Povestea unui incendiu care a mistuit 3 case versus o aplicație inutilă, dar de succes

Trei case au ars în totalitate în după-amiaza de 18 septembrie, în satul Cuiejdiu, din comuna Gârcina. Inițial, pompierii s-au deplasat cu doar două mașini la un incendiu de amploare, pe care primul apelant la 112 l-a descris ca fiind de anexă gospodărească. Ulterior, s-a dovedit că, de fapt, focul cuprinsese 3 gospodării și exista pericolul de a se extinde la alte două case.

Apelurile la 112 au fost făcute în următoarea ordine: ora 15,41 – un bărbat care a anunțat că arde o bucătărie de vară, ora 15,48 – două persoane care au spus că se extinde focul la a doua locuință, ora 15,51 – o persoană care a spus că arde o casă bătrânească și locuința de la vale, la care flăcările au ajuns prin spatele unei vile, ora 15,54 – o femeie care le-a reproșat pompierilor că nu vin mai repede, ora 16,04 – o persoană care a afirmat că toate cele trei case învecinate sunt afectate de incendiu, bate vântul foarte tare și există pericolul ca focul să se extindă și la alte două.

În momentul izbucnirii incendiului, capacitatea de intervenție a Detașamentului de pompieri Piatra-Neamț era de 4 autospeciale, două au plecat din unitate la ora 15,45, iar celelalte două le-au urmat.

”Alimentarea cu apă a ridicat probleme, pentru că nu s-a putut face din pârâu”, a declarat slt. Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț. ”A fost folosită ca sursă o fântână, însă capacitatea acesteia era redusă. Pentru alimentare a fost adusă o autospecială de la Târgu Neamț”.

Iar pentru că Detașamentul de la Piatra-Neamț nu mai avea niciun pompier care să meargă la vreun alt incendiu, care ar fi putut izbucni undeva, a fost adusă o altă autospecială de la Roman, care a rămas în curtea unității, în așteptare.

Incendiul de la Gârcina a mistuit 3 case, cu diverse suprafețe și cu diverse bunuri în interior. Celelalte două locuințe au fost afectate parțial și reparabil (câțiva metri pătrați de acoperiș). Focul a pornit de la casa unei bătrâne, care gătea la plită. Au sărit niște scântei pe jos și, cum omul și-a pierdut obiceiul (bun) de a pune o bucată de tablă în fața sobei, s-a aprins casa. Iar incendiul a ajuns și la locuința fiicei bătrânei. Oricum, urmările câtorva scântei ajunse ”pe materialele combustibile”, ca să respectăm exprimările standard, s-au văzut.

Ceea ce nu s-a văzut, dar s-a întâmplat au fost discuțiile interne. Conform cărora n-au fost destui oameni să plece la intervenție, pentru că unii au fost detașați la Târgu Neamț, unde pregăteau exercițiul care a avut loc ieri, 19 septembrie. Sursele noastre vorbesc despre mai mulți oameni (să precizăm că, pentru stingerea incendiului de la Gârcina, au fost aduși aproape 30 de pompieri de acasă, deci calculul despre capacitatea de intervenție dă, undeva, cu virgulă). Oficial, ISU Neamț ne-a comunicat că doar 5 oameni au fost la Târgu Neamț. Chiar să fi fost doar 5, oricum ar fi fost mult mai utili la un incendiu real decât la un exercițiu care nu demonstrează nimic. Pentru că, dacă vrei, cu adevărat să testezi capacitatea de intervenție – acesta fiind motivul invocat de fiecare dată când se fac exerciții care doar consumă tone de combustibil, nervi și timp -, nu faci un scenariu pe care îl cunoaște toată lumea și nici nu faci repetiții înainte.

O testare adevărată se face cu echipă venită de la București, cu scenariul în plic, explicații în două minute și, pe urmă, intervenția. Cu oameni chemați de acasă, să se vadă, într-adevăr, cât durează. Când totul se știe de 3 zile și nu lucrezi decât la detalii, aceste exerciții, demonstrații, aplicații sau cum s-ar chema ele nu sunt decât niște inutile întâlniri de socializare. Cu tot cu poze pentru Facebook.

Cristina MIRCEA

4 COMENTARII

  1. De la asa generali de partid nu poti astepta altceva. Parca ar fi Orlando de la finante, totul e perfect in privinta bugetului pe hartii dar in realitate totul arde din cauza lipsurilor si nepriceperii.

  2. Am mai spus si repet…
    E bine ca dl “general de partid” trimite 1 autospeciala complexa de interventii si 1 echipaj SMURD la Rediu pentru un IED DE CAPRA CAZUT IN FANTANA…1 autospeciala cu spuma si echipaj SMURD pentru o baba care a venit din zona Ocol la Piatra prin albia Cuiejdiului si nu pe strada…autospeciala cu spuma sa spele baba pe picioare sau pe fata sau ce ???
    Pe asta nu.l intreaba nimeni ce face cu banii statului ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.