Actualizare: Agitație maximă la spital: Paza, curățenia și bucătăria externalizate!

Actualizare: Poziția Consiliului Județean Neamț, prin biroul de presă: Se află în derulare o evaluare a oportunității externalizării a trei servicii – paza, asigurarea hranei pentru pacienți și curățenia în unitatea sanitară – atât din punct de vedere financiar, cât și al calității serviciilor și al impactului asupra salariaților.”

Știre inițială.

Săptămânalul Mesagerul de Neamț anticipa, într-o analiză publicată în ediția din această săptămână, posibila externalizare a unor servicii din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Confirmarea a venit repede.

Pe 31 ianuarie, Comitetul Director al spitalului (managerul Codruț Munteanu, directorul medical Alexandru Juncu, directorul de îngrijiri Niculina Știrbu și directorul economic Maricica Drăgan) a hotărât ”externalizarea serviciilor de pază, a bucătăriei, a curățeniei”.

Este propunerea Comitetului Director. Urmează să discutăm la Consiliul Județean Neamț, fiindcă trebuie să fim foarte atenți și la protecția socială. Eu am avut o discuție de principiu și cu domnul președinte Ionel Arsene, încă din luna decembrie a anului trecut, și s-a convenit că este nevoie de o temeinică fundamentare. Procedura este în lucru”, a declarat dr. Codruț Munteanu, managerul SJU Piatra Neamț.

Este evident că soluția e una de avarie, în condițiile în care nu se poate acoperi bugetul de salarii. Rușinea de a da trei mese zilnic per pacient cu 4,56 lei ar putea fi un motiv plauzibil pentru a reorganiza bucătăria, dar asta nu ține de personal, ține tot de bani și de organizare. Nemaivorbind despre calitatea curățeniei și pierderile adiacente acestei activități.

Din punct de vedere social, ar fi vorba despre 177 de îngrijitoare, 21 de angajați la bucătărie și 18 persoane care execută serviciul de pază. În total, 216 de oameni afectați. Până în acest moment, reacția din partea sindicatelor este destul de palidă, pentru că nu au foarte multe date. Asistentul Bogdan Nistor, liderul sindicatului ”Solidaritatea Sanitară Neamț, ne-a declarat: ”Nu suntem de acord, în principiu. Deocamdată s-a luat hotărârea să se facă o analiză a oportunității externalizării unor servicii. Au mai fost astfel de analize, acum probabil se va discuta și cu sindicatele, și cu Consiliul Județean, dacă se va ajunge la o concluzie, vom vedea atunci dacă se va decide externalizarea”.

Marcela Gherasim, liderul Sindicatului Sanitas din spital, are o poziție asemănătoare: ”Nu suntem de acord cu externalizarea. Toți cei care sunt la pază sunt membrii noștri de sindicat și am discutat de mai multe ori situația acestora. Noi credem că externalizarea ne va costa mai mult decât se cheltuiește acum. Vom vedea cum evoluează lucrurile și în funcție de asta vom lua hotărâri”. (Cristina Iordache)

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *