Profesionalism maxim în a nu răspunde la întrebări la secretarul județului

Am întrebat la Consiliul Județean Neamț, din dorința evidentă și neascunsă de a primi răspuns de la secretarul județului, Maria Cătălina Grăpinoiu, dacă, la nivelul instituției, există vreo cercetare în legătură cu alte incompatibilități ale unor consilieri județeni, în relația cu Apa Serv Neamț. Pe modelul aplicat vicepreședintelui Laurențiu Dulamă.

Răspunsul secretarului de județ este genial și ne obligă să-l publicăm integral, fiindcă este o mostră a geniului funcționăresc pus să omoare curiozitatea celor care doresc o informație, fie și în interesul publicului.

Iată vorbele dnei Grăpinoiu:

Orice cercetare a respectării regimului incompatibilităților și a conflictelor de interese are la bază declarațiile de interese, de interese personale și de avere ale aleșilor județului, coroborate cu orice act sau orice faptă și sesizare din partea oricărei persoane fizice și/ sau juridice.

Toate situațiile care au necesitat aplicarea prevederilor art. 92 din Legea 161/2003 s-au comunicat Instituției prefectului, după caz.

Totodată, s-au comunicat către A.N.I. toate informațiile solicitate, conform prevederilor legale.

Aceste informații se află sub incidența prevederilor Legii 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulația a acestor date, cu modificările și completările ulterioare.”

Asta spune doamna secretar de județ, deși n-o spune cu gura ei, ci printr-o gură intermediară.

Acum, ca la școală, încercăm să descifrăm despre ce este vorba în propoziție.

În primul rând, doamna secretar spune că ea nu are nicio treabă cu sesizarea incompatibilității, doar dacă o trage cineva de mânecuța funcționărească, bine apretată, conform remunerației, după buget, adică mare. Altfel spus, ea nu cercetează dacă mai e vreun consilier incompatibil, că niciunul n-a fost fraier să treacă asta în declarația de avere și, pe ea, n-a sesizat-o nimeni în scris. Că a scris presa, cu nume, prenume și nereguli de consilieri județeni, exemple concrete, astea nu se pot lua în seamă, că nu s-a dus niciun ziarist cu plângere la Consiliul Județean. Pe cale de consecință, se subînțelege că, în cazul lui Laurențiu Dulamă, s-a dus cineva, nu spune cine, persoană importantă. Până acum nu s-a recunoscut asta în mod oficial, deși secretarul județului a acționat și reacționat la foc automat, făcând hârtiile și trimițându-le, spre justă încetare de mandat, la Prefectură.

A doua frază din comunicat este și mai frumoasă. Spune că toate situațiile care au necesitat aplicarea prevederilor art. 92 din Legea 161/2003 s-au comunicat Instituției Prefectului, dar nu oricum, ci ”după caz”! E greu de înțeles ce înseamnă ”după caz”, profanii fiind tentați să creadă că e în funcție de niște criterii subiective, adică la buna voie a secretarului. Sau în funcție de cum primește – ori nu – unda verde pentru a trimite actele mai departe, la Prefectură dacă e vreun interes sau la ANI dacă se vrea tergiversare.

În final, ni se atrage atenția că toate datele celui care face o reclamație se află sub protecția legii privind datele cu caracter personal. Altfel spus, vine unul și face o reclamație care poate fi calomnioasă, tu, secretar, faci referat pe baza ei, dar e secret cine a reclamat… Iar dacă în presă apar nume de consilieri județeni care se încadrează în aceeași speță, tu, secretar, nu te sesizezi, deși totul este public, cu semnătură. Și tu, secretar, nu te sesizezi pentru că nu ai o reclamație scrisă și, chiar dacă tu citești doar online, nu se pune la numărat.

În final, cu respectul cuvenit și multă invidie, trebuie să ne închinăm în fața profesionalismului funcționăresc demn de un Oscar al nimicului funcțional pe bani publici.

Valentin Bălănescu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *