Profesorii condamnați pentru fals în catalog contestă pedeapsa

Condamnați pentru fals intelectual, toți cei 13 profesori de la Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din Horia au atacat sentința Judecătoriei Roman, din luna iunie 2019. Procesul are un prim termen de judecată pe 24 septembrie, la Curtea de Apel Bacău.

La procesul de fond, magistrații au decis pedepse de 1 an și 3 luni închisoare, cu suspendare pe un termen de supraveghere cuprins între 2 ani și 3 ani și 3 luni. În frunte cu Doru Lozincă, director până în 2013, anul imensului scandal izbucnit după ce un părinte a reclamat că fiica i-a fost înscrisă în următorul an de liceu, deși fusese lăsată repetentă, profesorii sunt nemulțumiți de decizia Judecătoriei Roman. Asta, deși unii au recunoscut. Și chiar în condițiile în care alții au rămas cu dreptul de a preda. Doar o parte și-au pierdut dreptul de a fi aleși în autoritățile publice sau în funcțiile elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Este vorba despre profesorii direct implicați în falsificarea cataloagelor prin menținerea fictivă a unor elevi, ori cei care făceau parte din diverse comisii, inclusiv cea de verificare a documentelor școlare, între care Gabriela Samson – actualul director, Nuța Pavel, Iuliana Samson, Viorel Rusu, Ioan Ioniță, Doru Lozincă (detalii aici).

Procesul falsurilor grosolane de la fostul Grup Școlar Agricol din comuna Horia se mută, așadar, la Bacău. Dar tot pe 24 septembrie va fi un nou termen de judecată în procesul de corupție de la Tribunalul Neamț. Procurorii DNA îi acuză pe fostul director Doru Lozincă și pe fostul director adjunct Liviu Ioan Ciubotaru că, pe bază de acte false, au folosit în alte scopuri circa 150.000 euro, în perioada 2010-2011. Banii erau 80% din finanțarea asigurată de Ministerul Educației Naționale într-un proiect destinat stagiilor de pregătire în Franța pentru elevii liceului (detalii aici). (C.I.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.