Vizita Ambasadorului SUA, marcată de coincidențe și întrebări

Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, este anunțat pentru luni, 26 martie, la Piatra Neamț, ca invitat principal la inaugurarea Raftului American în cadrul Bibliotecii Județene ”G.T. Kirileanu”. Invitația de participare la eveniment a fost transmisă oficial în cursul zilei de marți de managerul Mihaela Mereuță, sub antetul comun al ambasadei, instituției și Consiliului Județean.

Raftul American de la Neamț va consta într-o donație de carte oferită de ambasadorul Klemm și va intra în patrimoniul bibliotecii. Proiectul în ansamblul său, conform prezentării de pe site-ul ambasadei, ”oferă acces la resurse despre SUA şi cultura americană. Colecţiile de cărţi disponibile includ sute de volume, titluri de referinţă, literatură americană clasică şi contemporană, metodologie de predare a limbii engleze, resurse pentru învăţarea limbii engleze, precum şi literatură pentru copii. Aceste spaţii sunt şi locuri de învăţare şi dialog despre valorile americane şi provocările globale. Ele contribuie la consolidarea Parteneriatului Strategic SUA-România printr-o mai bună înţelegere a istoriei şi culturii americane. Totodată, ele sunt spaţii de împărtăşire a valorilor comune româno-americane prin programe interesante şi interactive cu lectori americani”.

Programul nu este unul de dată recentă, ba chiar părea abandonat după septembrie 2016, ultima mențiune fiind despre Raftul inaugurat la Biblioteca Județeană ”Kájoni János” Harghita. Până în acest moment sunt raportate zece asemenea sectoare de carte la Arad, Botoşani, Braşov, Brăila, Drobeta Turnu-Severin, Galaţi, Miercurea Ciuc, Oradea, Sfântu Gheorghe şi Sibiu.

Este cu atât mai interesantă continuarea programului, după atâta vreme, tocmai la Piatra Neamț, unde biblioteca deține deja o lista consistentă de titluri provenind din aceeași sursă, după cum declară fostul manager Adrian Alui Gheorghe. Pe de altă parte, despre intenția unei vizite a ambasadorului Klemm în Neamț se auzise de la sfârșitul lunii februarie. Perioada probabilă era în jur de 15 martie, dar posibilul program și traseu, la fel ca statutul vizitei, au fost tratate cu discreție, încredere și îngrijorare, în egală măsură. Era obligatoriu să se țină cont de problemele cu care se confruntă protagoniștii vieții politico-administrative din județ, respectiv primarul Dragoș Chitic, președintele Ionel Arsene și deja fostul prefect Vasile Panaite, cu siguranță doritori de fotografii oficiale alături Hans Klemm.

În aceste condiții, e imposibil să nu te miri cum inaugurarea se potrivește exact cu ziua când președintele Ionel Arsene are termen la Tribunal, fiind anunțată la o zi după comunicarea termenului. Mai mult, indiferent cât o fi de privată, vizita e numai pentru un ”raft de cărți” oferit ca din senin? Greu de crezut. Interesant este și că vizita are loc în ajun de celebrarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, iar agenda de acțiuni locale semnificative dedicate evenimentului e goală. Atunci, rămâne Excelența Sa și marți? Sau vine de duminică? Și pentru ce alt program?… Altfel, la drept vorbind, e aproape neverosimil ca un ambasador atât de important să vină pe nepusă masă într-un raid până la Piatra Neamț.

Cum clarificările oficiale dinspre partea locală întârzie să apară, speranțele se legau de ambasadă. La Biroul de presă, însă, pur și simplu nu răspunde nimeni. (Viorel COSMA)

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *