Acțiunea fără precedent a ofițerilor Serviciului Anticorupție Neamț, care, în dimineața de 5 martie 2019, au descins și au percheziționat personalul medical și fiecare cotlon din secția Ortopedie, s-a încheiat cu arestarea a 4 medici și punerea sub control judiciar a încă unui medic, din 7, câți erau în secție. Probele anchetatorilor au fost obținute prin filaj în ”vestiarul tuturor posibilităților” de la Ortopedie și îmbrăcând ”haina” pacientului sau aparținătorului.
Dr. Florică Guțu, condamnat și acum câțiva ani pentru că cerea bani înainte de operație, dr. Grigore Berea, dr. Constantin Nanu, dr. Gheorghe Borș, de ani de zile singurul medic din cabinetul policlinicii, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Instanța a luat în considerare gravitatea faptelor, poziția socială înaltă a medicilor, ordinea socială, impactul asupra comunității: ”Dincolo de respectul de care s-au bucurat inculpații în societate, aspect demonstrat de încadrarea lor într-o muncă extrem de utilă, de împrejurarea că sunt căsătoriți, că au copii, de lipsa antecedentelor penale – cu excepția inculpatului G.F. și de faptul că au studii superioare, judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că presupusa atitudine adoptată de inculpați pentru a-și atrage scopuri de ordin material și descrisă în considerentele încheierii este în măsură să confirme pericolul periclitării anchetei și a ordinii publice prin lăsarea lor în libertate. Se apreciază că nu este oportună luarea la acest moment procesual a unei alte măsuri preventive, mai puțin restrictive de libertate, în mod alternativ, întrucât în cauză urmează a fi efectuate investigații complexe pentru verificarea tuturor condițiilor în care au fost săvârșite presupusele fapte de luare de mită, a fi audiate, în calitate de martori persoanele care au dat sume de bani inculpaților și care au fost identificate. Se mai are în vedere și faptul că, în raport de activitatea infracțională și modalitatea în care se reține că au acționat inculpații, ținând seama de relațiile pe care și le-au creat în decursul anilor în mediul profesional, există posibilitatea ca lăsarea lor în libertate să îi descurajeze pe cei care au cunoștință despre acele fapte, în a oferi relațiile necesare organelor de anchetă”.
Între timp, Ortopedia spitalului județean a intrat într-o nouă etapă: activitate de criză, atmosferă apăsătoare, ca de război rece, pacienți nemulțumiți, paznic în secție, personal medical încruntat și puține soluții la orizont.
* Activitate curentă și gărzi în patru medici
Singurul care, în urma descinderii, a fost lăsat în libertate, dar sub control judiciar, este dr. Ghenadie Bucătaru, cu mai puține fapte de luare de mită decât colegii lui. Cu dreptul de a profesa neîngrădit, dr. Bucătaru a revenit în Ortopedie, alăturându-se colegilor medici neatinți de anchetă – șeful secției, dr. Remus Caranfil, și cel mai proaspăt membru al echipei, dr. Robert Gherghel.
Cu trei medici și 30 de paturi disponibile, secția a funcționat în condiții de criză maximă, în primele zile de după descinderi. Abia după ce arestarea preventivă a medicilor a fost confirmată și la Curtea de Apel Bacău, s-a mai adus un doctor. Dana Chirilă, ortoped la Spitalul Pașcani, și-a început gărzile la Piatra Neamț marți, 12 martie 2019, fix la o săptămână de la declanșarea anchetei anticorupție.
Criza nu a fost, însă, depășită odată cu asigurarea numărului minim de medici în secție. Două săptămâni mai târziu, în continuare se caută soluții: ”Este o situație dificilă și trebuie să găsim soluții de continuitate a activității. Am discutat la clinica universitară «Sf. Spiridon» din Iași, dar cu rezidenți, deocamdată, nu se poate. Pe lângă doctorița Dana Chirilă, va mai veni, prin detașare, medicul Victor Palade, de la spitalul din Huși. Deocamdată, în secție sunt rezolvate doar urgențele. Este dificil și pentru personalul medical, care face eforturi mari în secție și asigură și consultațiile în policlinică. Este dificil și pentru pacienți. Avem nevoie urgent de o stare de normalitate”, declară managerul Codruț Munteanu.
* Pacienții așteaptă medicii în policlinică
În fiecare dimineață, holul de la etajul 2 al policlinicii este plin de oamenii, mulți veniți de la zeci de kilometri. Așteaptă la Ortopedie-chirurgie. Spre amiază, holul se eliberează, pe măsură ce pacienții reușesc să intre la medic.
La chirurgie este o nouă programare și, a doua zi după ce Gheorghe Borș a fost reținut, chirurgii din secție au început să acorde consultații, prin rotație. ”Este modul în care doctorul Ioan Manea, șeful secției Chirurgie, a înțeles să se implice și să ajute cu o soluție în a trece peste această situație nemaiîntâlnită. La nevoie, prin cabinetul de ortopedie, unde am program zilnic de consultații, pot acorda consultații dacă sunt cazuri deosebite”, spunea același dr. Codruț Munteanu.
Confuzia cu ortopezii care consultau în policlinică a persistat în prima săptămână după descinderi, programul fiind abia actualizat. Bolnavii urcau la etajul 2, încercau să afle ce medic este la program, apoi, eventual, coborau la ghișeul de informații de la parter: ”Nu se fac programări, venim aici și așteptăm, la rând, până ne cheamă medicul. Dac-o fi medic. Nu se știe ce medic este, fac prin rotație”,
* De strajă Ortopediei pus…
Unii urcau până la etajul 3, în spital, căutând răspunsuri. Găseau, în schimb, paznicul, care-i lua la întrebări, rapid, și îi trimitea înapoi, în policlinică: ”Nu aveți voie spre saloane, până la ora 14, când începe programul de vizită. Mergeți în policlinică, dacă aveți treabă cu medicul. O să vină medicul!”.
Spre finalul săptămânii trecute, programul de consultații la Ortopedie a fost afișat, iar oamenii știau ce au de făcut. Așteptând să fie invitați în cabinet, unii mai depănau amintiri. Sigur, subiectele se învârteau tot în jurul proaspetelor arestări.
După ce toți bolnavii au intrat la ortopedul de serviciu în policlinică, ușa s-a deschis și dr. Robert Gherghel a ieșit, scuzându-se că lipsește puțin. Când a revenit, a refuzat orice dialog: ”Vorbiți cu medicul șef, n-am ce să spun! Sunt în spital de ieri dimineață, de la 8, mai stau până la ora 14, am pacienți de văzut, n-am ce să spun”.
Directorul spitalului cunoaște încordarea existentă, atât la medici, cât și la pacienți. Instalarea unui paznic, în post fix la Ortopedie, ar fi menită să asigure tocmai lipsa conflictelor: ”Au fost pacienți nemulțumiți, a fost un pic de tensiune și în policlinică. Totuși, programul este de 4 ore și, conform contractului cu Casa de Asigurări, pot fi văzuți 4 pacienți pe oră, deci 16 pacienți pe zi. Este nevoie de un pic de ordine și în policlinică, și în spital. Oamenii muncesc, încă sub stres, fac eforturi mari, fiindcă sunt puțini. Încercăm o normalizare”.
Vremea renumitei ”complicități”, care a făcea ca bolnavii să fie văzuți de medici și în secție, a trecut. Holul secției, până mai ieri la fel de aglomerat ca acela din policlinică, este acum rareori străbătut de vreun civil. Și, oricum, explică șeful secției, dr. Remus Caranfil, doar pacienții care sunt urgențe sunt internați, acum, în secție. Și se respectă circuitul normal: dacă sunt urgențe, atunci vin prin UPU, unde sunt consultați de medicul de gardă din secție, care decide dacă e cazul de internare. Altfel, la policlinică, pe bază de programare.
Cu gărzile este mult mai dificil: de la ora 14 până a doua zi la 8, apoi policlinică până la 12, apoi, din nou, pe secție, până la ora 14, poate sunt operații, poate nu. Teoretic, spune dr. Caranfil, un medic e obligat la o gardă pe lună și să asigure continuitatea, inclusiv pe weekend, când garda e de 24 de ore. Acum, cu doar 4 medici în secție, rândul la gărzi vine foarte repede. Nimeni nu refuză, sunt bani în plus la salariile considerabile.
Una peste alta, parcă nici urgențe nu mai sunt. Nici mari, nici complicate, nici de vreun fel. Saloanele, altădată pline, acum au câte un pacient-doi. Când erau toți medicii, se făceau până la 8-9 operații zilnic. Acum una, maximum două.
La două săptămâni după descinderea ofițerilor Anticorupție, atmosfera e încărcată. Ritmul de muncă n-ar fi o problemă prea mare, dar presiunea psihică și tulburarea zilei de 5 martie revine mereu în minte. Dr. Caranfil spune că era în cabinet, când au intrat 4 ofițeri, în negru, cu pistoale. Unul dintre ei s-a recomandat și a spus că trebuie să facă percheziții corporale și în cabinet. Afară, pe hol, erau vreo 20 de băieți, tot în negru, pe la toate ușile. Greu se șterge așa o amintire.
În secție nu e liniște, în spital nu e liniște. Încă. Poate doar frică și ar fi foarte bine să fie așa, pentru că, după cum se știe, frica păzește bostănăria.
Cristina IORDACHE