Oniceni – Infrastructura școlară are nevoie de fonduri

pietricica turism

Interviu cu primarul Bogdan DUMINICĂ

– Domnule primar, din ce se observă la tot pasul, comuna Oniceni pare un loc în care se lucrează din plin la infrastructură. Care sunt cele mai importante lucrări?

– În mare parte, aveți dreptate, pentru că, în ultima vreme, în comună avem vreo 14 proiecte finalizate, în curs de realizare sau de finanțare. Majoritatea se axează pe infrastructura mare, așa cum este denumită de specialiști, și mă refer la alimentare cu apă potabilă, drumuri și, ce este și mai important, modernizarea infrastructurii școlare. Am să vi le prezint într-o ordine.

În primul rând, a fost realizat proiectul ”Refacere și modernizare infrastructură rutieră pe drumul comunal DC 75 în comuna Oniceni”, cu o valoare de 6.737.035 lei. Lucrarea a fost de mare anvergură și a scos din noroi satele Lunca, Solca și Poiana Humei. Tot pe acest drum, a mai fost un segment, de un kilometru, pentru că așa a fost croit proiectul inițial, fără un kilometru, dar cu mari probleme din cauza unor izvoare și a zonei mlăștinoase pe care o traversează. Drumul are acum șanțuri betonate, iar pe alocuri, mai ales la Solca, adâncimea acestora este apreciabilă. La kilometrul cu pricina, valoarea a fost de 2.059,827 lei. Pentru cine nu cunoaște, segmentul respectiv a mai fost finanțat, acum vreo două decenii, dar proasta execuție a făcut ca, într-o perioadă scurtă, să fie distrus în totalitate. Proiectul a mai cuprins încă un drum, strada Pompierului. Și, cum nu se putea realiza asfaltare peste asfaltare, am fost nevoiți să întocmim un alt proiect, cu tot ce impune o astfel de documentație. Acum, drumul până la intrarea în satul Poiana Humei este asfaltat. Acolo mai este o particularitate: din județul Bacău vine un drum județean, care face o buclă prin acest sat. Din informațiile pe care le-am obținut de la Consiliul Județean Neamț, va fi modernizată și respectiva buclă, astfel încât toată zona să aibă drumuri modernizate.

Mai avem un proiect, de modernizare a drumurilor comunale, aflat în procedură de licitație, în valoare de 12.000.000 lei. Este vorba de proiectul ”Modernizare de drumuri de interes local”.

– Infrastructură înseamnă numai drumuri?

– Nu, înseamnă și alimentare cu apă, și multe altele. Anul trecut, am reușit să dăm la cheie proiectul ”Alimentare cu apă a satelor Linsești, Valea Enei, Oniceni, Lunca din comuna Oniceni”, cu o valoare de 2.542.059 lei. Pentru dezvoltarea acestui sistem, inclusiv canalizare, am depus la guvern un alt proiect pentru finanțare, în valoare de 10.654.000 lei – ”Înființare sistem de alimentare cu apă în satele Solca și Pietrosu, comuna Oniceni, județul Neanț” și ”Înființare sistem de canalizare ape uzate în satele Oniceni, Valea Enei, Linsești și Lunca, comuna Oniceni, județul Neamț”. Dacă ne va fi aprobat, acest proiect va transforma comuna într-un vast șantier.

Modernizarea infrastructurii școlare – o prioritate

– De curând, a început un nou an școlar…

– Comuna noastră are 11 sate și 2 cătune, dar și o rețea de unități școlare împânzită peste tot. Acum mai avem doar o unitate cu statut juridic, cea de la Oniceni, după ce Școala Solca și-a pierdut acest statut. În schimb, în acest sat, sporul natural al populației este destul de important, așa încât, cu fonduri de la Ministerul Învățământului, am construit o grădiniță de toată frumusețea. Tot în privința infrastructurii școlare, trebuie să precizez că am depus la Ministerul Dezvoltării patru proiecte, pentru finanțare prin PNDL. Este vorba de reabilitarea Școlii Gimnaziale Oniceni – 1.200.000 lei, reabilitarea Școlii Gimnaziale Solca – 1.000.000 lei, reabilitarea Școlii primare Pietrosu – 1.000.000 lei și reabilitarea Școlii primare Valea Enei – 800.000 lei. Toate aceste proiecte sunt depuse în anul 2017, dar încă nu au ajuns banii în comuna noastră. Este o  mare problemă, legată de finanțarea acestor unități școlare, pentru că, între prețul inițial al evaluării și anul 2019, ar fi o diferență de 12 miliarde lei vechi, sumă pe care va trebui să o acoperim de undeva. Trecând peste acest aspect, cred că, în final, ne vor fi acordate aceste fonduri, evident, cu vreo sursă de finanțare care să acopere diferența, pentru că nu avem nicio resursă locală. Nu știu ce va fi în viitor, însă unitățile școlare din comuna noastră au nevoie de mari investiții pentru a fi modernizate și, cu asta, să se înscrie în parametrii doriți de toate instituțiile care trebuie să ne dea autorizații de funcționare.

Mai avem un proiect, cu o sumă mai mică, de 80.000 lei, bani necesari construirii de toalete interioare la Școala primară din satul Gorun.

Orice s-ar întâmpla în viitorul apropiat, cred că unitățile școlare din comună, după modelul grădiniței din satul Solca, vor avea parte de masive investiții, ca totul să arate așa cum ne dorim cu toții. Avem copii, avem cadre didactice bine pregătite și toți merită să aibă condiții foare bune în sistemul școlar din comună.

 Realizări cu bani de la bugetul local

– În centrul comunei, a apărut un nou obiectiv…

– Da, este vorba de proiectul privind construirea bibliotecii în comuna Oniceni, a cărui valoare se ridică la 1.238.358 lei. Aș adăuga faptul că, în comuna noastră, nu este niciun cămin cultural, este un alt obiectiv pe care va trebui să-l construim într-o bună zi. Până atunci, cu fonduri mult mai mici, suntem aproape de finalizarea unei construcții care să aibă scop cultural, pentru că locuitorii de pe aceste locuri au nevoie și de un asfel de obiectiv. Din păcate, avem foarte multe lucruri de rezolvat în comună, pornind, evident, de la infrastructură și modernizarea instituțiilor locale. Deși misiunea mea pare foarte dificilă, cred că, dacă oamenii îmi vor acorda în anii următori încredere ca până acum, le voi duce pe toate la capăt, într-un interval de 6-8 ani. Toate obiectivele trebuie realizate într-o bună zi. Unii sunt mai avansați decât noi, dar, cu timpul,  vom face tot ce putem ca să-i ajungem din urmă. Din nefericire, starea economică a comunei este modestă și, din acest punct de vedere, nu avem nicio șansă.

– Ce obiective ați mai realizat în ultima vreme?

– Din bugetul local, am reușit să achiziționăm un utilaj, în valoare de 733.040 lei, apoi să construim o remiză PSI, în valoare de 524.790 lei. Am întocmit documentația pentru a solicita finanțare pentru construirea unei săli de sport, în valoare de 500.000 lei, prin FDI.

– Sunteți mulțumit de realizări?

– Aș fi dorit să rezolv și cu modernizarea unităților școlare, dar mai avem de așteptat o vreme. Și, pentru că uneori trăiesc cu impresia că trebuie să o iau numai de la zero, să depășesc foarte multe obstacole, cu situații limită, cu nicio variantă de soluționare, trebuie să lupt până la capăt. În fond, asta este misiunea mea, că, pentru fiecare proiect, fie că este vorba de 1 leu sau de 100.000.000 euro, procedurile sunt aceleași. Cred că, până la urmă, optimismul meu va învinge toate problemele și mă bucur că am realizat tot ce mi-am propus până acum.

Constantin NEGRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.