Video: Turist alergat de câini vagabonzi pe platoul Dochia din masivul Ceahlău

Turiștii care vor să evadeze din cotidian și urcă pe Ceahlău au început să aibă probleme din cauza câinilor aciuați pe platoul cabanei Dochia. În locul unde puteau fi admirate capre negre, acum sunt zeci de câini sălbăticiți parțial, care ajuns pe munte luându-se după turiști. Am primit la redacție un filmuleț care surprinde un atac la un turist.

”S-au înmulțit în ultima vreme și constituie o problemă, dar eu nu am ce le face, nu sunt ai mei, nu le dau eu mâncare”, a declarat Gheorghiță Pintilie, cabanierul de la Dochia. ”Cei de la Administrația Parcului Național ar trebuie să ia măsuri, nu eu. Eu mă ocup de cabană și am o mulțime de treabă pe cap”.

Cătălin Gavrilescu, directorul Administrației Parcului Național Ceahlău, ne-a declarat că a obținut deja avizul Consiliului Științific pentru a interveni: ”Am făcut o adresă către administratorul fondului cinegetic, Asociația ”Lupul cenușiu”, iar mâine 15 ianuarie vom semna un contract, astfel încât să se poată acționa în mod legal. Singura posibilitate rămâne eutanasierea”.

Ideea de a tranchiliza câinii și de a-i transporta din vârful muntelui la un adăpost de animale nu poate fi pusă în practică. Raul Papalicef ne-a declarat că efectul tranchilizantului se instalează după 4 minute, timp în care câinele poate fugi oriunde în jnepeniș și nu-l mai găsește nimeni.

”Acești câini au devenit o problemă de siguranță și trebuie acționat înainte de a ataca pe cineva”, a precizat Raul Papalicef, gestionarului fondului de vânătoare din zonă. ”Câinii sălbăticiți sunt un pericol pentru faună. În week-end primesc de mâncare de la turiști, dar de luni până vineri cine îi hrănește?”.

Câinii vagabonzi au ajuns pe munte după ce au invadat deja stațiunea Durău, dar și zona Izvorul Muntelui, fără ca nimeni să ia măsuri și să împiedice înmulțirea lor.

C.M.

4 comments

 • Alex

  ianuarie 14, 2020 at 6:55 pm

  Ba cum dracu nu sunt caini in alte tari? Locuiesc in Irlanda de 21 de ani si nu am vazut un caine fata stapan in viata mea. Orice se rezolva foarte usor in afara, e complicat rau in Romania. Deci acuma trebuie sa facem alerta nationala pentru muntii carpati, “atentie la lup, urs si ciobanesc mioritic” .

  Răspuns

 • Asa e ei destepti,citeste multe carti si e locotinenti !

  ianuarie 15, 2020 at 10:10 am

  Nicaieri in lume aceasta boala numita caini vagabonzi – vectori pentru parazitoze , rabie si multe alte bacterii si virusi care se transmit la om si animal , factori care distrug fauna cinegetica si in final grupati in haite ataca animalele donestice si oamenii.
  In Romania desi exista legi clare si stricte care prevad eutanasierea prin impuscare in afara localitatilor a canidelor salbaticite legea 407/2006 mod.2018 (3) Pisicile și câinii sălbăticiți sau hoinari găsiți pe suprafețele fondurilor de vânătoare se împușcă fără restricții și fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu constituie infracțiune.
  Modificări (2)

  (4) Pisicile și câinii care sunt în situația prevăzută la alin. (3) se împușcă de către personalul de specialitate al gestionarului fondului de vânătoare sau de vânători, cu ocazia acțiunilor organizate în acest scop, la care participă și personal de specialitate al gestionarului sau cu ocazia vânătorilor organizate.
  Modificări (2)
  Exista insa, o presiune exercitata permanent , de catre ONG-uri de tot felul, de catre o masa psihopata de pseudoiubitori de animale dar care majoritatea nu sunt proprietari de animale . O psihoza permanenta , alimentata de media la care din pacate reactioneaza imediat tocmai reprezentantii unor institutii care care au atributiuni clare in a combate acest fenomen. De ce domnilor politisti cu mintea sa zicem odihnita faceti imediat dosare penale tuturotr paznicilor de vanatoare care au aplicat legea? De ce domnilor procurori imbuibati de smenuri si pensii speciale dispuneti ridicarea imediata a armelor din dotarea celor care au aplicat legea ? Pe scurt desi legislatia prevede ca impuscarea cainilor si pisicilor salbaticite sau hoinare din afara localitatilor nu este infractiune dvs. comiteti grave abuzuri in serviciu intocmind dosare penale, ridicand luni de zile dreptul de port arma , anchetand de o maniera abuziva orice plangere a unor neaveniti? De cativa ani de cand derulati aceste campanii nimeni nu mai impusca caini si acesta este rezultatul!

  Răspuns

  • andrei

   ianuarie 15, 2020 at 5:24 pm

   Dacă prin venele vrajnicilor vânători curge doar sânge de viteaz ce nu poate fi ostoit decât cu foc de pușcă de ce nu se duc puțin prin Afganistan ori Irak și să se înfrunte de la pușcă la pușcă și nu cu niște vietăți care nici măcar nu fug când îl văd pe ,,voinic”. Așa că vitejilor: luați-vă puști cu tranchilizante și curățați cu ele fondurile de vânătoare și probabil nu o să vă mai facă nimeni dosare penale pe care, de altfel, le meritați cu vârf și îndesat. Voi sunteți dăunătorii faunei și nu bietele animale sălbăticite!

 • Silvia P

  ianuarie 29, 2020 at 4:44 pm

  Fara supărare, dar in filmare se aud într-adevăr cainii latrand si fugind către vale si un om care se duce linistit înspre ei, dar nici un om fugind de caini. Pot alege să cred articolul fara sa pun întrebări sau ma pot intreba daca acest articol nu este unul cerut de domnul Raul pentru a denigra Administrarea Parcului. Mai ales ca dansul nu rateaza nici o ocazie in acest sens. Ce pot spune este ca in data de 29 decembrie am intalnit un singur caine vagabond pe traseul Lutul Roșu si cainele a fost extrem de pașnic, chiar fricos. În schimb traseul Jgheabul cu hotar ar avea nevoie de amenajări in partea superioara întrucât jnepenii au invadat poteca.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *