Profesorii ratați mai primesc o șansă la catedre

Cei care au obținut sub nota 5 la titularizare, care au părăsit proba scrisă sau care nu au susținut inspecțiile speciale sau probele practice se pot înscrie la concursul județean de ocupare a posturilor rămase vacante.

La proba scrisă a concursului național din 17 iulie 2019, în Neamț, au fost admiși 387 de profesori, din 527 înscriși. Unul a avut lucrarea anulată și 62 au luat sub 5. Nu s-au prezentat deloc 67 de profesori, iar, din cei prezenți, 21 s-au retras din motive medicale și 52 din motive personale. Toți cei 73 de profesori care au ratat concursul, dar și absenții se pot înscrie la concursul județean.

Teoretic, 197 dintre profesorii care, într-un fel sau altul, n-au promovat titularizarea mai au o șansă să predea în noul an școlar, inclusiv cei pe care fostul ministrul Ecaterina Andronescu îi voia ieșiți din sistem.

Inspectoratul Școlar Județean Neamț a publicat lista cu posturile disponibile pentru concursul din 4 septembrie, cu angajare pe perioadă determinată de un an. Pot participa la acest concurs cadrele didactice calificate potrivit art. 97 și art. 98 din metodologia de mobilitate pentru anul școlar 2019-2020, precizează IȘJ Neamț: ”Condițiile de înscriere și de participare la concursul organizat de inspectoratul școlar la nivel județean/nivelul municipiului București pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante/rezervate sunt aceleași ca și cele pentru concursul național”. Nota de promovare la concursul organizat la începutul lunii septembrie trebuie să fie minim 5, atât la scris, cât și la proba practică sau inspecția specială.

Sunt posturi neocupate și la școli din mediul urban, de pildă la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra Neamț, LPS Piatra Neamț, Liceul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra Neamț și Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman, nu doar la cele din rural. Înscrierile încep mâine, 30 august și se încheie pe 2 septembrie, la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret” din Piatra Neamț. Probele practice sau orale sunt programate pe 3 septembrie, iar proba scrisă este pe 4 septembrie.

Tot pe 4 septembrie se desfășoară concursul pentru suplinitorii necalificați care pot intra în învățământ pentru un an de zile. ”Testarea personalului fără studii corespunzătoare postului constă în interviu și lucrare scrisă”, anunță inspectoratul școlar, iar condiția minimă pentru cine vrea să intre în concurs este să fie absolvent de liceu, cu bacalaureat. (C.I.)