Șeful Poliției Neamț și încă 3 ofițeri cu funcții – cercetați prealabil

După amplul control tematic de la IPJ Neamț, desfășurat – cu o pauză – pe parcursul unei luni și jumătate, onor ministrul Afacerilor Interne a dispus cercetarea prealabilă a comisarilor șefi Paul Tablan, Benone Beșu – șeful Serviciului de Investigații Criminale, Iulian Pantază – șeful Serviciului Resurse Umane și Cristinel Constantin Patrania – șeful Serviciului Logistic. Mulți alții, printre care și proaspătul adjunct Victor Costinel Vlad, au primit atenționări, lista fiind completată de comisarii șefi Mihai Mavriș, șeful Poliției Rutiere, Carol Adam, șeful Serviciului de Ordine Publică sau Neculai Catană, fostul adjunct al inspectorului șef. Toate măsurile au fost dispuse pentru abateri, care n-au nicio legătură cu situația operativă. Pe înțelesul omului de rând, acest lucru înseamnă că n-au fost verificate aspecte care țin de soluționarea dosarelor penale – una din cele mai importante părți a activității IPJ Neamț. Însă simpla înșiruire a unor nereguli presupune declanșarea cercetăriile prealabile, ”activitate” care va fi executată de un ofițer din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în cazul comisarului șef Paul Tablan.

După ce se încheie cercetarea prealabilă, în funcție de concluzii, se dispune începerea cercetării disciplinare, dacă este cazul. Iar ultima etapă a întregului proces este stabilirea sancțiunilor, care pot merge până la destituirea din funcție.

Interesant așa, ca percepție, este faptul că în timpul controlului au avut loc evenimentele de stradă de la Târgu Neamț, când zeci de țigani s-au încăierat și primul care a fost la un pas să fie cercetat disciplinar era tocmai polițistul care a tras cu pistolul ca să-i determine să nu mai arunce cu borduri unii în alții. Pentru a ține situația sub control, o lună de zile zona a fost declarată ca având statut special de ordine publică, iar toate măsurile de menținere a liniștii, precum și investigațiile care au condus la identificarea participanților la scandal au fost coordonate de comisarul șef Neculai Catană. Cel care acum a primit atenționare, iar acum câteva zile a fost ”trântit” la concursul pentru funcția de adjunct, pentru simplul motiv că trebuia ocupată de altcineva. Și împuternicit a fost tocmai Victor Vlad, care a primit și el atenționare, semn că la Poliția Târgu Neamț a călcat cu jumătate de picior pe bec, dar la conducerea inspectoratului este numai bun să stea drepți!

Iar dacă ne uităm la funcțiile care ar urma să fie ”eliberate” pe bază de sancțiuni disciplinare, despre cea de inspector șef nici nu este cazul să mai discutăm, este arhicunoscut faptul că este vânată de mult timp. Serviciul de Resurse Umane este interesant pentru că se ocupă cu angajările și cu mișcările de personal, iar cel Logistic cu achizițiile, deci constituie o altă zonă de interes. Cât despre Serviciul de Investigații Criminale, unde nu există nici o tentație, pentru că ofițerii de acolo aleargă după hoți și după criminali, singura explicație plauzibilă este că funcția de șef este râvnită vreun specialist. Eventual cu rădăcini în zona Târgu Neamț.

Cristina MIRCEA

2 comments

 • andrei

  decembrie 7, 2018 at 6:16 pm

  Cu alte cuvinte: Ionel, Vasilică, Ciprian și Nicu „e treaze” și lucrează „organu”. Vai de capul ei (și al nostru) de poliție în ce hal a ajuns! Poate il pun pun pe Andrușcă comandant (dacă tot e ocupat postul de ministru la MAI) că adjuncți pe măsură are deja numiți. Ce zici Ionele?

  Răspuns

 • Celentano

  decembrie 7, 2018 at 8:45 pm

  Ti-e greata!!! Probabil, multora le e dor de clanurile interlope care se rafuiau prin oras.Dc. se mai da si o gratiere, numai bine se intorc Marau cu Puiu Mironescu, Craciun Marius, Adrian Botez, etc.Cu asa sefi, mafia e la ea acasa

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *