Romanul în anul Centenarului

În anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și de la încheierea Primului Război Mondial, primăria municipiului Roman și-a propus să desfășoare foarte multe activități dedicate celor două evenimente. În programul manifestărilor făcut public cele mai numeroase sunt spectacolele și concursurile, fiindcă se estimează că baza participanților o va constitui marea masă de elevi. Între concursuri se evidențiază, ca noutate absolută, cel de orientare turistică. E, din păcate, prea puțin cunoscut că Romanul a câștigat nenumărate premii la concursurile naționale și internaționale de orientare și că sunt romașcani multipli campioni naționali.

Deși va fi în definitiv tot un concurs, organizatorii s-au decis să-l numească “festival”; este vorba despre o primă ediție a Festivalului de aforisme “Garabet Ibrăileanu”, care va avea loc în a doua jumătate a lunii mai. Și tot festival, acesta la a doua ediție, “Blecher Fest”. Vor fi mai multe competiții sportive, unele la prima desfășurare, altele (cum este Trofeul “Roman-Vodă Mușat”) intrate deja în tradiție. Va concerta Corul Filarmonicii “George Enescu” din București, instituție al cărui director este romașcanul Andrei Dimitriu.

La Roman se vor desfășura lucrările celei de a XVII-a Reuniuni Naționale de Istoria Farmaciei și a XLVII-a ediție a Reuniunii Naționale de Istoria Medicinei. Tot de nivel național va fi și Conferința Națională de Antropologie Urbană, care își va desfășura, și ea lucrările la Roman. În plus, mai multe școli din Roman vor primi, în acest, busturi ale celor ale căror nume le poartă școlile (Alexandru Ioan Cuza, Calistrat Hogaș, Vasile Alecsandri, etc.) În programul manifestărilor dedicate Centenarului se înscriu și activitățile consacrate deja, cum ar “Târgul de gustar” ori “Zilele diasporei”. (D. AILINCĂI)

alegeri locale psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.