Criteriul pentru împărțirea banilor la județ: nu ești cu noi, nu iei bani

După ce cu câteva săptămâni înainte, consilierii județeni liberali au încercat să repartizeze suma de 28.492 mii lei care reprezintă 7,5% din impozitul pe venit estimat și se află la dispoziția Consiliului Județean pentru susținerea unităților administrativ teritoriale din județ, a venit rândul președintelui Arsene să propună a altă împărțire.

Comparativ, se observă că primăriile Piatra Neamț și Roman primesc sume infime, dacă le raportăm la orașul Târgu Neamț sau la Bicaz, care primește de 12 ori mai mult. Orașul Roznov, unde primarul este în conflict deschis cu Ionel Arsene se califică doar la 50.000 lei ca și alte câteva comune conduse de primari liberali.

Privind comparativ proiectul propus de liberali și cel al lui Ionel Arsene, diferențele sunt majore. În proiectul liberal, Piatra Neamț și Roman ar fi trebuit să primească un total de 5.000 mii lei (sumă împărțită egal) în timp ce proiectul propus de PSD alocă celor două municipii doar câte 100 mii lei fiecare. În fapt, proiectul PSD are doar 17 localități din județ, dintr-un total de 83, care ar primi mai puțini bani decât Piatra Neamț și Roman. În schimb, Bicazul ar urma să primească, conform proiectului PSD, 1.200 mii lei iar Târgu Neamț 1.000 mii lei, aceeași sumă ajungând și la Oniceni. În proiectul liberalilor, Bicazul și Târgu Neamț aveau alocate câte 300 mii lei fiecare în timp ce Oniceni ar fi primit 100 mii lei.

Indiferent de motivele pentru care aceste hotărâri nu au trecut, un lucru este cert: primarii au rămas fără bani, multe proiecte nu pot continua în timp ce la nivel județean continuă cearta generată de modul în care executivul înțelege să nu colaboreze cu consilierii județeni și să folosească drept singur criteriu în alocarea fondurilor obediența față de șef.

(V.B.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *