Urbanul și Primăria umăr la umăr pentru a muta piața de flori în hală

Comercianții de flori din fața Pieței Centrale din Piatra Neamț sunt nemulţumiţi, deoarece Primăria Piatra Neamţ, deși nu a trimis hârtii oficiale sau vreun reprezentant să discute cu florarii, vrea să desființeze temporar comerțul din afara halei. Măsura ar urma să fie valabilă până când se va găsi soluția legală pentru ca respectivul teren să treacă în administrarea CMI Urban, având în vedere faptul că, în momentul de față, comercianții din piață și din zona pieței sunt puși în fața unui paradox: cine vinde în hală plătește taxe către Urban, cine vinde în afara halei plătește taxe către Primăria Piatra Neamț.

Teoretic, vânzătorii din afara pieței achită zilnic taxă forfetară, 15 lei pe metrul pătrat, și nu beneficiază de nici un fel de condiție. Este adevărat că nimeni nu măsoară cât spațiu ocupă. Pe partea cealaltă primează însă volumul vânzărilor, marfa fiind expusă practic, în stradă. Nimeni nu vrea să se mute în piață, pentru că aceeași comercianți spun că florile și răsadurile nu rezistă la temperaturile ridicate din interior, ceea ce ar reprezenta pierderi de zeci de mii de lei. Reprezentanții CMI Urban spun însă că ei nu au niciun fel de implicare în decizia Primăriei, ba mai mult, s-ar bucura ca spațiile rămase libere în hală să fie ocupate pentru că redevența și cheltuielile cu utilitățile trebuie achitate lunar.

“Noi am fost doar anunțați despre această decizie. Nu știm exact cum se va proceda sau care este termenul de la care nu se va mai putea vinde afară. Cert este că spațiu în hală este suficient pentru cei care vând flori, răsaduri sau pomi. Cei  care vând acum afară alt tip de articole au loc sus, unde se vând mărfuri industriale. Comercianții de flori nu vor însă acest lucru. Putem și noi încasa taxă forfetară pentru câte zile vor să vândă sau putem să le închiriem tarabe. Nu am făcut decât să-i anunțăm că avem spațiu suficient în hală. Pe terasă se pot vinde flori sau pomi, încap și corturi, dar nu vor, s-au arătat revoltați de idee. În plus cei care vând afară și achită taxe la primărie consumă de exemplu apă din piață pe care o plătesc ceilalți comercianți care au contracte cu Urbanul. Deci nici lor nu le convine acest lucru, a explicat Ovidiu Popa, administrator al Pieței Centrale din Piatra Neamț.

Terenul din afara Pieței Centrale din Piatra Neamț, în jur de 450 de metri pătrați, este în proprietatea Primăriei Piatra Neamț și este administrat ca atare. Conducerea CMI Urban își dorește însă ca respectivul spațiu, după ce va fi trecut legal către societatea care administrează hala, să fie amenajat corespunzător, curățat și eventual transformat în locuri de parcare prin care aprovizionarea să fie făcută mai ușor. (E.C.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *