Bun pentru primar, necalificat pentru consilier de primar

Administrația publică este plină de surprize, în Neamț ca peste tot. De exemplu, la Bârgăuani, fostul primar Petrică Șchiopu, unul dintre stâlpii PSD-ului în momente dificile, și-a pierdut funcția pentru că ANI l-a dovedit ca fiind în conflict de interese.

Cum, la vremea aceea, nu era prefect Daniela Soroceanu și nici Petrică Șchiopu nu era vice la județ, i s-a dat posibilitatea să ajungă consilier al viceprimarului cu atribuții de primar, adică să rămână la conducerea comunei, pe modelul deja patentat la Primăria Agapia, unde fostul primar este tot consilierul fostului său adjunct.

Doi consilieri din opoziție, Marin Voroneanu și Mircea Irimia, s-au adresat Tribunalului Neamț, cerând să fie anulată, printre altele, dispoziția privind încadrarea lui Petrică Șchiopu pe post de consilier al primarului. Surprinzătoare nu este cererea – în definitiv, e vorba și de luptă politică -, ci motivarea. Ei susțin că trebuie restabilită ordinea de drept și încetată prejudicierea bugetului local prin plata salariului unei persoane care nu întrunește condițiile legale de ocupare a postului în care a fost numită.

Ce spun cei doi: că la cabinetul primarului, potrivit legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, trebuie ca persoana care-l ocupă să aibă un anumit nivel al studiilor. ”Cum Petrică Șchiopu nu deține nici studii superioare de scurtă sau lungă durată și nici studii medii, având doar studii generale și cum funcția de consilier al primarului este o funcție contractuală și nu este o funcție de demnitate publică, la care sunt necesare un anumit nivel al studiilor, rezultă evident că Petrică Șchiopu nu poate ocupa o funcție la cabinetul primarului, neîndeplinind condiția minimă de studii medii”…

Tribunalul Neamț, ca primă instanță, a anulat dispoziția prin care fostul primar a ajuns consilier al primarului și, probabil, va exista un recurs. Până atunci, să reținem că la Bârgăuani a fost ales, cale de mai multe mandate, un primar care nu a putut dovedi că are studii medii finalizate cu diplomă de bacalaureat. (V.B.)

 

One comment

  • janel iosub

    mai 18, 2018 at 4:19 pm

    Astia cu 4 clase ne conduc!

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *