Liceul agricol din Horia – niciun promovat la Bac

Bacalaureatul are, pe lângă unele rezultate notabile, și probleme la licee unde se înregistrează promovabilitate foarte scăzută, situație întâlnită și în anii precedenți. Există în continuare absolvenți care după 12 ani de școală nu reușesc să obțină nota minimă  6 de trecere.

Situația nu este nouă și se repetă la licee tehnologice din mediul rural, unde învață puțini elevi. Este cazul Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din comuna Horia, unde din cei 6 absolvenți înscriși, care au susținut Bacalaureatul, niciunul nu a promovat după prima sesiune. Aici, anul trecut au fost 2 promovați din 11, care s-au prezentat la examen, iar acum 2 ani niciunul, semn că există o problemă care trenează. În schimb, la Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, care anul trecut a avut 3 promovați din 12 elevi prezenți, anul acesta sunt 2 elevi cu medie de trecere. Au fost 37 de absolvenți înscriși la examen și doar 12 prezenți la examen.

O altă situație ciudată este la Liceul Tehnologic Nisiporești (Botești), un liceu cu 11 absolvenți înscriși la examen, din care doar 6 s-au prezentat și 2 au promovat cu medii de peste 7.

Analiza pe care Inspectoratul Școlar Județean Neamț o va face după ce Bacalaureatul din acest an va lua sfârșit va trebui să găsească atât cauza cât și, mai important, soluția pentru școlile care, menținute la statutul de liceu, nu reușesc să aibă elevi care să promoveze Bacalaureatul. Mai ales în condițiile restrictive, pe fondul coronavirusului, care au dus la suspendarea cursurilor de la mijlocul lunii martie și regăsirea profesorilor cu elevii online, acolo unde a fost posibil.

Problemele cu promovabilitatea nu se limitează însă doar la mediul rural. În municipiul Piatra-Neamț, la Colegiul Tehnic Forestier, din 82 de absolvenți înscriși (76 prezenți), doar 12 au reușit să promoveze, iar cei mai mulți (7) sunt din seriile anterioare. Așa stau lucrurile la primele rezultate și, fiindcă după linia celor reușiți sunt multe medii apropiate de 6, probabil că o parte din acești elevi vor face contestații care ar putea schimba situația.

De remarcat este și situația de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Piatra-Neamț, unde din 57 de absolvenți înscriși, 43 au susținut examenul și 9 au promovat. Este un progres, în condițiile în care, anul trecut, la acest liceu nu a fost nici un absolvent promovat după prima sesiune. Mai trebuie spus că, la acest examen, dintre cei care au obținut medie de trecere, cu o singură excepție, ceilalți sunt absolvenți de cursuri serale și cursuri cu frecvență redusă, dintre care doar unul este dintr-o serie anterioară.

Promovabilitatea înainte de contestații, anul acesta, este de 64,89%, mai scăzută cu 3,38% față de cea de anul trecut (68,27%). Dintre cei care au reușit să obțină medie de trecere după prima sesiune din acest an, absolvenții din această serie au înregistrat rată de promovare 69,48% în timp ce cei din seriile anterioare au o promovabilitate de doar 32,6%. Au fost 3.649 de absolvenți prezenți (din cei 3.816 înscriși, 528 fiind din promoțiile anterioare) și 2.368 au obținut cel puțin media 6. S-a înregistrat un singur 10 (față de 3 anul trecut), 20 de liceeni au obținut nota 10 la limba și literatura română, 142 de elevi au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului și 118 candidați au nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.

De partea cealaltă, pentru tentativă de fraudă, 5 elevi au fost eliminați din examen, câte doi de la Liceul „Mihail Sadoveanu” Borca și Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman, iar unul de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț. Ei vor trebui să aștepte să treacă două sesiuni consecutive pentru a mai putea da examenul.

(C.I.)

One comment

 • Elev la profesională ca la liceu s a tăiat clasa!

  iulie 1, 2020 at 12:59 pm

  Deci,
  La Liceul Horia nici un promovat
  Dar clase de liceu se taie din orașe
  De la licee cu promovabilitate peste 90%
  Și au și elevi!!
  Pp R A ca Dna adjunct a ISJ Neamț care este de la Roman nu are nici o legătura cu aceasta situație!!
  “Profesorii din Zona Romanului sunt reprezentați la nivelul ISJ” a declarat dumneaei.
  Adică, pana acum nu au fost reprezentați?
  ISJ NEAMȚ pe cine reprezenta?

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *