”Școala Mamei” la Spitalul Județean Neamț

Ce este nașterea și, mai ales, de ce un proces atât de firesc este și dureros, pentru mamă și pentru copil, ce au de făcut și cum să se pregătească psihic pentru naștere sunt o parte din noțiunile pe care le vor afla gravidele la ”Școala Mamei”.

Proiectul se derulează la Maternitatea Piatra Neamț și a fost lansat vineri, 19 aprilie 2019, cu prima grupă de 18 gravide și viitori tați. Este un program de informare și consiliere psiholgică, derulat de psihologul Manuela Linu și asistenta medicală Manuela Aciubotăriței. Alături le stau tot corpul medical din secțiile Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, într-o misiune de a face mămicile să privească nașterea ca pe un dar și pe tătici să-i responsabilizeze. Este și un mod de a reface imaginea unei secții care a avut parte, de-a lungul anilor, de grave prejudicii prin complicațiile fatale, care au transformat nașterile în tragedii.

* Consiliere și dezvoltare psihologică pentru părinți

Inițiativa de acum vine în continuarea celei de acum zece ani, când, la Maternitatea Piatra Neamț, s-a derulat un proiect similar al UNICEF.

Programul de acum are calitatea de a fi și o modalitate concretă de a ajuta gravidele să acceseze informații pertinente, într-o mare de tot felul de noțiuni, uneori contradictorii, și de a înțelege relația cu nou-născutul. Sunt cunoscute numeroase cazuri în care mamele, afectate de trauma nașterii, prin așa-numitul sindrom post-partum, au intrat în depresie și, pe acest fond, și-au ucis copiii. Rolul principal al acestui program este de a oferi consiliere psihologică gravidelor și a le face să înțeleagă schimbările prin care trec odată cu nașterea.

Un rol important în reluarea acestui curs îl are doamna doctor Georgeta Vintea, șefa secției OG, care a sprijinit acest curs încă din 2007. Pe atunci era o idee în fașă, iată că, după un «travaliu» de 12 ani, astăzi este în «expulzie» și demarăm cursul «Școala mamei». Avem sprijinul conducerii spitalului, Colegiului Medicilor Neamț, o avem alături pe dna doctor Sevasta Săndulache, medic pediatru de la Dispensarul nr. 2 din Piatra Neamț, care a adus multe mămici la curs. Ne bucurăm de suportul și implicarea întreg personalului medical din secțiile Neonatologie și OG. De asemenea, dna dr. Margareta Botez, care a sprijinit demersul nostru încă din 2007, când încă era medic neonatolog în spital și ne-a susținut în tot ce înseamnă consilierea mamei în perioada de sarcină și la naștere, ca lehuză. Eu însămi am fost asistentă medicală în secția OG și, din anul 2008, sunt psiholog. Mă bucur să o am alături pe asistenta Manuela Aciubotăriței, împreună cu care derulăm acest proiect. Ne dorim să oferim cunoștințe și deprinderi noi, consiliere și dezvoltare psihologică pentru părinți, atât de necesare în creșterea copilului”, a declarat Manuela Linu.

* ”Spital prieten al copilului”

Cursul se va derula la clubul spitalului, iar pentru consilierea gravidelor internate există un cabinet special, amenajat încă de acum zece ani, pus acum la dispoziția acestui proiect. Dr. Georgeta Vintea, șefa secției Obstetrică-Ginecologie, cea care a conturat pentru prima dată ideea unui curs adresat mămicilor, a declarat în deschiderea ”Școlii Mamei”: ”Vorbim de școala mamei și a tatălui, fiindcă este vorba de școala cuplului, de pregătire a părinților de a aduce pe lume copilul. Este un proiect care pe mine m-a pasionat de foarte mult timp și a fost una din propunerile din proiectul de management pe care l-am susținut la primul examen pentru funcția de șef de secție. Practic, din anul 2007, colaborez cu Manuela Linu, era proaspătă absolventă de Psihologie și fostă asistentă medicală în secție. Inițial, acest curs a fost lansat ca proiect Lamaze, am beneficiat de un spațiu secție, am reușit să păstrăm spațiul și, după reabilitarea secției, am continuat să-l dotăm. Acesta a fost începutul cursului. Poate la acel moment mediatizarea proiectului nu a fost suficientă și derularea s-a oprit. Ulterior, după ce Manuela a reluat colaborarea cu Asociația Samas și am obținut pentru Maternitate titlul de «Spital prieten al copilului», tocmai datorită unor proiecte derulate împreună cu secția Neonatologie, s-a ajuns aici. Mă bucur că acest proiect este sprijinit de conducerea spitalului, a Colegiului Medicilor Neamț, pentru că este un proiect al tuturor. Sper ca părinții care încep acest prim curs să împărtășească și celorlalte cupluri care nu s-au înscris. Mai sper ca proiectul să se bucure de apreciere, ca activitate care se desfășoară de personalul medical din Maternitatea Piatra Neamț și să facă să se schimbe percepția. Vă încredințez că sunteți pe mâini foarte bune, în persoana doamnei psiholog și că întreg colectivul Maternității este deschis și vă așteptăm cu drag să veniți să nașteți!”.

Și dr. Codruț Munteanu, managerul Spitalului Județean Neamț, a felicitat reluarea cursului: ”Realizați acum un lucru excepțional! O astfel de inițiativă încununează o muncă uneori văzută, alteori nevăzută. «Școala Mamei» va fi benefică pentru părinții la primul pui, la al doilea pui, și sunt convins că acest proiect, pe care noi îl sprijinim din toată puterea, alături de distinșii colegi doctori, va încununa eforturile tuturor, văzuți și mai puțin văzuți, de-a ajuta puiul de om să vină pe lume în cele mai bune condiții. Este necesar un sistem educativ pentru femeile gravide, fiindcă avem cu toții obligații morale față de copii. Felicit această inițiativă și vă asigur că vă stau la dispoziție și vă ajut cu tot ce ține de noi, conducerea acestui spital”.

* Curs-busolă pentru părinți

Cursul are o componentă itinerantă, destinată și gravidelor din mediul rural. Asistenta Manuela Aciubotăriței spune că activitatea în rural se va desfășura cu suportul DSP Neamț: ”Mă simt onorată să fac parte din acest proiect, prin care ne dorim să informăm mămicile și pe partenerii lor. Pentru mine, acest curs înseamnă o busolă, care poate fi folosită de viitorii părinți, pentru a se orienta printre multitudinea de informații provenite din diferite surse. Participarea la acest curs îi va face să înțeleagă cât este de importantă dragostea și sprijinul din partea partenerului, a familiei. Părinții vor afla despre filosofia și conceptul sarcinii și nașterii, modul de viață sănătos din timpul sarcinii, modificările care se petrec în corp, inclusiv cele emoționale, normale în timpul sarcinii și lehuziei. Gravidele află despre etapele travaliului și ale nașterii, teorii privind managementul durerii și stresului, prezentarea diferitelor tehnici de relaxare în timpul travaliului. Nu în ultimul rând, le vom prezenta importanța alăptării copilului, comportamentul normal al nou-născutului și care sunt semnalele de alarmă, contribuția părinților în dezvoltarea armonioasă fizică, psihică și spirituală a copilului. În luna mai, acest curs ajunge și în mediul rural, împreună cu dr. Daniela Marcoci, de la DSP Neamț, și asistenții comunitari. Consider că o familie informată este mult mai puternică și poate face față oricărei situații, fiind benefic pentru întreaga comunitate”.

Impresii ale câtorva dintre participanții la primul curs:

Mă bucur că, în sfârșit, Spitalul Piatra Neamț a făcut un lucru bun pentru viitoarele mămici și sunt mulțumită de acest proiect. Sperăm să mai fie astfel de proiecte. Cred că voi învăța lucruri despre care nu cunosc foarte multe sau despre care am concepții greșite. Am aflat de acest curs de la medicul meu ginecolog. Mai am 3 săptămâni până la naștere, este al doilea copil, doar că vine la o diferență mare, de 16 ani, dar e binevenit la orice vârstă. Acest curs cred că mă va ajuta, pentru că, din păcate, nu pot naște natural, va fi prin cezariană, ca și primul” – Ramona Elena Cosma, din Piatra Neamț.

Mă numesc Gabriel Tătaru, am 38 de ani și, ca tătic, sunt convins că voi învăța multe  lucruri, unele pe care le-am uitat, altele pe care nu le cunosc, fiindcă totul evoluează și noi trebuie să evoluăm, alături de copii”.

Sunt la prima sarcină, am intrat în a 32-a săptămână, sper să nu fie complicații, fiindcă acum bebe are cordonul ombilical în jurul gâtului, dar mai așteptăm. Cred că este foarte util acest curs. Până acum, m-am informat de peste tot, și din cărți, și de la medicul ginecolog la care merg periodic. Mă bucur că avem acces la informații oficiale, direct de la personalul medical din spitalul în care voi naște” – Elena Mădălina Solomon, 25 de ani, din Dumbrava Roșie.

Cristina IORDACHE

2 COMENTARII

 1. O minunată inițiativă! În felul acesta poate, multe mamici vor accepta nașterea naturale și vor renunța la operația cezariana! Și implicarea partenerilor de viață este un factor benefic, aducând tatăl cât mai aproape de miracolul nașterii și facandu-l astfel parte al durerii, dar și al bucuriei imense la apariția noului născut! E o modalitate de a-i responsabiliza din primele momente și a consolida astfel, și
  mai mult relația dintre membrii familiei!

 2. Gabriela Stoica
  8 mai la 16:00
  De 1 iunie Asociatia SAMAS oferta CUTIA BEBELUSULUI, dupa modelul finlandez, in toate maternitatile din Romania in care functioneaza programul social SCOALA MAMEI SAMAS. Odata cu acordarea Cutiei bebelusului mama va primi o consultatie in alaptare si de ingrijire bebelus.
  Beneficiarele sunt: mame minore, mame ce provin din familii sarace – care nasc pe 1 iunie.
  Ce aveti de facut?
  – sa receptionati de la curier CUTIA BEBELUSULUI
  – sa faceti poze cutiilor primite
  – sa stati de vorba cu mamele din maternitate pe 1 iunie sau 2 iunie, SAMBATA sau DUMINICA, in momentul in care inmanati cutia. Atentie – copilul sa fie nascut pe 1 iunie si sa fie caz social
  – sa faceti poze mamelor cu bebelusi si bebelusilor in cutie
  – sa faceti poze in momentul in care prezentati cutia mamei.
  Multumesc si succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.