Pentru că viața merge înainte și la momente de criză apare omul în toată splendoarea grandorii sau decăderii sale, vom încerca, cât se poate de des, câte un mic portret de politician care se remarcă în aceste vremuri grele. Sau care, pur și simplu, se remarcă prin contribuția adusă la mai binele celor din jur.
Astăzi, consilierul județean Cornel Agăleanu, omul care are de partea sa un curriculum vitae fabulos (amănunte, aici, aici), care-l recomandă la cele mai importante funcții din județ. Până de curând, cea mai importantă filă din activitatea sa politică o reprezenta prietenia și colaborarea cu Vlad Marcoci, poate cel mai cameleonic politician nemțean. Probabil de la acesta a învățat că a fi membru al unui partid reprezintă doar ocazia de a profita de tot ce se poate și nu cauza venită din niște convingeri puternice. Când Ionel Arsene l-a promovat pe Vlad Marcoci la Bacău, la APE (amănunte aici), la pachet, în calitate de șofer a ajuns acolo și consilierul județean PNl. De ce PNL? Pentru că a fost plasat acolo de grupul de interese Marcoci et. comp, pe vremea când acesta trădase PSD-ul și a trecut/revenit la PNL.
Relativ de curând Cornel Agăleanu a devenit un fel de umbră liberală a lui Ionel Arsene, președintele PSD Neamț și al Consiliului Județean. Deplasări la paranghelii cu ștaif 9 amănunte aici), propuneri pentru diverse poziții de influență, totul a venit pentru Agăleanu odată cu șubrezirea majorității pe care o avea Arsene în ședințele Consiliului Județean.
Ultima ședință ( extraordinară) a Consiliului Județean pare să-i aducă lui Agăleanu confirmarea de membru al grupului de consilieri PSD dar și de (comparație împrumutată) Iuda al organizației din care face parte. Ionel Arsene a propus achiziționarea unui spital mobil care să fie amplasat undeva în zona Iași, împreună cu instituțiile similare din Iași și Bacău. Neamțul ar fi trebuit să dea peste 3 milioane de Euro în această achiziție. Inițiativa personală a preșeintelui CJ Neamț a fost imediat amendată de liberali ( vezi aici acuzele aduse de prefectul George Lazăr, care acuză o afacere la suprapreț), care și-au pus problema nu neaparat a necesității cât a posibilității ca ea să se materializeze în timp util și, mai ales, a funcționării ei din punctul de vedere al încadrării cu personal calificat. Ca și a lipsei unei analize măcar superficiale a tutuor variantelor posibile.
Pentru Agăleanu a fost momentul potrivit de a sări în ajutorul lui Ionel Arsene și de a lovi în colegii săi liberali. Prima țintă a fost Florin Hopșa, liderul consilierilor PNL, care l-a acuzat public pe Arsene de minciună. Agăleanu, pe post de avocat interesat, l-a acuzat pe Hopșa că i-ar fi sfătuit pe liberali să nu participe la ședință. A doua țintă, PNL în totalitatea lui, care s-ar opune unei achiziții propuse fără niște discuții aplicate cu toți factorii responsabili, mai ales cu cei de la Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Neamț.
Reacțiile la adresa lui Cornel Agăleanu din PNL au venit rapid și dur. Ceea ce înseamnă că nu va mai fi acceptat pe nici o listă viitoare, chiar dacă prietenii lui Vlad Marcoci din apropierea liberalilor vor insista. Dar în mod sigur Agăleanu va binemerita mai mult decât o funcție de șofer de la Ionel Arsene, nu neaparat de la PSD. Pentru că prietenii și adevărații parteneri la nevoie se cunosc.
Bogdan Buhușanu consilier județean PNL: ” În urma intervenției in spațiul public total neinspirate a d-lui consilier județean Agaleanu referitor la ședința de Consiliul Județean din data de 3 aprilie, ma văd nevoit sa clarific câteva aspecte :
-decizia de neparticipare la ședința a fost a grupului , domnului Hopsa ,fiind lider de grup, i-a revenit sarcina sa-i comunice, iar argumentele au fost de natura economică pe care dl Agaleanu oricum nu le poate înțelege iar dacă le înțelege, le înțelege doar pe cele ce sunt in interes personal;
-dacă domnul respectiv vorbește de Postul Mare ii transmit ca se aseamănă foarte bine cu un personaj biblic și anume Iuda, pentru ca deși nu a ținut cont de decizia grupului PNL, pune intr-o lumina nefavorabila un coleg despre care știe ca e un profesionist desăvârșit și un om de onoare care este mânat in acțiuni doar de bune intenții”.
Mihai Stoica, consilier județean PNL: ”Nu ştiu sub ce steag serveşte Cornel Agăleanu acum dar, nu în calitate neapărat de consilier judeţean sau de om politic ci de om cu părul alb pentru care cuvântul şi adevărul înseamnă mai mult decât orice ţin să spun foarte clar: Florin Hopșa are dreptate totală.
Şi dacă tot se dau unii de ceasul morţii de grija nemţenilor, prin cuvinte meşteşugite, eu întreb simplu, ca un om din popor:
1.Cum să ni se ceară să votăm ceva când nici măcar nu a fost localizat amplasamentul pe care ar urma să fie amplasat viitorul spital modular?
2.Există acel teren identificat sau acum ar urma să fie găsit terenul sau poate băieţii deştepti care să-l închirieze? Cât ar dura, dacă nu sunt utilităţi în zonă ca acestea să fie trase? Minim o lună-o lună şi jumătate!…
3.De ce pentru astfel de situaţii de urgenţă nu se iau în calcul soluţii reale de urgenţă? Eu am văzut cum chiar în urmă cu câteva zile, înainte de informaţiile spuse cu jumătate de gură despre “modular”, deputatul Mugur Cozmanciuc, cu primarul Dragoş Chitic şi cu prefectul George Lazăr au făcut o inspecţie la spaţii din Piatra Neamţ, existete şi ACOPERITE care pot fi folosite pentru transformarea în spitale de campanie.
Avem la Piatra Neamţ, la stadion (sub tribune) sau la Sala Polivalentă MII DE METRI PĂTRAŢI. Şi, atenţie!, deja conectate la reţelele de utilităţi (curent electric, apă, gaz metan). Deci s-ar economisi bani buni (care ar putea merge pentru aparate, echipamente, materiale sanitare) care nu s-ar mai duce pe chirie teren sau racordare la utilităţi şi – ceea ce este foarte important! – am câştiga timp.”
Valentin Bălănescu