Jubileul Colegiului Național de Informatică Piatra-Neamț

pietricica turism

Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț împlinește 50 de ani de existență. Zilele școlii, mereu în ultima săptămână dinaintea vacanței de iarnă, au, în anul 2018, o semnificație specială. Despre festivitățile dedicate Jubileului, despre prezent și viitor, vorbește prof. dr. Daniela Neamțu, directoarea CNI.

– Ce ați pregătit special pentru frumoasa aniversare a colegiului?

Colegiul nostru a editat un album omagial dedicat acestor 50 de ani în care unitatea colegiului nostru s-a construit de absolut toți cei care au participat la viața școlii – profesori, directori, ingineri, maiștri și elevi. S-a înființat ca al treilea liceu teoretic – Liceul de cultură generală nr. 3, ulterior s-a transformat în Liceul Industrial Energetic, respectiv Electrotehnic. În 1990, cu sprijinul dlui inspector școlar general Constantin Catrinoiu, s-a luat decizia transformării în Liceu de Informatică, iar din anul 2004 suntem Colegiul Național de Informatică.

Aceasta este istoria vizibilă. Partea mai puțin vizibilă este formată din noi toți, cei care, de la bun început, am construit o comunitate, profesori și elevi. Cred că, prin acest album, am reușit să subliniem, printr-o identitate vizuală, comuniunea dintre noi, profesorii și elevii noștri, contribuția fiecăruia. Ca pondere, albumul este construit pe partea de trecut – cu amintirile domnilor profesori și gândurile lor bune care există și astăzi, ei vorbesc în continuare cu drag de școala noastră -, și partea de prezent – cele mai multe elemente sunt imagini din toate activitățile noastre, pe care noi le facem împreună cu copiii. În partea dedicată prezentului sunt în prim-plan copiii!

– Care sunt momentele importante ale Jubileului?

Joi, 20 decembrie, de la ora 17.30, la Muzeul de Istorie, va avea loc recepția de gală, cu invitații noștri speciali – vechii profesori ai liceului, absolvenți de prestigiu, reprezentanții autorităților.

Placa aniversară ce marchează Jubileul CNI va fi dezvelită în cadrul unei ceremonii festive, tot joi. Aceasta va fi amplasată în holul colegiului, este realizată din marmură și pe ea sunt înscriși toți șefii de promoție din cei 50 de ani de existență și toți directorii colegiului.

– Rămânând în actualitate, CNI este cunoscut pentru performanțele sale, care nu sunt doar în informatică, în matematică.

Desigur, performanțele din domeniul informaticii, prin elevii care câștigă premii la olimpiade naționale și internaționale, prin implicarea elevilor în alte concursuri naționale și internaționale de robotică, sunt notabile.

În același timp,vreau să remarc diversitatea activităților elevilor și profesorilor noștri, în arte, în sport. În continuare, trupa de teatru Chouette este laureata concursurilor naționale. Chiar recent tinerii noștri actori amatori au participat la a X-a ediție a Festivalului de teatru bilingv ”Eugen Ionescu” de la Buzău, unde cei cinci elevi ai trupei Chouette au obținut mențiune și premiul special al juriului pentru cea mai bună pronunție în limba franceză acordat unei eleve. Copiii sunt pregătiți de prof. Raluca Ene. Ne pare rău că nu avem suficiente fonduri să-i trimitem în continuare la festivalurile internaționale de teatru pentru liceeni, nici suficienți sponsori nu găsim.

Spuneam de diversitatea activităților în școala noastră, copiii noștri talentați au prilejul să se exprime în cadrul concursului nostru ”Info are talent”. Pentru Jubileu, au pregătit un spectacol deosebit, găzduit cu sprijinul Consiliului Județean Neamț în sala de festivități ”Calistrat Hogaș”, chiar în prima zi din săptămâna 17-20 decembrie, dedicată aniversării noastre. Sunt 20 dintre elevii noștri care cântă, dansează, intrpretează mici scenete. Sunt copiii noștri frumoși care, la toate concursurile naționale pe care le organizăm, asigură partea artistică, darul pe care-l oferim oaspeților noștri.

La festivitățile dedicate Jubileului am lansat Anuarul CNI – și în acest număr colegii noștri au publicat articole științifice și metodice de calitate, revista școlară Infopuls – realizată exclusiv de elevi, revista de științe TNT și, nu în ultimul rând, o publicație care are doi ani, deja, o revistă de educație pentru sănătate fizică și mentală, inițiată de dl profesor de sport Vasile Lazăr. Copiii noștri sunt foarte buni vorbitori de limbi străine, desfășurând activități în Clubul Peter Pan și Asociația Gutenberg. La concursurile organizate de noi și în proiectele europene avem foarte des invitați din țări străine și derulăm împreună sesiuni extrem de interesante.

Ne mândrim cu faptul că fiecare elev și fiecare profesor își găsește locul lui în școală.

– Acum, privind în urmă, a fost ușor, a fost greu, cum a fost?

Sunt profesor aici din anul 1994, am avut colegi profesori renumiți – dl Vasile Țifui de matematică, dna Valeria Stănescu de limba română, dna Carmen Bordei de limba franceză… Sunt doar câțiva din pleiada de profesori extraordinari care au fost modele pentru absolvenții liceului.

Sunt directorul Colegiului Național de Informatică din 2003 până în prezent, cu o întrerupere de 3 ani în perioada 2008-2011. Nu se poate vorbi în termeni de ușor și greu, dar știu că a fost frumos. Am încercat să construiesc aici un climat motivațional pentru colegii mei și plin de provocări pentru elevii noștri. Am inițiat câteva concursuri naționale, cum este [email protected] – un concurs interdisciplinar de matematică și informatică, un concurs internațional de informatică pe echipe – Olimpiada Internațională de Informatică pe Echipe – anul trecut am fost noi organizatorii, anul acesta finala este la Moscova, un concurs național de antreprenoriat, concursul de științe TNT. Am derulat patru proiecte europene, suntem de patru ori consecutiv Școală Europeană. Toate acestea le-am realizat împreună cu echipa, cu profesorii noștri și cu elevii noștri.

Acum, dacă privesc în urmă, cred că cel mai expresiv este gândul unui coleg de-al nostru, publicat în albumul omagial și pe care îl citez: ”Nu contează decât memoria, acțiunea și proiectul!”. Ceea ce ne caracterizează pe noi, ca școală, este faptul că exact aceste trei lucruri contează pentru noi. Toți cei care am venit la acest colegiu am lucrat alături de vechii profesori, i-am cunoscut și valorile lor ne-au fost transmise, le-am preluat și acum le ducem mai departe. Până va veni și rândul nostru să predăm ștafeta. Prin ceea ce facem, ne străduim să proiectăm un viitor consistent, valoros. Motto-ul CNI, așa cum foarte multă lume știe, este un citat din Einstein: ”Important nu este să fii un om de succes, ci un om de valoare”. Și cred că așa am și reușit, să dăm valoare fiecărui profesor și să ajutăm fiecare elev din școala noastră să-și găsească propria valoare.

Suntem o școală flexibilă, care poate să asculte dorințele elevilor, părinților și profesorilor, în egală măsură.

– Ce proiecte are CNI pentru acest an?

Dorim să ne păstrăm nivelul performanței școlare și locul pe care-l ocupăm în comunitatea educațională, să ne merităm cu adevărat aprecierile pozitive primite din partea părinților. Prestigiul și excelența sunt lucruri care se câștigă greu, dar se pot pierde rapid, fără un efort continuu și determinare în atingerea obiectivelor. Dorim să ne continuăm proiectele europene, prin care să oferim elevilor noștri o educație de nivel european. Avem o serie de proiecte europene Erasmus+, din care unul în domeniul performanței în matematică, celălalt caută instrumente digitale pentru a le utiliza în științele umaniste. Sunt mulți elevi și profesori implicați în aceste proiecte. Dorim ca munca fiecărui elev și profesor să fie recompensată prin premii la nivel național și internațional, prin certificări finale ale competențelor dobândite, prin bucuria lucrului bine făcut.

Doresc tuturor celor care fac parte din comunitatea CNI sărbători fericite, prosperitate și LA MULȚI ANI!

GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.