O nouă descoperire marca Marius Irimia: un topor din perioada Cucuteni și fragmente ceramice

După doi ani în care n-a mai avut timp de nicio ieșire cu detectorul pe dealuri, inginerul Marius Irimia, despre care Mesagerul de Neamț a scris în repetate rânduri, unul dintre articole putând fi recitit aici, a făcut o nouă  descoperire. Duminică, 12 ianuarie, undeva în comuna Mărgineni, la granița cu Zănești si Podoleni, a descoperit un topor de aramă, cu brațele dispuse “în cruce”, un braț cu tăișul orizontal și celălalt cu tăișul vertical, perpendicular unul pe celălalt, din perioada Cucuteni.

Acest model de topor de aramă este printre primele modele apărute pe teritoriul României, în urmă cu aproximativ 6000 de ani. Acest tip de topor este considerat un simbol al puterii la comunitățile eneolitice, fie ca simbol individual (însemn al puterii sefului de trib, un fel de sceptru care simboliza autoritatea), fie ca simbol al întregii comunități. Era un obiect de valoare și de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase (ritualul de jerfire a unor animale). Acest tip de topor este foarte rar reprezentat pe teritoriul Moldovei, iar la nivelul județului Neamt, dacă nu mă înșel, s-a mai descoperit întâmplător un singur exemplar”, susține Marius Irimia.
În aceeași zonă în care a descoperit toporul, Marius Irimia a găsit și câteva fragmente ceramice pictate, cu simboluri diferite, inclusiv ovalul – care reprezintă feminitatea, fertilitatea și spirala – calea spre o altă lume.
După cum ne-a declarat, în ultimii doi ani, Marius Irimia –cunoscut descoperitor de tezaure -, are foarte puțin timp liber pentru pasiunile sale, pentru că s-a implicat în politică și și-a deschis o afacere de care trebuie să se ocupe îndeaproape.

C.M.