”Rolul unui ministru e să analizeze, să acționeze, să muncească, nu să facă spectacol la televizor”

pietricica turism

interviu politically correct cu Dănuț Andrușcă, fost ministru, încă deputat PSD de Neamț

– Cum ați caracteriza activitatea dvs. de la Ministerul Economiei?

– Consider că am avut un mandat reușit, deoarece, alături de echipa mea de la minister și de guvernul României, am găsit un echilibru între prudență și curaj. Mi-am calibrat activitatea ca ministru în funcție de programul de guvernare pe care românii l-au votat în număr mare, în 2016, și care considera un nou model industrial pentru România și o reindustrializare. Iar misiunea mea, ca ministru al Economiei, a fost să realizez acest obiectiv și să duc la îndeplinire această misiune ambițioasă. Eu cred că am avut succes, că statul dă semne că se comportă ca un manager performant, în relație cu activele sale și cu forța umană, și ca un investitor prudent, care respectă principiile economiei de piață. Pentru a înțelege mai bine, vă detaliez două exemple: cazul Transgaz-Vestmoldtransgaz și cazul Șantierului Naval Mangalia. Două proiecte de suflet, extrem de complexe, cu care mă mândresc.

Investiția Transgaz în privatizarea Vestmoldtransgaz a fost, în același timp, o investiție prudentă, dar și un act de curaj. Prudentă, deoarece se referă la un activ valoros – compania Vestmoldtransgaz – și la o piață strategică – piața energetică regională. Curaj, pentru că am îndrăznit să acționăm. Iar în ceea ce privește șantierul naval de la Mangalia, consider că am respectat principiul managementului performant menționat în programul de guvernare. Nu mi-am dorit ca statul român să fie lipsit de acest obiectiv industrial și, mai ales, nu am vrut să pierdem forța muncă înalt calificată de acolo. Am supervizat negocierile și nu m-am ferit să mă implic personal, pentru a da semnalul politic de forță a statului. Nici această tranzacție nu a fost una simplă și lipsită de complicațiile sale, la vremea respectivă. Dar, și în acest caz, secretul reușitei a stat în implicare. Și, dacă tot vă povesteam despre proiecte de suflet finalizate ca povești de succes în mandatul meu, nu pot să nu amintesc și de salvarea Oltchim. Resimt și acum mulțumirea faptului că am reușit securizarea celor 1.200 de angajați ai combinatului și salvarea acestui obiectiv strategic ce reprezintă un punct de sprijin pentru economia locală și regională.

Până la urmă, acesta este rolul unui ministru: să analizeze, să acționeze, să muncească, nu să facă spectacol la televizor. Să aibă curajul să fie radical și stăpân în hotărâri atunci când negociază termeni favorabili pentru statul român și să nu se lase distras de diversiunile momentului sau de discuțiile din presă.

– Unde credeți că ați greșit, de ați fost remaniat din Guvern?

– Eu cred că, de fiecare dată când s-a produs o remaniere guvernamentală, discuția nu a fost despre oameni, despre persoane, ci despre ce ne propunem noi, ca partid aflat la guvernare! Și, credeți-mă, nu este deloc ușor să asiguri o guvernare performantă și echilibrată în condițiile unei societăți dominate de dezbinare. Nu este simplu să fii în permanență supus insultelor și jignirilor, să te ții departe de circ și să-ți continui misiunea care ți-a fost încredințată de alegători.

– Aveți să-i reproșați ceva lui Ionel Arsene? V-ați fi așteptat să vă susțină mai mult?

– În primul rând, vreau să îi mulțumesc președintelui Arsene și colegilor PSD Neamț pentru susținerea pe care mi-au acordat-o în ocuparea acestui post. Evident, mi-aș fi dorit să am posibilitatea de a duce la capăt anumite proiecte, însă decizia a fost luată la nivelul conducerii partidului.

FOTO: Mediafax/ Alexandru Dobre

– Luați în calcul o nouă candidatură la Parlament în 2020? Veți candida tot de la PSD sau de la alt partid?

– Haideți să ajungem până în 2020. Avem un an electoral important în fața noastră. Despre alegerile din 2020 vom vorbi la timpul lor. Pot să vă asigur, însă, că sunt un membru PSD, fidel principiilor social-democrate.

– Când v-ați certat ultima oară cu Ionel Arsene și de ce?

– Discuții în contradictoriu sigur că există , mai ales la nivel politic. Însă nu am avut cu președintele Arsene nicio ceartă, ci doar opinii diferite, dar, prin dialog și cu argumente, reușim să facem o echipă și să continuăm ce ne-am propus pentru români, dar în special pentru nemțenii care ne-au votat.

– Există la Neamț o tabără, a celor nemulțumiți de conducerea PSD la nivel național și chiar față de conducerea PSD Neamț? Care ar fi motivele?

– Pot doar să vă răspund ce am văzut în presă, dar nu cred că vă ajută. Nu sunt printre cei conflictuali, așa că îi las pe alții să fie vocea nemulțumirilor, dacă ele există.

– Ați avut presiuni în perioada cât ați fost ministru? Care ar fi acelea și de la cine?

– Firește că da! Am simțit în fiecare moment presiunea dată de rolul pe care l-am jucat în dezvoltarea României, am resimțit tot timpul presiunea așteptărilor românilor de la mine, de la această guvernare și de la partidul din care fac parte. PSD a venit în fața românilor cu un proiect de guvernare extrem de curajos, iar acesta a fost votat masiv. Nu ai cum să nu simți presiunea pe care o generează o astfel de responsabilitate.

– Ce viitor politic îi previzionați lui Ionel Arsene? Dar viitorul dvs. politic cum îl vedeți?

– Atât eu, cât și Ionel Arsene sau oricare coleg al nostru, vom avea viitorul politic pe care ni-l vor decide nemțenii. Ei sunt cei care ne vor judeca activitatea, mandatele pe care ni le-au încredințat și vor hotărî dacă suntem demni să le reprezentăm interesele și să muncim pentru ei în continuare.

Ciprian Traian STURZU

P.S.: Dl. deputat nu a acceptat ideea unui interviu live și a răspuns doar la întrebări prin e-mail. Am considerat că este bine să publicăm interviul chiar și așa, pentru că, după ce a fost extras din postul de ministru, dl. Andrușcă a intrat într-un con de umbră național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.