Vrednic este: Scăpat de ”sancțiunea” pentru că i-a murit o pacientă, dr. Cosmin Rugină candidează la Colegiul Medicilor

Astăzi, 3 martie, este ultima zi, din cele două, în care medicii din județul Neamț își pot vota reprezentanții în Consiliul Județean al Colegiului Medicilor, un for care ”apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate; apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională ale medicului, precum şi dreptul acestuia de decizie în exercitarea actului medical”. În lista candidaților figurează și dr. Cosmin Rugină, care tocmai a dovedit că stăpânește foarte bine ”dreptul de decizie în exercitarea actului medical”. Pentru cei care, încă, nu știu, dr. Cosmin Rugină a avut-o ca pacientă pe Geanina Sechel, tânăra de 23 de ani, care a murit în Maternitatea Spitalului Județean Piatra-Neamț, la o zi după naștere. Dr Rugină este cel care nu a acționat absolut în niciun fel pentru a ajuta femeia, care avea pulsul mărit, preferând să aștepte 3 ore cardiologul (dr. Lucia Chetreanu), pierdută într-o convorbire ”amicală”. Despre felul în care a ales dr. Rugină să se apere în fața instanței pentru a scăpa de sancțiunea primită (un banal avertisment scris) Mesagerul de Neamț a scris pe larg, iar textul poate fi recitit aici.

Desigur, întreaga sa atitudine se înscrie, fidel, în parametrii de onoare și demnitate, pe care-i invocă un for precum Colegiul Medicilor ca fiind calități implicite ale membrilor. Ca să fim echidistanți, Cosmin Rugină nu este singurul de pe lista candidaților care trezește orice altceva decât încredere, dar există și medici care au dovedit, de-a lungul carierei, că înainte de a fi buni profesioniști sunt oameni, cărora chiar le pasă. Însă, din ”grupul” celor de pe listă în care l-am înscrie pe dr. Cosmin Rugină, se simte că lipsește cineva pentru ca drepturile și interesele medicilor, inclusiv la convorbiri amicale în timpul programului, să fie apărate: dr. Lucia Chetreanu.

C.M.

7 comments

 • Adochitei

  martie 3, 2020 at 11:24 am

  Andrita Valeriu.. Vintea și alții de aceeași vârstă la pensie va rog. Sunteți expirați demult.

  Răspuns

 • Adochitei

  martie 3, 2020 at 11:25 am

  Din aceasta cauza unul ca Rugina și alții tineri ca dansul nu și pot desfășura activitatea cum trebuie

  Răspuns

 • Tutu Ion

  martie 3, 2020 at 12:14 pm

  Articolul nu este corect.Se insinueaza o vinovatie. Dar , pe ce argumente se bazeaza aceasta. Daca vom continua asa , vom ajunge in situatia in care inginerii sa comenteze decizii ale economistilor, agricultorii pe ale medicilor ,etc.; comentatorii pretinzand ca au expertiza necesara , iar prin repetitie sa aduca atingere reputatiei ori demnitatii altora.
  Evident ca in sistemul medical sunt multe lucruri de facut , dar prin masuri/propuneri concrete,punctuale , nu prin barfe. Cum ar fi , intocmirea protocoalelor , asa cum este in strainatate. Medicul are protocolul aprobat si lucreaza dupa el . Il respecta , este OK , chiar daca apar unele probleme. Numai ca in aceste protocoale sunt prevazute si analizele/examinarile pe care viitoarea mama trebuie sa la aiba facute la internarea pentru nastere. Daca nu a facut nici una din acestea in 9 luni ,ori sunt facute sporadic si se intampla ceva grav,medicul este de vina,ori numai el?.Va multumesc pentru atentie

  Răspuns

  • Mesagerul

   martie 3, 2020 at 1:04 pm

   Este corect ce spuneți dar la modul general. În acest caz lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Ce protocol spune că tu, medic, stai să aștepți 3 ore ca un alt medic să vină să-ți vadă pacientul, când acesta este după naștere și are puls 210? Și accepți și un tratament medicamentos dat prin telefon, urechistic, după care stai și iar stai? Trebuie să fi doctor docent să înțelegi că nici un protocol nu îți dă voie să faci asta? Ca să nu mai vorbim că pacienta a fost pe perioada dinainte de naștere în atenția doctorului Rugină. A născut cu el și colegii de secție nu țin minte să fi fost cineva avertizat cu privire la probleme cardiace ale pacientei.

 • Eu

  martie 3, 2020 at 2:45 pm

  Va roade tare invidia cand un doctor tânăr face cariera si este cel mai bun din oras .nu exista nimeni perfect si erori sunt peste tot si in orice domeniu .

  Răspuns

 • Mariuta

  martie 3, 2020 at 6:21 pm

  De ce nu lasati in pace medicii care intr-adevar isi fac treaba??? De ce nu ii cercetati pe ceilalti care, cand e vorba de o nastere ii doare in c.. si asistentele le e scarba de pacienta??? Spuneti-mi si mie un doctot mai bun ca Rugina si Salavastru care sa efectueze operatii de cezariana fara sa fie probleme dupa…am trait-o pe pielea mea si am intalnit persoane care au nascut prin cezariana(operate de alti medici) si au avut complicatii…sa fim seriosi…analizati situatia si nu mai bagati vinovat pe perosanele tinere…care vedeti ca ei prospera

  Răspuns

 • Tiberius

  martie 4, 2020 at 3:38 pm

  Doar cancan si scandal va place. Astai jurnalism, articole comandate? Prostii intodeauna au crezit ca vor spala creierul societatii. Vintea, margina, visan cand nu mai sunt la putere ar putea sa stea deoparte sai lase pe cei care stiu sa-si faca tteaba cu profesionalism , nu sa comande articole. Oamenii stiu si vad adevarul si dreptatea

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *