DOLJEȘTI Modernizări de drumuri, școli și rețea de gaz metan/ Interviu cu primarul Iosif Șoican

pietricica turism

– Domnule primar, care a fost cea mai importantă lucrare de investiție din 2018?

– Îmi este greu să spun. Satisfacția mea este uriașă datorită faptului că am reușit să terminăm, în cea mai mare parte, alimentarea cu apă potabilă a comunei, în condițiile în care beneficiem de serviciile Companiei Apa Vital Iași. După cum toată lumea știe, magistrala de apă potabilă care pornește de la Timișești trece pe lângă noi și era păcat să ratăm o astfel de ocazie, mai ales că lichidul captat de pe cursul Ozanei are o calitate deosebită. Și mai important e că tot ceea ce ține de mentenanță, de racordare la rețea, inclusiv încasarea serviciului, se ocupă compania ieșenă, altfel un agent economic foarte serios. Mai mult, de serviciul canalizare, ultimul proiect având o lungime de 23 km, se ocupă tot partenerii noștri de la Iași. Legat de infrastructură, trebuie să remarc faptul că am terminat de asfaltat, pe porțiunea nemțeană, drumul care duce Oțeleni, în satul Buhonca, dar și alte drumuri de interes local, în lungime de 6,9 km. Nu sunt investiții care se realizează ușor, dar ceea ce am făcut și ceea ce vom mai face va întregi patrimoniul public local. Evident, toate acestea vor constitui un pachet important de servicii publice locale, de care să se bucure toată suflarea comunei.

– În privința infrastructurii școlare, ce ne puteți spune?

– Și în acest domeniu am reușit câteva lucruri importante. Mă refer la modernizarea Școlii Doljești, proiect în valoare de 500.000 lei, cu finanțare de la bugetul local. Și mai important este că, prin FEADR, submăsura 7.2, am reușit obținerea finanțării pentru proiectul ”Înființare și dotare grădiniță în satul Doljești”, cu o valoare de 1.804.000 lei. Noua investiție este în execuție și va fi gata în acest an. Pentru învățământul preșcolar, este un obiectiv deosebit, care asigură condiții excelente pentru actul educațional specific celor mici. Pentru cei care nu știu, administrația locală a investit mulți bani în acest domeniu, iar ca o dovadă a acestor preocupări, în viitorul apropiat vom avea parte de finanțarea unui nou proiect. Este vorba de ”Reabilitarea și dotarea spațiului didactic al Școlii Gimnaziale «Gheorghe Pătrașcu», sat Buruienești, comuna Doljești”, proiect în valoare de 1.400.000 lei, care va fi finanțat prin PNDL, cu bani de la guvern. Pentru acest obiectiv, se lucrează la elaborarea studiului de fezabilitate și pregătire în vederea organizării licitației. Dacă vom termina și această lucrare, fără discuție, toate unitățile de învățământ din comună vor arăta foarte bine. Nu vreau să mă laud, Doamne ferește! La dotarea și modernizarea unităților de învățământ au contribuit și fostele adminstrații locale, dar și conducerea unităților de învățământ, în frunte cu dl. prof. Gheorghe Curpăn, un dascăl de excepție, care și-a dedicat întreaga carieră învățământului din comuna Doljești.

* Modernizarea drumurilor

– Ce faceți cu drumul județean care vine de la Sagna…? 

– Acolo este o problemă care nu ține de noi, cei de la primărie, drumul fiind al Consiliului Județean Neamț. Cu toate acestea, am făcut numeroase demersuri la  județ, pentru remedierea situației. Acolo se impune un amplu proiect, cu drenaje, care să mențină stabilitatea dealului. Nu va fi o lucrare ușoară, dar sper ca proprietarul, CJ Neamț, să acorde fonduri cât mai repede pentru rezolvarea acestei probleme.

Trebuie să informez locuitorii comunei că, nu peste multă vreme, tot în anul 2019, vom începe o amplă lucrare de asfaltare drumuri comunale, în lungime de 7,946 km. Fondurile vor veni de la Guvern, prin Programul Național de Dezvoltare Locală – 4.626.866 lei, la care se va adăuga și contribuția locală, în valoare de 200.000 lei. Licitația a fost finalizată, iar lucrările vor începe în acest an. Tot la capitolul drumuri, mai avem un proiect, care vizează modernizarea a încă 9,925 km de drumuri comunale. Documentația este în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și de organizare a licitației. Dacă vom reuși finalizarea celor două proiecte, cu siguranță, întreaga comună va arăta cu totul altfel în viitorii doi, maximum trei ani.

– Ce investiții mai aveți în lucru?

– Dacă ne ajută Bunul Dumnezeu, în acest an vom finaliza încă trei proiecte. Mă refer la ”Renovarea, modernizarea și dotarea Căminului cultural din satul Doljești”, obiectiv care trebuie terminat în acest an. Va avea o capacitate de aproape 300 locuri, un spațiu pentru biblioteca din comună, dar și spații pentru diferite activități. Vreau să cred că de această construție vor fi mândri toți locuitorii satului. În primul rând, la Doljești va putea poposi orice formație sau solist de muzică ușoară sau populară din țară. În fapt, este o nouă dovadă de civilizație și de cultură în comuna noastră. Investiția are o valoare de 1.541.000 lei, fiind finanțată din fonduri europene. Apoi, mai avem și proiectul ”Extinderea, modernizarea și dotarea dispensarului Doljești”, prin PNDL și bugetul local, în valoare de 1.199.828 lei. La terminarea lucrărilor, vom putea spune că actul medical se va efectua în condiții civilizate și în ton cu actualele cerințe. Mai avem un proiect și mă refer la construirea de alei pietonale în satul Buruienești, comuna Doljești. Investiția se va derula în acest an, cu bani europeni, obținuți cu ajutorul GAL ”Podișul de Nord al Bârladului”, măsura 3.2. Aceste lucrări vor aduce un plus de siguranță cetățenilor, care vor avea posibilitatea să se deplaseze pe trotuare și nu pe drum.

* Rețea de alimentare cu gaz metan

– Ce investiții mai pregătiți?

– Ne apropiem, cu pași mari, de un mare proiect, care va rezolva foarte multe probleme în comuna noastră. Este vorba de ”Înființare distribuție gaze naturale și branșamente în comuna Doljești, cu satele Doljești, Buruienești, Rotunda și Buhonca”. Investiția costă 1.400.000 lei, iar banii vor veni din bugetul local și din alte surse. Documentația este în curs de elaborare, mă refer la studiul de fezabilitate, proiect tehnic, concesionare și execuție lucrări. Pentru comunitatea noastră, va fi o adevărată minune, pentru că oamenii nu vor mai consuma cantități importante de lemne. În fond, gazul metan poate fi folosit și în mica și marea industrie, în condițiile în care cineva vrea să se apuce de o activitate economică de producție. Practic, dacă vom avea și gaz metan, vom avea cam de toate. Sănătate să fie!

Am lăsat la urmă un alt proiect, respectiv ”Reabilitare, extindere, modernizare și dotare clădire Primăria comunei Doljești”. Investiția va costa 1.400.000 lei și va fi finanțată de bugetul local.

După cum se observă, vom avea un 2019 plin de investiții, cu lucrări care se vor termina în acest an și în următorul. Între timp, nu vom sta cu mâinile în sân, ci vom pregăti alte și alte proiecte. Important este să rămână ceva în urma noastră, iar cei care vin vara în vacanță, mai ales din străinătate, să vadă că noi, cei de acasă, nu am stat de pomană în acești ani. Au fost și vor mai fi foarte multe de realizat, iar dacă unii nu vor să le vadă, este treaba lor. Misiunea mea este să aduc bani în comună, să clădim instituții publice locale, să modernizăm infrastructura locală și să punem la punct tot ce ține de noi, cei din administrația publică locală.

Constantin NEGRU

FOTO: arhiva Mesagerul de Neamț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.