Vasile Balcan – condamnat cu suspendare conform acordului cu DNA, Marsat Roman – 51.000 de lei amendă penală

Sursă foto: marsatsa.ro

Tribunalul Neamț l-a condamnat pe administratorul SC Marsat Roman, după numai două ședințe de judecată, la pedeapsa stabilită prin acordul încheiat cu procurorii DNA, și anume 2 ani și 10 luni de închisoare, cu suspendare. Firma Marsat a fost, la rându-i, obligată să plătească o amendă penală de 51.000 de lei și să afișeze, timp de două luni, sentința judecătorească la sediu.

Vasile Balcan a fost trimis în judecată pentru „participaţie improprie sub forma determinării la folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată“.

Conform procurorilor DNA, administratorul Marsat a obținut o finanțare nerambursabilă, la începutul anului 2011, de 1,7 milioane de lei, prin ”crearea unor condiții artificiale”  și utilizarea unor documente inexacte.

Concret, în condiţiile în care SC Marsat SA nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor, inculpatul a hotărât crearea a două noi societăţi comerciale şi i-a determinat pe administratorii acestora să depună, fără vinovăţie, câte un proiect aparent în numele fiecărei societăţi.

În cererile de finanţare şi memoriile justificative s-a menţionat în mod inexact că beneficiarii fondurilor sunt cele două societăţi susmenţionate, în condiţiile în care beneficiarul real era SC Marsat SA, entitate care a asigurat în fapt infrastructura şi finanţarea proiectelor şi în folosul căreia au fost achiziţionate utilajele respective din cadrul proiectelor“, au stabilit procurorii DNA.

Sentința pronunțată la Tribunalul Neamț în ziua de 8 august nu este definitivă, dar fiind vorba despre un acord de recunoaștere cu procurorii este puțin probabil să fie atacată de vreuna din părți.

Vasile Balcan a mai fost condamnat, în anul 2017, la 2 ani cu suspendare, tot pentru fraude cu fonduri europene în cazul modernizării Hotelului Roman. A fost singurul dintre inculpați care a primit pedeapsă cu suspendare. Nușa Chiriac, care era managerul hotelului, a fost condamnată la 4 ani cu executare, iar inginerul Adrian Dorin Bălănescu la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare.   

C.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *