Ceahlău. Interviu cu primarul Dumitru Coroamă: ”Vrem ca întreaga comună să devină o mare stațiune”

pietricica turism

Interviu cu primarul Dumitru Coroamă

– Ați început săptămâna continuând agitația din week-end, pentru a înlătura efectele ploilor torențiale. Cât de gravă este situația?

Săptămâna trecută am avut cod roșu de ploi, a intrat apa prin curți, prin casele oamenilor, s-a blocat drumul județean în câteva locuri și drumul comunal pe porțiuni. Am avut probleme serioase, dar am încercat să le rezolvăm pe plan local, n-am sunat la 112. Am avut comisie de la Prefectură pentru evaluarea pagubelor și așteptăm să vedem ce bani primim de la Guvern. Dar până atunci reparăm, să aibă oamenii pe unde circula, pentru că apa a săpat drumurile sătești, ulicioarele astea mici și a făcut efectiv cratere de 2 metri, a trecut apa prin curți, a intrat în case, i-a luat pe oameni fără veste, pe la 11 noaptea, a fost urât tare. Cu drumurile am rezolvat, drumul județean a fost închis pe 3 porțiuni și cu poduri blocate, ne-am dat silința am cerut sprijin de la prieteni, de la cetățeni să putem debloca. Dacă nu facem noi aici, nu vine altcineva să ne sprijine și trebuie să ne descurcăm pentru că pe cetățean nu-l interesează al cui e drumul și al cui e podul sau pârâul, el trebuie să aibă pe unde să circule.

– Cea mai bună veste din ultimii 10 ani este că vi s-au șters datoriile și puteți accesa acum fonduri europene pentru dezvoltarea comunei.

Da, asta putem trece la capitolul realizări dar, după ce ne-am bucurat așa de bine, după ce-am achitat fabuloasa sumă aferentă penalităților și proiectului în sine, AFIR ne-a mai calculat penalități la suma aceea și ne-a mai venit o boroboață de vreo 24 de miliarde de lei vechi. Deci e de noaptea minții. Acum iarăși am cerut sprijinul Prefecturii și al Guvernului și iarăși trebuie să se inițieze o hotărâre de Guvern prin care să ni le șteargă și pe astea 24 de miliarde, pentru că acum chiar sunt în imposibilitate să le plătesc. Ne-am și angajat într-un proiect prin GAL Ceahlău, pe ce bani rămăseseră necheltuiți și-am găsit o posibilitate de modernizare a muzeului sătesc. Problema este că în certificatul fiscal vă închipuiți că apărem iarăși cu datorii. Marea speranță e la Guvern să ne poată ajuta cu suma asta.

– Dar este legal să vi se calculeze alte penalități dacă s-a stabilit odată suma și s-a achitat?

Am înțeles că așa este procedura, după ce achiți suma, AFIR mai calculează o dată. Nu-mi caut o vină mie în mod special, dar probabil că m-am și grăbit, dar era momentul să mă grăbesc, că nu prinzi de două ori trenul. Eu știu, dacă mai ceream precizări la AFIR și așteptam să-mi răspundă o lună de zile sau până-și făcea timp cineva, m-ar fi lămurit. Dar eu m-am grăbit să fac proiectul cu muzeul și nici n-am avut o relație cu AFIR, vă închipuiți că eu tot timpul am discutat cu Finanțele Publice, pentru că cei de acolo pun popriri pe conturi și erau în măsură să-mi spună exact situația. Dar asta este. Speranța este ca Guvernul să-mi dea banii să scap.

– Ce proiecte aveți în derulare acum?

Canalizare cu stație de epurare în Ceahlău și Bistricioara, în întreaga comună de fapt, un proiect în valoare de două milioane de euro, deci 110 miliarde vechi, câștigat de o firmă de la Moinești. Am obținut mai greu avizele, este autorizație de construire, firma trebuie să-și procure materialele necesare și dă drumul la lucrări cât mai repede, cred că luna asta ar trebui să înceapă. Noi am predat proiectul, autorizația, amplasamentul, deci trebuie ca firma să procure doar căminele, conductele și ce mai este nevoie și să înceapă treaba. Este un proiect finanțat prin PNDL. Mai avem un proiect de reabilitare și extindere a Școlii cu clasele I-VIII nr. 1 Ceahlău ”Grigore Ungureanu” și un proiect de asfaltări în comună la care am avut două rânduri de licitații. Prima dată s-au înscris două firme și n-au fost eligibile, și s-a mai scos o dată la licitație, alt rând de acte, alt timp, încă 2-3 luni de zile, noi banii îi aveam și am fi putut să ne apucăm de proiect de mai mult timp, dar astea sunt procedurile. Și acum, săptămâna viitoare, se definitivează procedura de achiziție și ar fi bine să se apuce de treabă cât mai repede, avem banii în buget de anul trecut.

– Despre ce străzi este vorba?

Sunt mai multe străduțe mai mici, asta și voiam să vă spun, că noi mai avem un proiect depus la Ministerul Dezvoltării și cu aceste proiecte încheiem efectiv lucrările de asfaltare în comuna Ceahlău. Avem un tronson de asfaltat – cel de la Pârâul Mare, unde a fost și povestea cu proiectul din fonduri europene. Deci am dat banii înapoi, un milion de euro proiectul, plus încă un milion de euro penalitățile și asfaltul care s-a pus, de fapt n-a fost asfalt de 10 centimetri cum era soluția, ci un tratament de un centimetru și din cauza asta s-a și ajuns să dăm banii înapoi. Iar acum asfalt nu mai este efectiv pe acel drum.

– Acesta este drumul care mi se pare că se și rupsese pe o porțiune.

Da, este un pârâu acolo, care a ieșit din matcă, și l-a rupt. Din întreg tronsonul de 5 kilometri, prevăzut în proiect, pe 2 kilometri l-am reasfaltat, am prins bani din bugetul local și am lucrat pe bucăți de 500 de metri, tot am încercat din aproape în aproape să-l consolidăm și să-l reparăm. Acum am făcut pe satul Pârâul Mare un proiect mai complex, și am cuprins în același proiect și restul străduțelor care mai sunt asfaltat în comună. Este un proiect amplu, în valoare de 58 de miliarde vechi și l-am depus la Ministerul Dezvoltării din anul 2019. Nu-i aprobat încă, dar așteptăm și sperăm să fie luat în considerare. Și așa vom avea asfalt pe toate străduțele și ulicioarele din comună.

– Deci cu asfaltul rezolvați, apă aveți, canalizare faceți, ce probleme mai au locuitorii din comună? Ce vă spun că-și mai doresc?

Ce să-și dorească? Ca fiecare, un trai mai bun, să vină acasă din străinătate să aibă aici ce face, ce munci. Încercarea noastră cea mai mare este să-i putem aduce acasă și să facem din întreaga localitate o stațiune, s-o putem fructifica turistic, pentru că exploatarea lemnului s-a cam dus, nu ne rămâne decât să încercăm să dezvoltăm zona de agrement, Ușor, ușor, privații își fac peste tot pensiuni și case de vacanță, iar de când se lucrează la pârtia de schi au început să crească prețurile la terenuri în toată comuna.

– Probabil că un cuvânt important de spus în atragerea turiștilor îl au și manifestările care se organizează. De exemplu, Water Fest s-a bucurat de un mare succes în 2019.

Noi încercăm să sprijinim orice manifestare care se întâmplă în comuna noastră. Anul trecut la Water Music Festival au fost peste 10.000 de oameni, vă închipuiți că toți oamenii aceia au vorbit despre Ceahlău. Asta ne și dorim, să mergem pe o dezvoltare prin turism. Sperăm ca și anul acesta să fie extraordinar, noi sprijinim cu tot ce ne stă în putință, și cu ceva fonduri.

– În privința dezvoltării localității, turismul are cuvântul decisiv. Altceva mai funcționează în Ceahlău? Crescătorii de animale, care tangențial au și ei legătură cu turismul, cum se descurcă?

Sunt afaceri mici, de familie, în general. Am avut de-a lungul anilor ceva dificultăți în privința administrării asociațiilor de crescători de animale, unii au rămas fără pășune, au fost și neînțelegeri pentru că s-au băgat oi pe pășunea pentru vite, iar vita nu paște niciodată după oaie, dar acum am rezolvat. Este prinsă toată lumea în asociații, iar islazurile sunt curățate, cu excepția câtorva trupuri. Recent, am constituit o comisie de verificare a islazurilor și chiar vreau să se verifice cum administrează fiecare pășunea.

– Candidați pentru un nou mandat de primar după ce-ați avut deja două. Ce vă propuneți pentru viitorul imediat? Ce trebuie făcut foarte urgent?

Ceea ce-mi doresc foarte mult, legat tot de dezvoltare și de turism, este un proiect pentru o sală de agrement care să aibă bazin de înot, saune, jacuzzi, ceva ca să putem ține turistul mult mai mult la noi. La intrarea în Durău, în dreapta, avem un islaz comunal din care am scos o suprafață de două hectare, pe care am pregătit-o special pentru acest proiect. Este o zonă de platou foarte frumoasă, este și aproape de stațiune, este spațiu și pentru parcare, avem și râul Schit care trece pe acolo, cu apa necesară, doar ne trebuie finanțarea. Noi din bugetul local nu avem foarte mulți bani, nu am majorat impozitele timp de 8 ani, am lăsat oamenii să prindă un pic de cheag, abia anul acesta am majorat din cauza inflației, pentru că ne-a obligat legea. Dacă dă Dumnezeu să putem accesa fonduri europene, vom derula proiecte mai mari. Avem Palatul Cnejilor, pentru care trebuie să stabilim proprietatea și să vedem dacă putem face un proiect, trebuie să găsim forma prin care să-l poată lua cineva în administrare, și avem și alte planuri de dezvoltare în ideea de a oferi turiștilor cât mai multe posibilități de a-și petrece timpul la noi.

– Care este posibilitatea primăriei de a se implica în dezvoltarea Stațiunii Durău?

În Durău am vrut să facem un teren de joacă pentru copii, dar nu avem unde. În toată stațiunea, primăria nu deține decât străzile și câteva terenuri mici, în locuri foarte greu accesibile. Dar sunt investiții private: parcul de aventură, pârtia pe iarbă, tabăra pentru copii, și toate sunt importante, pentru că turistul care vine să urce pe Ceahlău, are posibilități de agrement și după ce coboară. Pe această idee și mergem în viitor, să facem din toată comuna Ceahlău o mare stațiune.

A consemnat Cristina MIRCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.