Șeful Poliției Neamț decapitat la comandă prin metoda ORNISS

pietricica turism

Paul Tablan este primul șef de inspectorat, din istoria post-decembristă a Poliției Neamț, care-și pierde funcția, printr-un ordin retroactiv, deci nelegal, pentru că nu i-a fost prelungit certificatul ORNISS. Fără acces la informațiile clasificate, un ofițer de poliție nu poate lucra în nicio structură. Practic, și polițistul care stă la poartă are nevoie de acces la secretele de serviciu. În privința comisarului șef Paul Tablan, s-a încercat întâi varianta ”elegantă”, consacrată și practicată cu succes: cercetarea disciplinară. Metoda e eșuat, deși au fost deschise 3 acțiuni de cercetare, tocmai pentru a exista variante de rezervă. I s-au propus apoi funcții de conducere în alte inspectorate de poliție din Moldova, dar le-a refuzat și a rămas în fruntea IPJ Neamț, condiții în care ultima, dar și cea mai radicală și umilitoare soluție a fost refuzul de prelungire a certificatului ORNISS. O metodă aproape imposibil de contracarat, inclusiv în instanță, câtă vreme legea prevede că refuzul nu trebuie motivat. Că o asemenea prevedere este aberantă din punctul de vedere al transparenței și al dreptului de apărare, nu se îndoiește nimeni. Probabil că tocmai de aceea este și folosită ca măsură extremă, dar eficientă.

* Scurtă recapitulare

Pe 29 ianuarie 2018, Ionel Arsene a fost arestat pentru trafic de influență și cazat în Arestul Poliției Neamț până pe 1 martie. Între timp, i s-a deschis un al doilea dosar și a fost trimis în judecată.

Pe 25 iunie, încep controalele în Poliția Neamț. Într-o primă etapă,12 oameni din Corpul de control al MAI a verificat, timp de 17 zile lucrătoare, activitatea din ultimele 11 luni a IPJ Neamț. După o pauză, controlul s-a extins la o lună și jumătate, iar numărul membrilor echipei de verificare a crescut la 14 și, ulterior, la 18.

O asemenea desfășurare de forțe, fără precedent, a fost explicată de comunicatorii ministerului, în termenii ”specifici” ai unui control de rutină: ”Obiectivele acestor verificări efectuate la IPJ Neamț sunt reprezentate de evaluarea managementului decizional, a managementului din sfera resurselor umane, legalitatea și temeinicia acordării drepturilor salariale, precum și a modului de utilizare a resurselor logistice”.

În ciuda acurateței cu care s-au cercetat detaliile (foi de parcurs, convocatoare de ședință, salarii, programul de antrenament al câinilor), nu s-au găsit decât abateri minore. Dar sancționabile. ”Principalele concluzii rezultate în urma controlului tematic, la care faceți referire, au făcut obiectul raportului Corpului de Control al Ministrului, aprobat de conducerea ministerului, prin care s-a dispus declanșarea procedurii disciplinare față de 6 ofițeri cu funcții de conducere, precum și măsura administrativ-preventivă a «atenționării» pentru 5 ofițeri, din care 4 cu funcții de conducere”, comunica același minister, la solicitarea înaintată de Mesagerul de Neamț.

Confirmând toate pariurile, care se făceau prin inspectorat încă de la descălecarea primei echipe de control, singurul cercetat disciplinar, cu 22 de abateri – majoritatea ale subordonaților -, a fost Paul Tablan. Interesant așa, ca percepție, este faptul că, în timpul controlului, au avut loc evenimentele de stradă de la Târgu Neamț, când zeci de țigani s-au încăierat, generând un scandal public cu rezonanță națională. Șeful poliției din oraș a fost atenționat, dar promovat apoi, prin împuternicire, adjunct al inspectorului șef. Iar în bătaia generalizată a intervenit, inițial, un singur polițist, Ovidiu Busuioc, căruia i s-a reproșat, de la nivel înalt, că nu a acționat din mai multe puncte simultan, deși el era absolut singur în mijlocul țiganilor dezlănțuiți.

Din dorința de a-și apăra subordonatul, Paul Tablan a luat legătura cu liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, care a atacat-o dur pe Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, într-o emisiune TV. Carmen Dan și-a reparat greșeala față de polițistul Busuioc, căruia i-a înmânat emblema de onoare a ministerului de ziua MAI, dar nu l-a uitat pe inspectorul șef de la Neamț. Pe motive de imagine și loialitate, lui Paul Tablan i-a fost deschisă cea de-a treia cercetare disciplinară. A fost salvat de termenul de un an, înlăuntrul căruia trebuie să se finalizeze orice acțiune disciplinară, și a scăpat doar pentru că s-a depășit acest termen, stabilit prin lege, și nu se mai puteau dispune măsuri împotriva lui. Neșansa sa a făcut ca tocmai anul acesta să-i expire valabilitatea certificatului ORNISS și punctul vulnerabil a funcționat precum ”călcâiul lui Ahile”. Verificările, prin care a trecut până acum fără probleme, s-au extins de la 30 la 60, apoi la 90 de zile, iar DGIPI – instituția care are cuvântul decisiv de spus -, a considerat că Paul Tablan a dat dovadă de lipsă de loialitate față de sistem.

Metoda a fost patentată cu un alt rebel, comisarul șef Cătălin Marius Moșneagu, fost director al Direcției Control Intern din cadrul IGPR, care ocupase funcția prin concurs, deci nu i se putea retrage, pur și simplu, mandatul, așa încât i s-a retras autorizația Strict Secret de Importanță Deosebită și a fost demis imediat. Dar nu este singurul exemplu.

Avem un caz la Olt. Șeful DGA și un lucrător au rămas fără certificatele ORNISS în timp ce erau delegați într-un dosar al DNA să facă cercetări într-o speță cu niște politicieni locali”, a declarat Neculai Isache, secretarul general al SNPPC. ”Se pare că au deranjat și aceasta a fost cea mai sigură metodă de a scăpa de ei. Șeful DGA s-a pensionat, pentru că îndeplinea condițiile, însă lucrătorul abia a reușit să obțină autorizația «secret de serviciu», ca să poată lucra undeva. Ceea ce i s-a întâmplat domnului Tablan i se poate întâmpla oricărui polițist, iar șansele ca, în instanță, să obțină câștig de cauză sunt limitate, atât timp cât legea nu obligă la motivarea refuzului de a prelungi certificatul ORNISS. Noi îl reprezentăm pe colegul de la Olt și, de aproape 2 ani, încă nu avem o sentință. Mai avem un caz la Constanța, unde unui coleg i s-a retras avizul de poliție judiciară și, automat, a fost trecut într-o structură neoperativă. Când a fost povestea cu Ovidiu Busuioc, Corpul de control a vrut să ne audieze și pe noi, însă a renunțat după ce-am spus că ne-am îndeplinit rolul. În fond, de aceea reprezentăm un sindicat, ca să ne apărăm membrii. Îl vom apăra în instanță și pe dl. Tablan dacă ne va solicita acest lucru. Însă problema de fond este nemotivarea refuzului de a prelungi certificatele ORNISS și, în acest sens, am înaintat propuneri către conducerea MAI de aproape 2 ani, de când se practică metoda. Deocamdată nu avem niciun răspuns”.

Este greu de crezut că, în pofida presiunii sindicatelor, un sistem precum Ministerul Afacerilor Interne ar putea renunța la un instrument care-i garantează înlăturarea celor care devin incomozi sau nu înțeleg ”de vorbă bună” că li se cere să facă un pas în spate.

Pentru cei 1.000 de subordonați ai domnului Tablan, ar trebui ca ministerul să precizeze care este motivul neprelungirii valabilității certificatului ORNISS”, ne-a declarat un ofițer, care a dorit să-și păstreze anonimatul. ”Nu de alta, dar să nu facă și ei aceeași greșeală”.

* Model de netransparență cu ajutorul legii

Mesagerul de Neamț s-a adresat cu o solicitare direct la ORNISS, iar biroul de presă a răspuns tipic, invocând prevederi legale și expediind pisica moartă în curtea MAI:

«Potrivit prevederilor art. 156 din Standardele Naționale: ”Pentru cadrele proprii, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază vor elabora instrucțiuni interne privind verificarea, avizarea, eliberarea și evidența certificatelor de securitate/autorizațiilor de acces”.

Față de cele arătate mai sus, vă comunicăm faptul că nu putem da curs solicitării dumneavoastră. Apreciem necesar a transmite solicitarea dvs. Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de Autoritate Desemnată de Securitate competentă în vederea formulării unui răspuns, conform competențelor legale».

Ministerul Afacerilor Interne , prin purtătorul de cuvânt Monica Dajbog, ne-a informat că orice date referitoare la ceea ce a devenit deja ”cazul Tablan” sunt oferite presei de IGPR, prin purtătorul de cuvânt Ramona Dabija. Iar Ramona Dabija ne-a spus că singura informație disponibilă pentru presă este că ”Dl. Tablan nu mai îndeplinește o condiție necesară pentru exercitarea atribuțiilor de serviciu”. Condiția fiind, desigur, lipsa certificatului ORNISS.

* ”Marea problemă a poliției, inclusiv în Neamț, este omul”

Cu câteva zile înainte de ”decapitarea” lui Paul Tablan – produsă în condițiile în care, în ultima zi de guvernare PSD, s-a decis să nu i se acorde certificatul, iar ministrul PNL a fost nevoit să-l demită pentru că, altfel, ar fi comis un abuz în serviciu -, au apărut în presă semnale despre acordarea preferențială a unor salarii în IPJ Neamț. Fiecare dintre controalele care au vizat activitatea Poliției Neamț au cercetat și acest aspect, iar, într-un interviu acordat Mesagerului de Neamț la începutul anului 2019, vorbind despre controlul ”tematic”, Paul Tablan spunea: ”În ceea ce privește prejudicierea patrimoniului unității sau a afectării situației operative a inspectoratului, nu au fost niciun fel de efecte. De fapt, în urma controlului, au fost dispuse și 3 cercetări administrative, pentru că s-au reținut în sarcina a 3 lucrători de poliție sume de bani considerate ca fiind încasate în mod necuvenit. Cercetarea administrativă a demonstrat că n-a fost vorba despre așa ceva. Pentru doi dintre lucrători s-a și încheiat cu clasare, pentru al treilea suma despre care se vorbea era în jur de 10.000 de lei, dar, în urma cercetării, s-a stabilit un aşa zis prejudiciu de 380 de lei, iar polițistul în cauză a făcut contestație. N-am avut niciodată un astfel de control în 8 ani de zile. Dar oamenii care au venit au funcții de execuție. Şi, după ce au stat la Neamţ câte 12, 14 sau18 oameni, era normal să caute şi să constate. Dacă viața ne va da ocazia ca acest document cu abaterile disciplinare să ajungă public, atunci va lua la cunoștință toată lumea şi va vedea despre ce este vorba”.

În încheierea aceluiași interviu, fostul șef al IPJ Neamț a răspuns la întrebarea ”Care este marea problemă a poliției?”. Iar răspunsul său, care s-a dovedit extrem de întemeiat, a fost: ”Marea problemă a poliției, inclusiv în Neamț, este omul”.

În subsidiar, merită menționat că fostul șef al IPJ Neamț, care acum nu-și poate găsi un loc de muncă în conformitate cu gradul și experiența pe care le are, a fost decorat, în ianuarie 2016, de președintele Klaus Iohannis, cu Ordinul ”Bărbăție și Credință” în grad de ”Cavaler”.

Cristina MIRCEA

2 COMENTARII

  1. Bravo, doamna Mircea! Ar trebui ca articolul să fie citit si de domnul care a dormit si încă doarme ( la propriu ) pe scaunele poliției Tg.Neamț și să-și aducă aminte de el când mai dă lecții de moralitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.