Dr. Quinn de Pipirig

Dr. Quinn a fost un serial de succes, difuzat în România în anii ’90, personajul principal fiind interpretat de actriţa Jane Seymour. În film, dr. Quinn renunță la luxul din Boston, după ce termină medicina la Institutul Medical pentru Femei din Pennsylvania, pentru a-și practica meseria într-un orășel din Vestul Sălbatic (Colorado). Ajunsă aici, ea trebuie să lupte cu prejudecățile unor oameni cărora le câștigă, încetul cu încetul, încrederea și cu care devine prietenă de nădejde.

Eva Avîrvarei, în vârstă de 70 de ani, este de loc din satul Dolheşti, comuna Pipirig. Nu are nici studii în medicină, nici vreun curs de specialitate, însă, prin comună, i se spune dr. Quinn. Pentru că, de aproape 40 de ani, vindecă oameni pe care medicina şi tratamentele clasice nu i-au putut vindeca. Tanti Eva rezolvă probleme la coloana vertebrală, hernia de disc, entorse sau chiar fracturi. Doar cu mâinile şi cu o cremă de gălbenele. De aceea e căutată de români din toate colţurile ţării.

* ”Simt că Dumnezeu mi-a dat har să ajut oamenii în suferinţă”

Fac masaje la coloană, spondiloză, inele de la coloană, date la locul lor, după ce fac masaje ca să se înmoaie, sau hernia de disc, dacă nu e avansată tare. Pentru hernia de disc se pot face comprese cu lămâie, dar cu patru sau cinci şedinţe înainte. Rezolv entorse, scrântituri şi chiar rupturi. Le pun oasele înapoi şi-i trimit la spital, să-i pună în ghips. Fac legături. Simt că Dumnezeu mi-a dat har să ajut oamenii în suferinţă”, spune tanti Eva.

Mărturiseşte cu emoţie că primul care i-a zis de harul pe care îl are a fost părintele Cleopa. Și crede că are harul de la părintele Cleopa pe care l-a cunoscut când era copilă.

Am acest har de la părintele Ilie Cleopa. Eram mică, atunci când l-am cunoscut, la Mănăstirea Sihăstria. Aveam 10 sau 11 ani şi mi-a spus că o să am un har de la Maica Domnului. Am 38 de ani de când lucrez în asta. Eu cunosc omul şi după cum merge pe drum. Ştiu ce are şi îmi e milă de el. Apoi, lumea a auzit de mine şi a venit la mine, din Constanţa, de la Târgu Mureş, de la Bucureşti… Uneori merg eu, câte o săptămână sau două, la ei şi le fac mai multe şedinţe. Ei mă iau cu maşina, mă ţin la ei acasă şi mă aduc înapoi. Mă cheamă şi maici de la mănăstirile Suceviţa şi Moldoviţa. Am fost şi la Cluj. Dar acum nu mai pot. Prea multă lume vine la mine. Eu nu fac un simplu masaj, cum fac alţii. Eu merg pe mir. Umblu mai întâi la nerv şi pe urmă aşez coloana. E periculos să dai coloana la loc. Nu am făcut niciun curs şi nicio şcoală. Mama mea ştia să rezolve scrântituri. La început, îmi era milă şi nu puteam sta să văd cum rezolvă scrântiturile. Dar părintele Cleopa mi-a zis că eu o să învăţ mai multe decât ştie mama mea. La început am făcut masaje pentru câţiva bănuţi. Dar am simţit că Maica Domnului e lângă mine şi că îmi dă putere. Apoi am început să fac legături la mâini şi picioare”.

 ”Lucrez doar cu mâinele şi cu cremă de gălbenele”

Un caz care a marcat-o şi despre care zice că a fost cel mai greu este al unei fete din Bucureşti: ”Era gheboasă. Era aplecată de tot, avea capul aplecat de tot. A auzit de mine, a venit la Sihăstrie şi a stat de capul meu să o fac bine. Tatăl fetei era ceva pe la ziare, pe la presă. M-a luat şi m-a dus la Bucureşti, la ei acasă. Când am văzut-o pe fata aceea aşa de gheboasă, am zis că hai să încercăm. Ei au plecat la serviciu, iar eu am rămas cu fata. I-am făcut masaje, seara i-am făcut o legătoare să se înmoaie inelele. Dimineaţa iar am rămas amândouă. Am pus-o pe pat uşor. O durea. Dar i-am dat două inele la loc. M-am necăjit aşa o jumăte de zi, până ce-am îndreptat-o de tot. I-am îndreptat toate inelele. I-am pus toate inelele la loc. Fata, când s-a sculat de pe pat şi s-a văzut dreaptă, era să cadă jos. A fost şocată. Nu-i venea să creadă. Când au venit şi părinţii ei acasă, au rămas şi ei şocaţi. Erau uimiţi cum de am îndreptat-o. Tatăl ei a căzut şi el jos, din cauza şocului. L-am spălat cu apă rece şi şi-a revenit. Apoi şi mama ei când a intrat în casă, şi când a văzut-o pe fata ei că vine spre ea în poziţie dreaptă a căzut şi ea, tot din cauza şocului. Tatăl fetei avea o soră şi un frate, ambii doctori. Seara au venit şi ei. Când au văzut că fata e dreaptă de coloană, m-au rugat să o rezolv şi pe bunica lor, care a căzut şi nu poate purta piciorul. Au adus-o şi pe bunica lor să o văd. Avea negru piciorul. Le-am spus să mă ajute şi să ţină de picior. Am dat stânga, dreapta, până a făcut cranţ. Doctorii, când au auzit cranţ, s-au speriat. Când am dat să o ridicăm pe bunica lor de pe pat, săraca nu putea întinde drept mâna, pentru că avea o venă strâmbă. Avea nervul încălecat. Şi o întreb: «Bunică, cine ţi-a făcut masajul ăsta, că, dacă îţi mai făcea masaj de încă trei ori, puteai rămâne paralizată de tot? I-am făcut masaj uşor şi am pus-o să facă cruce. A făcut cruce şi i s-a dat drumul la mână. Au înnebunit doctorii când au văzut! Nu le venea a crede! Am stat la ei două săptămâni. Eu lucrez doar cu mâinele şi cu cremă de gălbenele. Întâi se înmoaie cu cremă de gălbenele, pentru a se înmuia nervul şi apoi te apuci de inele şi alte oase. Apoi comprese. Dacă coloana are ciocuri, se pune zeamă de lămâie. Au venit la mine şi poliţişti, şi primari, i-am rezolvat pe toţi. S-au simţit bine”.

”Doctorilor le e frică să facă ce fac eu la inelele de la coloană”

Cea mai mare grijă pe care o are tanti Eva este că nu are cine să-i ducă mai departe harul. Şi-ar dori ca singura ei fiică să fie aceea: ”Poate o da Dumnezeu să înveţe şi fata mea. Nu ştie nimeni ce ştiu eu. Şi doctorilor le e frică să facă ce fac eu. Chiar a venit un doctor de la Piatra, recent, şi mi-a zis că ei, fără operaţie, nu pot scăpa. Şi au venit la mine şi i-am rezolvat. Nu percep o taxă anume. Omul dă cât vrea. Îmi dă cât are. Că bani sau alimente. De multe ori fac de pomană, pentru oameni săraci. Eu nu sunt pentru bani. Eu vreau să fac omul sănătos. Dacă dă prea mult, eu nu iau. Săptămâna trecută, am avut şase persoane de la Târgu Mureş. Nici nu mai ţin minte câţi oameni au venit la mine, în cei 38 de ani, de când fac asta. Mulţi dintre pacienţii mei au fost mai întâi la spital, la medici şi au primit tratamente pentru inelele deplasate. Dar tratamentele nu prind la inele deplasate. Până nu dai inelul la loc, omul tot are durere la spate. Pentru dureri de cap, pentru spondiloză, fac masaje la cap, în spate. Dacă are nervii umflaţi, pun zeamă de lămâie. Preoţii se roagă pentru mine să fiu sănătoasă şi să ajut în continuare. Am avut medici care mi-au trimis pacienţi de-ai lor. Din Iaşi şi din Piatra. Îmi doresc de la viaţă să fiu sănătoasă. Atât. Dar îmi e frică, că nu am cui lăsa acest har. Nu are cine să ducă mai departe ce ştiu. Mai sunt persoane care fac masaje, dar nu se bagă la inelele de la coloana vertebrală, pentru că e periculos. Dar, dacă ai putere de la Maica Domnului, iese bine. Ieri a venit cineva de la Huşi şi avea şapte inele strâmbe. A venit strâmbă şi a plecat dreaptă”.

Ciprian Traian STURZU

5 comments

 • Puiu Nistoreanu

  ianuarie 19, 2020 at 1:41 pm

  Frumoasa descrierea, fabulos personajul! Multumiri si felicitari Ciprian Traian Sturzu!

  Răspuns

 • Ciprian

  ianuarie 21, 2020 at 11:43 am

  Am fost acolo și e perfect adevărat.

  Răspuns

 • ionut

  martie 10, 2020 at 8:52 am

  imi puteti spune un nr de telefon si adresa doamnei va multumesc

  Răspuns

  • Carmen M

   septembrie 21, 2020 at 2:06 pm

   Ma puteți ajuta cu un număr de telefon și adresa doamnei? Mulțumesc

  • Ionela

   septembrie 28, 2020 at 2:34 pm

   0740 603 794 comuna pipirig, jud Neamț, luați legătura cu dansa și va explica unde sa ajungeti

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *