Explozia din Mărăței – ”act suicidar”, concluzia expertizei

Bucătăria și aragazul cu racordul vinovat

Ancheta deschisă după ce un apartament din blocul D5 din cartierul Mărăței a sărit în aer s-a încheiat. Dosarul, întocmit sub acuzațiile de ucidere din culpă, distrugere și vătămare corporală din culpă, a fost clasat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț, unde s-a aflat în lucru. Soluția a fost comunicată părților interesate – tatăl lui Alexandru Gabriel Băiașu și vecinele care au fost rănite în deflagrație-, dar nimeni nu a contestat-o încă. Și probabil că nici n-o va contesta pentru că se știa de la început care au fost motivele ce l-au determinat pe Alexandru Băiașu să-și ia viața. Tot de la început, după cercetarea criminalistică de la fața locului, s-a stabilit că furtunul care racorda aragazul la țeava de gaz a fost secționat și nu s-a fisurat accidental. Ulterior, un expert specializat în procese pirogene și incendii a efectuat o expertiză tehnică în cauză și a stabilit același lucru. Faptul în sine, coroborat cu alte probe, inclusiv audierea martorilor, care știau că tânărul avea probleme în viața sentimentală, a condus la soluția de clasare a dosarului.

Baia din care a pornit explozia

”S-a stabilit că explozia urmată de incendiu a fost consecința unui act suicidar comis de Băiașu Alexandru Gabriel”, a declarat procurorul Mugurel Laurențiu Darie, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț. ”În aplicarea acestei intenții, el a secționat furtunul de la aragaz, iar după acumularea unei cantități de gaz în apartament, a acționat întrerupătorul de la baie, declanșând deflagrația”.

Acționând în virtutea instinctului de conservare, așa cum fac și sinucigații care se aruncă în apă și apoi strigă după ajutor sau încearcă să înoate, Alexandru Băiașu a ieșit pe picioarele lui din bloc, cu arsuri pe tot corpul. Avea să moară, câteva zile mai târziu, într-un spital din Belgia.

Impresionați de drama în sine, locatarii din bloc, care au avut apartamentele distruse nu s-au constituit părți civile în dosar. Oricum nu ar fi avut cine să-i despăgubească, de vreme ce tânărul de doar 28 de ani și-a pierdut viața. Blocul a fost refăcut cu sprijinul unor sponsori și al instituțiilor locale.

C.M.

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *