5 nemțeni pe lista neagră a Agenției Naționale de Integritate, care cere să nu le fie validate mandatele

Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis luni, 5 septembrie, judecătoriilor și tribunalelor din țară lista tuturor candidaților la alegerilor locale din 27 septembrie care au găsiți definitiv, prin decizii ale instanțelor, în incompatibilitate sau conflict de interese, ceea ce ar însemna că, dacă au fost realeși în funcții, mandatele lor nu pot fi validate. Potrivit legii în vigoare, persoanele care au primit decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese nu mai pot ocupa o funcție electivă vreme de trei ani.

Pe lista transmisă instanțelor din Neamț apar și numele a 5 nemțeni. Este vorba despre Vasile Nica, fost consilier județean PSD. Decebal Arnăutu, fost primar la Târgu Neamț, Ilies Aurel, viceprimar de Gherăiești, Vasile Enache, fost consilier la Girov și Păduraru Constantin, fost primar la Dochia. Teoretic, aceștia nu vor putea fi validați în calitatea de aleși locali.

Cele mai simple situații sunt ale lui Vasiel Enache, care nu a candidat și ANI nu a realizat acest lucru și a lui Decebal Arnăutu, care nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a opțiune un loc în Consiliul Local Târgu Neamț. Lucrurile se complică în cazul celorlalți. De exemplu, Aurel Ilies de la Gherăiești a câștigat în instanță dreptul de a candida, ceea ce nu presupune automat și validarea mandatului. Vasile Păduraru a avut invalidată candidatura pentru funcția de primar, dar nu și și pentru cea de consilier local. Adresa ANI ar putea schimba datele problemei în cazul său.

Vasile Nica a candidat pe lista PSD-ului pe poziția 10, una elegibilă și în cazul în care judecătorii vor ține cont de adresa de la ANI, el nu va putea fi validat. Pentru alianța în care PSD era vioara principală lucrurile nu încep deloc bine, mai ales că în mandatul trecut au avut mari probleme cu mai mulți consilieri declarați incompatibili sau în conflict de interese.(V.B.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *