă de solicitările de finanţare pe care le avem de la instituţiile subordonate. Totodată, în acest an nu am majorat taxele şi impozitele aşa cum s-a întâmplat în municipiile din judeţul nostru şi nu numai. La ce sume de bani ni se solicită de la bugetul local vă spun sincer că însumează bugetele pe următorii cinci ani de zile”.

Forma finală a bugetului local va fi discutată în şedinţa Consiliului Local de vineri, 16 februarie, ora 15:00. (C.T. STURZU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here