Călugărul, țiganul și-o înșelăciune de peste un miliard vechi

pietricica turism

În urmă cu câteva zile, telefonic, Gheorghe Lupu, din localitatea Vadu Moldovei, judeţul Suceava, ne-a vorbit despre un călugăr de la Mănăstirea Neamţ care a fost înșelat de un rrom din cartierul Humulești din Târgu Neamț. Părintele Tarase, pe numele său de mirean Murgoci Mănăilă, are de recuperat de la Florin Copoț o sumă imensă, pentru oricine, darămite pentru un călugăr: 1.176.000.000 (un miliard o sută şaptezeci şi şase de milioane de lei vechi). Bani pe care i-a dat, constant, în ultimii opt ani.

* ”A zis că-mi aduce banii, dar a pus ziare între bani”

Împreună cu domnul Lupu, într-o sâmbătă dimineaţa, am ajuns la casa părintelui Tarase, de la Mănăstirea Neamţ. Casă bătrânească, parcă de-o seamă cu cel care trăiește în ea, dacă nu mai veche. În prag, părintele Tarase. Își duce greu cei 87 de ani, trupul bolnav și sonda urinară. Se și exprimă foarte greu.

Părintele Tarase este călugăr de 66 de ani, dintre care 25 la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi şi 31 de ani la Mănăstirea Neamţ.

Copoţ Florin, acum, de sărbători, a fost ultima oară. De Crăciun. A zis că-mi aduce banii, dar a pus ziare între bani. Deasupra şi dedesubt era un milion lei vechi. Dar în mijloc erau ziare. M-a mai şi împins”, povestește părintele. ”Nu vreau să fac rău mănăstirii. M-a înşelat de un miliard şi ceva de lei. Ultima plângere am depus-o acum o săptămână. I-am pus să iscălească pe hârtie când le dădeam bani. Am o pensie de 900 lei. Banditul cred că are peste 40 de ani. După 2 sau 3 ani de când am văzut că nu îmi mai dau banii, am făcut plângere la Poliţie. De 8 ani mă înşeală. Mă tot amână că-mi dă banii. Venea singur la mine. Îmi cerea bani, motivând că nu poate să scoată banii de la bancă. Că trebuie să plătească o taxă ca să poată scoată bani. Îi dădeam pe rând câte 10 milioane de lei, de câte ori venea. M-am rugat nopţi la rând, cu lacrimi, să nu fac de râs mănăstirea. Nu vreau decât să-mi dea banii, doar suma asta. Nici mai mult, nici mai puţin”.

* ”Au vrut să-l ducă şi în pădure, au venit cu un şarpe şi l-au speriat pe părinte”

Mai multe explicaţii oferă Gheorghe Lupu, cunoscut și apropiat al părintelui: ”Eu am avut 7 operaţii. L-am cunoscut acum 15 ani, ca un bun duhovnic, datorită credinţei lui. Citeşte moliftele Sfântului Vasile. Părintele a stat în spatele hotelului de la mănăstire, dar stareţul a dorit să-l mute de acolo, pentru că veneau mulţi turişti. Atunci l-am adus aici, în această căsuţă. L-am ajutat, am adus muncitori de la mine, a venit soţia mea şi a dat cu var. Domnul Ion Humulescu de la Vânători-Neamţ m-a adus la părinte. El mi-a spus de acest părinte, că are har şi că citeşte moliftele Sfântului Vasile; e singurul din mănăstire care le citeşte. Este căutat de multă lume. El mai citeşte la bolnavi şi enoriaşi care vin la el şi-i mai dau bani. Dar nu cere. Oamenii îi dau”.

speriat pe părinte. Eu nu-i cunosc pe ţigani. Nu i-am văzut niciodată. Am mers la Parchet cu părintele şi cu nepotul părintelui din Tecuci, dar de la Parchet ne-au trimis la Poliţie. Am mers la postul de poliţie de la Vânători şi am depus plângere, dar nici până acum nu s-a rezolvat nimic. Ţiganii tot vin peste el şi nu s-a luat nicio măsură împotriva lor, să-i cheme la Poliţie, să pună frica pe ei”.

* Un dosar în lucru

Părintele Tarase are – și ne arată – mai multe hârtii scrise de Florin Copoţ, în care țiganul recunoaşte că are de dat părintelui mulți bani. În ce măsură aceste hârtii pot constitui dovada înșelăciunii e mai greu de spus. Părintele arată și o copie a celei mai recente plângeri, depusă la postul de poliţie din comuna Vânători-Neamţ.

De la părintele Benedict, starețul Mănăstirii Neamț, nu am aflat nimic, fiindcă încercările de a lua legătura cu el nu s-au bucurat de succes.

Poliţia oraşului Târgu Neamţ confirmă că există un dosar în lucru pe acest caz. ”Ştiu că este o sesizare şi s-a întocmit deja un dosar penal pentru tentativă de înşelăciune, de către lucrătorii de la Secţia Nr. 4 de la Poliţia Târgu Neamţ, care au în arondare şi comuna Vânători. Nu pot să vă spun acum dacă Florin Copoţ este cunoscut sau nu cu antecedente penale, pentru că nu cunosc, efectiv, persoana”, ne-a declat comisar şef Costel Petcu, comandantul Poliţiei Târgu Neamţ.

Există un dosar penal în lucru, în care se fac cercetări pentru tentativă la înşelăciune”, a declarat și agentul Georgiana Moşu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Declarația părintelui Tarase

* ”Subsemnatul Murgoci Mănăilă, preot la Mănăstirea Neamţ, vin la dvs, din nou, cu rugămintea de a mă ajuta în rezolvarea problemei de înşelăciune din partea cetăţeanului Copoţ Florin din satul Humuleşti, judeţul Neamţ. Acest cetăţean a venit la mine la chilie de mai multe ori şi m-a tot ameninţat în diferite moduri şi m-a forţat să-i împrumut bani cu promisiunea că mi-i va da înapoi. Astfel, la data de 1 mai 2017, m-a chemat la el acasă promiţându-mi că îmi va da banii, dar prin viclenie mi-a sustras din geantă toate actele care trebuiau arătate instanţei de judecată. Până în prezent datoria acestui cetăţean Copoţ Florin se ridică la suma de 1.176.000.000 (un miliard o sută şaptezeci şi şase de milioane de lei vechi). Această sumă rezultă şi din declaraţiile acestui cetăţean semnate de el şi pe care le ataşez acestei reclamaţii, alăturat” – una din plângerile părintelui Tarase depuse la Poliţie.

Ciprian Traian STURZU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.