Mai IMPORTANT decât ai crede! – Cum îți afectează anvelopele mașina?

pietricica turism

Motorul mașinii este, în general, componenta care primește cea mai multă atenție din partea șoferilor. Atunci când vine vorba de performanța mașinii, te gândești la câți cai putere are, la puterea de accelerare și la viteza pe care o poate atinge. Totuși, există un factor foarte important care influențează performanța mașinii, dar care este adesea trecut cu vederea: anvelopele! Fiind singurul punct prin care mașina ia contact cu carosabilul, cauciucurile au un impact enorm asupra modului în care conduci, în care frânezi, în care virezi ș.a.m.d. E timpul să nu mai ignori anvelopele mașinii tale. Iată de ce, în cele ce urmează:

Care este impactul anvelopelor asupra mașinii tale? Iată 3 aspecte pe care să le ai în vedere:

1. Diametrul

Atunci când cumperi cauciucuri, probabil nu te gândești la diametrul acestora sau nu dai o importanță prea mare acestui aspect. Totuși, diametrul este primul număr indicat atunci când cumperi anvelope, sub o formă simplă, spre exemplu: 14,15, 19, 22. Majoritatea persoanelor nici nu știu la ce se referă această cifră, cu atât mai puțin cum le afectează mașina.

Cu cât este mai mare diametrul cauciucului, cu atât va crește stabilitatea roților în timpul condusului la viteze mari. Totuși, în ceea ce privește performanța mașinii, cauciucurile mai mari nu sunt neapărat mai bune. Acestea sunt mai predispuse la îndoire, schimbă ușor centrul de greutate al roților, fac virajele mai grele, iar deplasările pe un teren accidentat se vor simți mai tare. Unul din motivele pentru care se întâmplă aceste lucruri este peretele mai subțire al cauciucului.

2. Rigiditate

Cauciucul folosit pentru anvelope poate fi moale sau tare. Cele mai moi vor avea o aderență mai mare la drum, ceea ce va îmbunătăți tracțiunea și eficiența frânării. În același timp, cauciucurile mai moi se vor uza mai rapid, fiind mai vulnerabile la gropi și drum pietros.

Anvelopele mai dure nu oferă o tracțiune la fel de bună, dar sunt mai potrivite pentru atingerea vitezelor mari sau pentru condusul pe teren accidentat. Va trebui să selectezi anvelopele în funcție de nevoile tale personale, care sunt influențate de condițiile drumului pe care circuli de obicei.

3. Lățime

Cei mai mulți oameni sunt de părere că un cauciuc mai lat oferă mai multă tracțiune și îmbunătățește performanța mașinii. Totuși, acest lucru nu este mereu adevărat.

Lățimea cauciucului trebuie analizată în relație cu sistemul de suspensii. Dacă nu ai suspensii potrivite pentru cauciucuri mai late, anvelopele pot să scadă siguranța mașinii în trafic, deoarece va fi mai greu de manevrat. Ți-ar putea fi mai greu să tragi de volan, iar roțile ar putea reacționa atât de violent la schimbări, încât poți pierde controlul volanului.

Data viitoare când cumperi anvelope noi, acordă o atenție mai mare acestora. Dacă le alegi greșit ai putea să îți pui în pericol nu doar performanța mașinii și consumul de carburant, ci chiar viața. De asemenea, asigură-te că acestea sunt mereu umflate optim, îmbunătățind astfel consumul, dar și siguranța ta la volan. Drum bun!

Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.