Două echipaje de poliție și pompierii voluntari au căutat 4 ceasuri un Matiz suspendat mai sus de Stănile

pietricica turism

Un apel făcut duminică după-amiază la 112 de un bărbat, care a declarat că vrea să facă un bine, anunța că pe o râpă de pe marginea drumului forestier, undeva mai sus de Stănile, în masivul Ceahlău, se află un autoturism Matiz suspendat, în pericol să cadă în prăpastie. În urma telefonului, două echipaje de poliție și pompierii voluntari de la Primăria Bicazu Ardelean au plecat spre locul solicitării.

” Am trecut de schitul din Stănile în sus, bariera este deschisă mereu, și am văzut o mulțime de turiști și vreo 7-8 mașini, la capătul drumului”, ne-a declarat Ladislau Stasisin, șeful SVSU Bicazu Ardelean. ”Am fost și la preot și am întrebat, dar nu știa nimic. Am întrebat și turiștii, dar nimeni nu văzuse vreun Matiz roșu. Totuși eu nu cred că a fost alarmă falsă, pentru că omul care a sunat la 112 era ușor speriat când am vorbit cu el și a spus că a vrut doar să ajute și când a ajuns în zona cu semnal ne-a alertat. Am umblat vreo 4 ore încolo și încoace, dar n-am găsit niciun autoturism în pericol să cadă în vreo râpă”.

Dincolo de povestea în sine, care este foarte posibil să nu fi fost o alarmă falsă (probabil omul cu Matiz-ul a reușit să iasă din zona critică și a plecat înainte de sosirea echipelor de intervenție) , rămâne o problemă: accesul autoturismelor în zona de protecție integrală și o barieră strict decorativă.

”Bariera respectivă era încuiată cu lacăt și aveau acces fețele bisericești, personalul de la Cabana Dochia și de la cabana meteo, oamenii care se ocupă cu mentenanța antenelor de pe Ceahlău, deci erau foarte multe excepții”, ne-a declarat Constantin Andraș, șeful pazei din cadrul Parcului Național Ceahlău. ”Am încercat diverse variante cu predat cheia de la unii la alții și, de fiecare dată, după o săptămână se pierdea cheia. Bariera este ridicată, dar drumul respectiv este închis circulației publice. Practic, nu ai cum să interzici accesul, însă cine se aventurează cu autoturismul pe un drum forestier face acest lucru pe riscul lui. Nicio firmă de asigurări nu acoperă costurile reparațiilor dacă se întâmplă ceva. Iar cine merge acum în zonă poate vedea un indicator rutier nou la Confluența Bistrelor și anume o dâră neagră lungă care înseamnă ”Atenție la baia de ulei!”. Problemele care pot apărea la mașini din cauza drumului  sunt singurele ”sancțiuni” pentru șoferi”.

Exact la fel se întâmplă și pe Axial – un alt drum închis circulației publice-, pe care rămân permanent împotmolite tot felul de mașini. Șoferii sună la 112 și sunt scoși gratis de echipajele de intervenție, doar firmele de tractări auto costă.

C.M.

Sursa foto: You Tube

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.