Disputa pe bunurile lui Ionel Arsene depășește granițele județului

O casă neterminată, în stare avansată de degradare – se spune în documente oficiale -, ridicată tocmai în satul Bogdan Vodă, comuna Săucești, lângă Bacău, pe marginea drumului E85, pe direcția Roman, într-o zonă cu perspective de dezvoltare, a devenit obiectul unei dispute înverșunate între diferite persoane interesate de achiziția ei. Este vorba despre persoane fizice din zona Bacăului și despre societăți comerciale din comuna Vânători-Neamț.

E greu de precizat dacă interesul se datorează valorii intrinseci a casei sau a terenului aferent, de 349,40 mp, sau a faptului că a fost/este deținută de Ionel Arsene, actualul președinte al Consiliului Județean Neamț. Casa a fost scoasă la licitație de Gheorghe Dron, executor judecătoresc, care trebuie să recupereze pentru BCR ce se poate dintr-un credit de 177.075,29 euro, și garantat cu contracte de ipotecă în anii 2007 și 2011.

În declarație de avere a lui Ionel Arsene din 2019 apare și creditul respectiv

Toate amănuntele le puteți citi pe documentul alăturat.

La o primă procedură, la licitație, a câștigat, deloc surprinzător, o societate comercială din Vânători-Neamț, Simaro 07 SRL, care, însă, nu a achitat prețul în termenul stabilit de lege, fapt pentru care a fost necesară o nouă procedură. Ca un amănunt de culise, Simaro 07 este administrată de Mihai Dominte, un personaj care are același nume cu un altul considerat apropiat de Ionel Arsene. Societatea este în vădită dificultate financiară, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus, ceea ce pune sub semnul întrebării seriozitatea demersului. Asta dacă nu cumva a existat din start ideea de a participa doar pentru a descuraja alți competitori.

A doua procedură s-a desfășurat pe 3 septembrie, de la ora 9, și a durat fix 10 minute. S-au prezentat 6 competitori, 5 din județul Bacău, dornici de un loc ieftin de casă și, iarăși deloc surprinzător, o societate tânără, din Vânători- Neamț, reprezentată de un tânăr antreprenor. Primii au oferit între 16.700 lei și 17.000, pe când investitorul din Vânători a plusat direct la 116.000 lei. Evident, în fața acestei oferte, băcăoanii s-au recunoscut învinși și au semnat, resemnați, procesul verbal de adjudecare. Societatea de la Târgu Neamț se numește Costytex 2000 SRL, se află pe strada Târlii din Vânători.

Tatăl  tânărului antreprenor a ținut să precizeze că nu are nicio legătură cu fostul proprietar și că acolo va fi construită o casă.

A se reține că, după această tranzacție, a scăzut probabil valoarea debitului pe care-l avea Ionel Arsene către BCR, pentru că este greu de crezut că respectiva locuință acoperea ca garanție tot creditul luat în 2007, din care, potrivit declarației de avere din acest an, mai erau de achitat 150.000 de euro.

Cât despre modul în care s-a făcut anunțul de vânzare, destul de vag ca localizare, este greu de spus dacă au fost respectate procedurile. La fel, este dificilă o opinie avizată asupra valorii de plecare la licitație, dacă acei numai 16.684 lei sunt corect stabiliți, mai ales că nu există, ca termen de comparație, valoarea cu care a fost înscris ca gaj pentru împrumut. (V.B.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.