Cine-a-nfipt laleaua-n brânză și săgeata-n organu’ de presă?

De când la ăsta den dreapta mersul în zig-zag a devenit rectiliniu și uniform, ba și uniform accelerat când e vorba de-o șădință ”din aia”, am zis că n-ar fi lipsit de haz să ne facem un inventar de ”prieteni”, ca să știm care și cum, cine și cu care, plus socoteli din astea care se rostesc pe la colțurile rotunde, ricoșează în cele pătrate ș-ajung la noi. Că așa am auzit cum că Herr Ludovic de la partidu cu săgeată vrea să deie cu paru-n partidoi și pe cale de consecință, s-o apucat să facă rost de obiectu muncii, pen’că nu să cade să te dai la om, dacă n-ai ce trebuie. Logic!

Și-o făcut o plenară la două litre cu o seamă de numiți, recomandați, plus dom’ Chitic, taman în Bacăul vecin, ca să nu fie nici prea departe de locul de somn, dar nici prea aproape de alte părți, să zice lumea că ar avea un ghișeft pe supt poalele la munți. Distinsul nostru dom’ premare (să trăiț’!), nu numai că o făcut act de prezență, dar o avut grijă să știe onor conducerea partidulu’, că el nu-i dușman cu nimeni, iar cu presa se iubește sincer, dar nu ca Adam cu Eva după ce-o mâncat compot, ci mai dișcret, pentru că ș-așa nu egzistă decât două organe de presă, numite ziare, pe care mnealui (și compania) le citește, nu chiar ca Ghiță Pristanda, Răcnetul Carpaților, dar pe aproape.

Acuma, știind fiind faptul că unul din parii de dat în partidoi ai lui nea Orban începe cu ”P” și se termină cu ziare, distinsul pomenit s-o jurat că, ce citește el ține loc și de televizor, și de internet, și de radio, și de foame, și de sete, că așa-s de bune. Le ai pe astea două, ești rezolvat. Măi, să fie!, o zis o seamă, dar parcă mai este și alții în peisaj, de ce nu-i pomenește? Și mnealui o zis că are el grije să fie numai doo, că și așa alți nu mai egzistă, cam tot la fel cum vecinii den Casa Albă ca Zăpada zice despre ziarele lor, și că să nu să mire liberalii dacă o să #rezist și-ale lor o să #pomenire. Treaba lor.

Judecând după ultimile fapte, acte, fenomene petrecute în partidu de aparținere a domniei sale, coroborat cu zmotoceala de sus în jos de la șăfu de filială, cumătru den stânga zice că sigur dom premare o vrut s-arate ce mușchi are pe mnealui și cam cât poate pune umărul la urnirea crucișătorului Orban, evident după ce-o să fie lansat la apă, cu pari, cu șampănii și ceva steaguri. Că nu să poate ca dom Orban să-i scadă nota la purtare, când are în spate, ceea ce el citește. Corect? Așa o fi. Da’, de ce-o pomenit de Casa Albă ca Zăpada ca termen de comparație?

Ei, aici o intervenit ăsta den dreapta și ne-o zis să nu ne băgăm, că nu mai are unde să beie câte o cafeauă dom Chitic și n-are bani acuma de făcut tonel pe dedesupt să nu-l vază lumea în vecini. Plus de asta, el știe ce și cui dă, știe și cine dă, așa că, să stăm cuminți și s-ascultăm ce zice. Că cu două ziare ca două scripturi, care scrie plus vorghește și pe hârtie și pe plășmi, nu să poate să nu deie dume erecte de care să ne râdem pe noi. Corect și asta.

Acuma, n-avem cunoștință dacă Herr Orban l-o făcut șăf de ploton pe dom primare de la noi, dar cu doo ziare în spate și altele restu în cătarea antileriei, plus un viitor luminos, noi l-am fi făcut general. Asta, ca să se simtă la corasonu lui și să deie un șpriț ca-ntre camarazi. E?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *