Inima fostului director al Avicola s-a oprit, înmormântarea este mâine

Nicolae Dobrin, fostul director al Avicola, a încetat din viață, după ce o gravă afecțiune a inimii l-a chinuit în ultimii 4-5 ani. Avea 77 de ani și numele său s-a legat de unul dintre cele mai mari branduri ale județului Neamț: Avicola SA.

A construit Avicola începând din 1971, iar ultimele investiții s-au făcut în 1983”, a declarat medicul veterinar Ioan Popescu, care a lucrat mulți ani cu Nicolae Dobrin. ”Conducea un complex de păsări care producea 14.000 de tone de carne și 1.000 de tone de carne de iepure și 16.000 de blănuri prețioase – nurcă, vulpe argintie și vulpe albastră. Aveam iaz cu păstrăvi. 3 stații de incubație, un abator de păsări și un abator de iepuri, plus un punct de tăiere pentru animale mari – porci și taurine, un atelier de preparate, tăbăcărie și compartiment de confecții -unde se făceau haine de nurcă pentru export. Majoritatea produselor plecau la export. Întreprinderea se întindea de la Vaduri, la Cordun – unde erau două ferme și cultivam 400 de hectare de pământ, ca să avem propriul nutreț pentru iepuri și păsări. Dincolo de faptul că a fost un foarte bun profesionist și un excelent organizator, Nicolae Dobrin era un om cumpătat, care a ținut foarte mult la personal și toți oamenii care au lucrat cu el au câștigat foarte bine. A ajuns la un acord global de 70%. Eu, în 1986, am făcut 76% acordul global, primeam foarte multe premii, în 1983 am fost fruntași pe țară”.

Declinul Avicola a fost efectul unei decizii proaste, luate de conducătorii României de după 1990: distrugerea verigii de export, care a dus la sufocarea întregii economii. Dar, până atunci, Avicola a făcut export de carne de pasăre în Italia, Franța, Anglia, Japonia, toată Arabia Saudită, Maroc și Libia – unde avea complex de păsări.

Și, după o viață de muncă și reușite absolut notabile, dar și foarte mult stres, după ce-a crescut 6 copii, oameni de valoare, după ce inima lui a vibrat la fiecare necaz sau suferință a angajaților pe care-i avea în grijă, nimeni n-a putut să o salveze. Inima lui Nicolae Dobrin s-a oprit pentru totdeauna. Mâine are loc înmormântarea, slujba fiind la biserica de la spital, unde este depus trupul neînsuflețit. Dumnezeu să-l odihnească!

 

2 comments

 • Ursul maro

  februarie 2, 2019 at 6:17 am

  Aveam nutrii, iepuri …si mancam mazare si paine pe cartela.Ce bine era!

  Răspuns

  • IULIA Dima

   februarie 2, 2019 at 3:57 pm

   Era bine,nu mai comentati.Domnul Ion Popescu aici a vorbit despre realizarile acestui minunat OM,care a fost directorul unei intreprinderi mari,am lucrat la Avicola din 1973 pana in 1980. Avram salarii bune,se muncea dar aveam si satisfactii.Si multumita “democratiei”😈au reusit sa distruga tot ceea ce a realizat acest minunat
   OM. In Avicola eram o familie..Dumnezeu sa va aiba in paza.Condoleante familiei.😢 IULIA DIMA.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *