Festival de teatru: Ne pregătim de navetă la Bacău

Ajuns la a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice – Bacău Fest Monodrame, organizat de Teatrul Municipal ”Bacovia” între 15 și 22 aprilie, oferă în acest an o agendă extinsă. Pe lângă Concursul de Dramaturgie – Monodramă (a V-a ediție) și spectacolele în afara concursului, se adaugă workshop-uri adresate copiilor, adolescenților și adulților și lansări de carte. Din cele 23 de recitaluri susținute de un singur actor înscrise în selecție, au fost alese opt. Două dintre acestea și juriul festivalului au legătură directă cu Piatra Neamț.

isabela-neamtu
Andrei Merchea 1
coca_bloss__foto_adi_marineci__large (1)

Publicul are întâlnire miercuri, 18 aprilie cu Andrei Merchea Zapotoțki de la Teatrul Tineretului și one-man show-ul Despre femei, după Nicoleta Esinencu, regia Tudor Tăbăcaru (ora 18, Sala Petru Valter). Vineri intră în concurs Isabela Neamțu – pietreancă și fostă actriță la TT – cu Grounded, regia Ligia Ciornei, prezentat de Asociația Culturală Doctor’s Studio, București (ora 16.30, Sala Mare).

Al treilea reper pietrean este marea doamnă a teatrului și filmului românesc Coca Bloos. Face parte din juriul monodramelor, alături de Liviu Dospinescu și Nina Mazur, dar ne invită și la Mărturisiri, sâmbătă seară, pe 21 aprilie, la Sala Mare a teatrului.

Un element special de atracție, care beneficiază de veritabil corp expediționar organizat din Piatra Neamț, este ”Groparul Reginei”, noul apelativ al unuia dintre cei mai puternici și sensibili actori contemporani, Sebastian Lupu, de la Teatrul Regina Maria din Oradea. Este programat în concurs marți, 17 aprilie (ora 18, Sala Petru Valter), cu Groparul, după Mihaela Mihai, prezentat de propria-i companie, Teatrul Artemotion. Este pentru prima dată când urcă singur pe scenă, în cadrul unui spectacol în care semnează regia, scenografia și muzica, pe lângă interpretare.

Groparul A
Groparul B
Groparul E
Groparul

Cine alege ziua de 17 poate încerca bucuria unei deplasări ”doi în unu”, fiindcă seara, la Sala Mare, de la 20.30, evoluează Marius Manole și Șerban Pavlu în Demnitate, text și regie Ignasi Vidal, prezentat de Teatrul Avangardia, București

La secțiunea de dramaturgie, în care au rămas în concurs doar trei texte din 23 înscrise, juriul este alcătuit din Monica Andronescu, Doru Mareș și Elise Wilk. Premiul onorific ”Ştefan Iordache” este acordat de liceenii Bacău, iar Premiul ”Actori pentru Actor – Dinu Apetrei”, de actorii din Teatrul Municipal ”Bacovia”.

Programul festivalului este disponibil pe site-ul teatrului. Biletele au fost puse în vânzare începând de luni. (Viorel COSMA)

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *