Înaltă distincție națională pentru pompierul alpinist Dumitru Iuștiuc

Plt. adj. Dumitru Iuștiuc, din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman, a fost distins cu Medalia Națională de Merit Clasa a III-a pentru numeroasele misiuni de salvare a persoanelor înecate în fântână la care a participat din anul 2012 până în prezent.

“Este foarte priceput în misiuni de stingere, a fost un foarte bun conductor de câini în relația cu câinele Kara, are pregătire în domeniu. Este și un foarte bun alpinist și statura îi permite să intre în puțurile mai strâmte. Este curajos, stăpân pe sine, un foarte bun profesionist, toate acestea fiind motivele pentru care a fost propus pentru distincție”, a declarat general cu o stea Ioan Nițică, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență  (ISU) Neamț, în conferința de presă din 25 aprilie 2019.

Pasionat de alpinism și speologie, pompierul romașcan își amintește de cea mai grea misiune, cea din luna martie a acestui an: “Practic alpinismul de 29 de ani, adică de când mă știu. De 3 ani sunt brevetat ca alpinist de intervenție, după un curs de specialitate la București. Datorită abilităților mele și a pasiunii pentru speologie, am creat la nivelul inspectoratului o procedură de salvare care ne permite să intervenim în locuri foarte strâmte. Ultima misiune, cea din martie, când am participat la misiunea de degajare a unei persoane înecate la Poienari, într-o fântână adâncă de circa 27 de metri, și cu diametrul de 50 de cm, a fost cea mai grea misiune. Am stat aproape o oră la acea adâncime, cu sistemul de aducțiune a aerului, și s-a lucrat foarte greu. Mie abia mi-au încăput umerii! Dar, pentru aceste intervenții mă antrenez zilnic, și acasă, am fântână și echipament personal. După fiecare misiune, analizez ce s-a întâmplat și modific procedura unde este nevoie, așa încât să fie cât mai simplă, sigură și să o poată folosi și colegii mei. Procedura este experimentală, ne ajută și echipamentul performant achiziționat de Consiliul Județean Neamț, pe lângă dotarea asigurată de IGSU. Dar, este limitat, ca adâncime, fiindcă fântânile în zona Romanului depășesc 25 de metri și problema este să se poată ajunge în siguranță. Am colegii care mă ajută, eu cobor în ham și ei mă ridică, folosind anumite semnale, fiindcă în fântânile de piatră nu se poate comunica de la 20 de metri în jos. Procedura este una adaptată procedurilor existente în inspectorat”, a declarat Dumitru Iuștiuc.

Prima misiune de scoatere a unei persoane înecate din fântână a fost și intervenția efectuată la cea mai mare adâncime, de 35 de metri, în data de 17 noiembrie 2012, în satul Traian, comuna Săbăoani. (C.I.)

pietricica turism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.